Rikhardinkadun kirjasto on Pohjoismaiden ensimmäinen yleiseksi kirjastoksi suunniteltu rakennus ja Helsingin kaupunginkirjaston vanhin toimipiste. Kirjasto avattiin arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemaan kirjastotaloon Rikhardinkadulle 1.9.1882. Kirjastorakennus on muuttunut moneen otteeseen vuosien saatossa. Kirjaston viimeisin iso remontti tehtiin 1980-luvulla, jolloin kirjatorni sai kierreportaat ja nykyisen kaltaisen ulkoasunsa.
Nyt tämä useita erilaisia muutoksia ja remontteja kokenut rakennus on taas uuden vaiheen edessä. Talotekniikka, kuten putket, sähköt sekä lämmitys- ja viilennysjärjestelmä kaipaavat uudistamista. Myös tilojen esteettömyyttä on tarpeen parantaa. Samalla on hyvä hetki miettiä, mitä asiakkaat toivovat Rikhardinkadun kirjastolta nyt ja tulevaisuudessa.
– Tämä upea, rakastettu kirjasto todella ansaitsee tulla kunnostetuksi uuteen loistoon. Samalla haluamme pohtia yhdessä kaupunkilaisten kanssa, miten Rikhardinkadun kirjaston vetovoimaa kehitetään. Rikun ainutlaatuinen tunnelma aiotaan ehdottomasti säilyttää, mutta haluamme että uudistettu kirjasto palvelee kaupunkilaisia entistä paremmin ja saavutettavammin. Haluan kutsua kaikki Rikhardinkadun kirjaston ystävät mukaan suunnittelemaan kirjaston uudistuksia, iloitsee kirjastonjohtaja Juha Kortesluoma.
Yhteiskehittäminen käynnistyy Kerro kantasi -kyselyllä 28.11.–19.12.
Kaupunkilaiset pääsevät osallistumaan Rikhardinkadun kirjaston uudistamiseen useassa vaiheessa. Yhteiskehittäminen käynnistetään tiistaina 28.11. avautuvalla Kerro kantasi -kyselyllä, jossa halutaan kuulla kaupunkilaisten tarpeita ja toiveita Rikhardinkadun kirjaston ja koko keskustan tulevaisuuden suhteen.
– Uudistustyössä halutaan ottaa huomioon kirjaston rooli osana Helsingin keskustan kehittämistä ja koko kaupungin kirjastoverkkoa. Tavoitteena on, että uudistunut Rikhardinkadun kirjaston on yksi keskusta-alueen vetonauloista, Kortesluoma visioi.
Rikhardinkadun kirjaston uudistuksen suunnittelu tulee etenemään vaiheittain. Uudistuksen tarveselvitys etenee kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan käsittelyyn alkuvuodesta 2024. Hanke- ja toteutussuunnittelu tehdään vuosien 2024–2026 aikana ja rakennustyöt alkavat alustavan arvion mukaan vuonna 2026. Uudistettu kirjasto on tarkoitus avata loppuvuonna 2027. Remontin käytännön toteutus suunnitellaan yhdessä kaupunginmuseon ja rakennusvalvonnan kanssa.
Kerro kantasi -kysely(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)