Polta puuta oikein ja vähennä päästöjä

Puun poltto tulisijassa säästää lämmityskuluissa ja on upea tunnelmantuoja, mutta väärin käytettynä se on myös terveysriski ja vahingollista ympäristölle. Helsingin kaupunki ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut kampanjoivat tänäkin talvena puun oikeaoppisesta polttamisesta.
"".
Kuva: Getty Images

Pienhiukkaset, joita syntyy puunpoltosta, ovat haitallisia terveydelle. Kotitalouksien puunpoltto on syöpävaarallisen bentso(a)pyreenin päälähde pääkaupunkiseudulla. Hiukkasten aiheuttamia yleisimpiä haittoja ovat ärsytysoireet kuten kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Pitkäaikainen altistuminen voi aiheuttaa ja pahentaa kroonisia sairauksia sekä lisätä ennenaikaisia kuolemia.

Noin 80 prosentissa pääkaupunkiseudun pientaloista poltetaan puuta. Tiiviillä pientaloalueilla puunpoltto voi aiheuttaa suuria saastepitoisuuksia hengitysilmassa. Heikkotuulisina päivinä ja pakkassäällä savu jää leijumaan pihapiiriin ja pääsee kulkeutumaan asuntoihin.

”Vuotuisen kampanjamme tarkoitus ei ole estää asukkaita käyttämästä puulämmitteisiä takkoja tai uuneja. Puuta voi polttaa, tärkeintä on kuitenkin tehdä se oikein, ja näin minimoida päästöhaitat – pääkaupunkiseudulla polttoperäisistä pienhiukkaspäästöistä kolmannes tulee tulisijojen käytöstä. Tämä on esimerkiksi suurempi osuus kuin autojen pienhiukkaspäästöt”, muistuttaa ympäristötarkastaja Suvi Haaparanta Helsingin kaupunkiympäristön ympäristöpalveluista.

Vinkit oikeaoppiseen puun polttamiseen

Puunpoltosta aiheutuvia päästöhaittoja voi vähentää monella tapaa. Päästöihin vaikuttavat muun muassa tulisijan kunto, puun laatu ja säilytys sekä sytytys- ja polttotavat.

Vakituisen asuinrakennuksen tulisijat hormeineen on lakisääteisesti nuohottava kerran vuodessa. Jos tulisija on ollut yli kolme vuotta käyttämättä, nuohoojan tulee tarkistaa ja huoltaa tulisija ja savuhormi ennen käyttöönottoa. Nuohouksen yhteydessä nuohoojalta saa myös vinkkejä energiatehokkaaseen ja puhtaaseen puunpolttoon.

Tulisijaa käyttäessä on hyvä muistaa muutama perussääntö. Kostean puun polttaminen tuottaa runsaasti päästöjä ja käy myös kukkarolle, sillä kostea puu tuottaa vähemmän lämpöä. Puuliiteri on paras paikka säilyttää puut, eikä puita paloturvallisuussyistä saa säilyttää sisällä tai pinota rakennuksien seinustoille.

Viisi vinkkiä vähäpäästöiseen polttoon:

  • Käytä vain kuivaa ja puhdasta puuta. Älä polta roskia.
  • Noudata oman tulisijan käyttöohjeita. 
  • Täytä tulipesästä korkeintaan puolet. 
  • Varmista, että palaminen saa tarpeeksi ilmaa. 
  • Savupiipun lähes väritön savu kertoo, että poltto sujuu hyvin. 

Tarvitsetko lisää vinkkejä? Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Polta Puhtaasti -sivustolla on paljon tietoa polttopuun hankinnasta ja varastoinnista, tulisijan käytöstä sekä lämmityksestä: https://www.hsy.fi/poltapuhtaasti/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).