Raskausdiabeteksen sairastaneille säännöllistä seurantaa Maisan kautta

Asiakasportaali Maisa mahdollistaa raskausdiabeteksen sairastaneille synnytyksen jälkeisen säännöllisen seurannan, jossa asiakas saa muistutuksen seurannasta ja ohjeita elintapamuutoksiin. Elintapamuutokset pienentävät tyypin 2 diabeteksen riskiä jopa puolella.
Kuva: Maija Astikainen

Mikä raskausdiabetes?

Raskausdiabetes tarkoittaa raskauden aikana todettavaa poikkeamaa sokeriaineenvaihdunnassa. Raskausdiabetesta hoidetaan raskauden aikana terveellisillä elintavoilla ja tarvittaessa myös lääkityksellä.

Sairastettu raskausdiabetes lisää erittäin merkittävästi riskiä sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja valtimotauteihin, vaikka verensokeriarvot palaisivat normaalille tasolle synnytyksen jälkeen. Riskin vuoksi on tärkeää toteuttaa jälkiseurantaa säännöllisesti. Käypä hoito -suositus ohjeistaa toteuttamaan jälkiseurannan sairastumisriskin perusteella 1–3 vuoden välein.

Jälkiseuranta Maisan kautta

Jälkiseuranta on ollut aiemmin muistinvaraista, eikä siksi ole välttämättä toteutunut suositusten mukaisesti. Seuranta Maisan kautta tuo tähän kaivatun muutoksen. Seurantaan kuuluvat verikoelähetteet (sokeriarvot, LDL-kolesteroli ja maksa-arvo) sekä jälkiseurantakysely, joka perustuu Diabetesliiton diabetesriskitestiin. Jälkiseuranta voidaan toteuttaa suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Asiakkaan annettua suostumuksensa seurantaan, verikoelähetteet ja jälkiseurantakysely tulevat ohjeineen automaattisesti Maisaan sovitun seurantavälin mukaisesti. Verikokeiden ja kyselyn tulosten perusteella hoitaja terveysasemalla arvioi seurantavälin ja asiakas saa elintapaohjausta. Tulokset ja jatkohoitosuunnitelma ovat luettavissa Maisasta.

Miten pääsen mukaan seurantaan?

Raskausdiabeteksen säännöllisen jälkiseurannan saat ottamalla yhteyttä omalle terveysasemallesi ensisijaisesti Maisa-viestillä. Jos et pysty asioimaan Maisan kautta, seuranta voidaan tarvittaessa järjestää myös muilla keinoin. Ole tällöin yhteydessä terveysasemallesi puhelimitse.

Lisätietoa

Hel.fi - Raskausdiabeteksen jälkiseuranta

Raskausdiabetes, Käypä hoito -suositus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Asiakaskokemuskatsaus, ajankohtaista: Raskausdiabeteksen sairastaneet asiakkaat ovat tyytyväisiä uuteen digihoitomalliin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Ylläkuvattua kehitystyötä on tehty vuoden 2023 alusta alkaen Kestävän kasvun hankkeessa, jonka tavoitteena on hyvinvoinnin vahvistaminen ja ongelmien ennaltaehkäiseminen. Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, johon rahoitus saadaan Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Ohjelmaa koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö ja sitä toteutetaan kaikilla Suomen hyvinvointialueilla ja Helsingissä.