Pulahda Itämereen ja lähde seikkailulle Harakan saareen – Itämeripäivä pursuaa tapahtumia

Itämeripäivä tarjoaa runsaasti tapahtumia eri puolilla kaupunkia.
Meri Vuosaaren edustalla. Taustalla näkyy laiva.

Itämeren kunniaksi vietettävä päivä avataan torstaina 25. elokuuta Huvilanrannassa yhdessä Helsingin juhlaviikkojen kanssa. Ohjelmassa on työpajoja, elävää musiikkia, paneelikeskusteluja ja Itämeri-ystävällistä ruokaa. Pormestari Juhana Vartiainen pitää Huvilanrannan tilaisuudessa avajaispuheenvuoron.

– Meren läsnäolo on iso osa kaupunkimme identiteettiä ja elinvoimaa. Uuden kaupunkistrategiassamme mukaisesti jatkamme merellisen Helsingin kehittämistä kunnianhimoisesti, parannamme merellisiä yhteyksiä, rantareittejä, laitureita ja tukikohtia sekä edistämme merellistä yrittäjyyttä. Helsinki on samalla vahvasti sitoutunut vaalimaan Itämerta ja sen rantoja sekä vähentämään Itämereen kohdistuvia päästöjä, pormestari Vartiainen toteaa.

Vartiaisen avauksen jälkeen kuullaan muun muassa Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvartin ja Tukholman kaupungin ympäristö- ja ilmastotoimen kunnanneuvos Katarina Luhrin tervehdykset sekä paneelikeskustelut. Tilaisuus striimataan (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)Helsinki-kanavalle(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Monipuolinen tapahtumakattaus

Itämeripäivänä on eri puolilla kaupunkia suorastaan huikea määrä erilaisia tapahtumia.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi.

Tässä joitakin poimintoja Itämeripäivän ohjelmasta:

• Itämeren suojelua edistävä Itämeripaneeli järjestää Itämeripäivänä Mitä kuuluu Helsingin merialueelle? -seminaarin Tiedekulmassa kello 17-18.30. Tilaisuuden avaa Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki. Lue lisää tapahtumasta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

•  Huvilanrannassa tapahtuu koko päivän ajan. Luvassa on muun muassa ruokakulttuuriin tutustumista, ohjelmaa lapsille ja myös konsertteja. Katso koko päivän ohjelma.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

• Harakan saarella on Itämeri-aiheinen seikkailurata ja Hyvinvointia meriluonnosta -retki. Koko perheen rastirata järjestetään klo 12-18. Hyvinvointia meriluonnosta -retki klo 18-20. Tapahtuma on maksullinen eikä siihen ole esteetöntä pääsyä. Katso tarkemmat tiedot tapahtumista ja saarelle pääsystä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

• Pakkahuoneenlaiturilla pääsee tutustumaan tutkimusalus Arandaan. Laiturille nousee myös keskusteluille telttakylä.Katso tarkemmin Arandan avoimista ovista.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

• Korkeasaaressa voit kokea Itämeriseikkailun. Lue lisää seikkailusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

• Lauttasaaren iltarasteilla on mahdollisuus tutkia leviä, opetella tunnistamaan rannan lokkeja ja vesilintuja (huom. oma kiikari mukaan), päästä tekemään taidetta luonnossa sekä tutustua haitallisten vieraslajien torjuntaan. Katso lisätietoja(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).  

• Unohtumaton leffailta luonnon helmassa. Tule katsomaan Piemonten tryffelinmetsästäjät -elokuvaa ulkoilmanäytöksessä ja osallistu rantasiivoustalkoisiin. Katso lisätietoja(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

• Pulahda mereen! Ideana on nauttia vesistöjen tuomista virkistysmahdollisuuksista ja kiinnittää huomiota Itämeren ekologiseen tilaan. Itämeripäivänä pulahdetaan veteen ympäri Suomen ja Itämeren kello 18. Pulahtaa voi missä vesistössä vain ja kastaa voi vaikka pelkän varpaan. Julkaise kuva pulahduksestasi hashtagilla #itämeripäivä. Lue lisää mereen pulahtamisesta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tarkempaan ohjelmatarjontaan voi tutustua Itämeripäivän sivustolla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Uutinen on julkaistu 23.8. ja sitä on päivitetty 25.8.