Proteiinin liikasyönti rehevöittää Itämerta

HSY:n Ilmastoinfo ja Marttaliitto kannustavat pääkaupunkiseutulaisia miettimään mitä haittaa liiallisesta proteiinin syönnistä on omalle terveydelle ja yhteisell
Itämeren aallokkoa ja rantakalliota.

Tavallinen perusruoka sisältää riittävästi proteiinia. Liiallinen proteiinin syönti rasittaa jätevedenpuhdistusta ja Itämerta. HSY:n Ilmastoinfo ja Marttaliitto kannustavat pääkaupunkiseutulaisia miettimään mitä haittaa liiallisesta proteiinin syönnistä on omalle terveydelle ja yhteiselle Itämerelle.

Oikean proteiinimäärän arvioimiseksi voi hyödyntää Marttojen kokoamia viikon ateriaesimerkkejä seka-, kasvis- ja vegaaniruokavalioille. Ateriamallit esitellään hsy.fi/typpikuorma -sivuilla. 

Ylimääräinen proteiini poistuu muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen. Vaikka jätevedenpuhdistamot poistavat typpeä jätevesistä tehokkaasti, typpeä päätyy siitä huolimatta Itämereen.

Proteiinin liikasyönti on haitaksi myös terveydelle. Toisin kuin usein luullaan, ylimääräinen proteiini ei varastoidu kehoon tai muutu lihakseksi, vaan osa siitä muuttuu rasvaksi. Loput poistuu elimistöstä muun muassa typpenä virtsan mukana. Mitä enemmän proteiinia syödään yli tarpeen, sitä runsaammin typpeä päätyy jätevesiin ja Itämereen aiheuttaen rehevöitymistä.  

Päivittäinen proteiinin saantisuositus on noin 50–90 grammaa energiankulutuksesta ja painosta riippuen. 

Tavallinen perusruoka sisältää riittävästi proteiinia – noudattaa sitten vegaani-, kasvis- tai sekaruokavaliota. Jos ei käytä eläinkunnan tuotteita, kannattaa huolehtia siitä, että ruokavaliossa on eri kasvikunnan proteiininlähteitä välttämättömien aminohappojen saannin takaamiseksi.  

Proteiinibuumista typpikuormitus puhdistuslaitoksiin ja mereen

Proteiiniin liikasyönti kasvattaa jätevesien typpikuormaa. Se on kasvanut tasaisesti viimeisen 20 vuoden ajan. Sitä ei väestönkasvu riitä selittämään.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa puhdistetaan lähes 90 prosenttia typpeä jätevesistä. Tehokkaasta puhdistuksesta huolimatta typpeä päätyy Itämereen ja aiheuttaa rehevöitymistä. 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY pyrkii vähentämään vesistöön päätyvää typpikuormaa kahdella puhdistamollaan. Tavoitteena on laskea vuosittainen typpimäärä 1000 tonniin, kun viime vuonna se oli 1134 tonnia ja edellisvuonna 1243 tonnia.

- Tämä on haasteellinen ja vaikeasti saavutettava tavoite. Kun Espoon Blominmäen uusi puhdistamo otetaan käyttöön vuonna 2022, typenpoistoteho tulee kasvamaan merkittävästi, sanoo HSY:n jätevedenpuhdistuksen tuotantoyksikön päällikkö Marina Graan.  

Lisää aiheesta:
HSY.fi/typpikuorma

(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
THL: Proteiineja kannattaa syödä kohtuudella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Miten syön oikean määrän proteiinia?(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Typpikuorma(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Jätevedenpuhdistusprosessi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Pekka Lankinen