Suomenlinnan reittien peruskorjaus on valmistunut

Kolmevuotisessa urakassa uusittiin Ison Mustasaaren reittejä historiaa kunnioittaen. Samalla kunnostettiin myös historiallisesti arvokas Piperin puisto.
Urakan aikana kunnostettiin muun muassa Ison Mustasaaren kulkureittien pinnat ja reittien reunarakenteet. Kuva: Harri Saarinen / Sitowise
Urakan aikana kunnostettiin muun muassa Ison Mustasaaren kulkureittien pinnat ja reittien reunarakenteet. Kuva: Harri Saarinen / Sitowise

Vuonna 2020 alkaneessa Suomenlinnan reittien peruskorjauksessa kunnostettiin Ison Mustasaaren kulkureittien pinnat ja monin paikoin hajonneet reittien reunarakenteet. Samalla uusittiin reittien alla olevaa kunnallistekniikkaa, kuten kaukolämpö-, sähkö- ja televerkkoa, vesihuoltoa sekä ulkovalaistusta, ja parannettiin hulevesien hallintaa.

Urakkaan kuului myös Susisaaressa sijaitsevan, 1700-luvun lopulta peräisin olevan Piperin puiston kunnostus. Puiston lampea laajennettiin ja sen puistokäytäviä ja kasvillisuutta kohennettiin. Puistoon rakennettiin myös laituri, silta ja pergola. Puiston kunnostus valmistui vuonna 2021.

Urakka valmistui kokonaisuudessaan tavoiteaikataulussa. Kevään 2024 aikana tehdään vielä viimeistelytöitä. Hankkeen urakoitsijana toimi Stara.

Kunnostustyössä vaalittiin Suomenlinnan historiaa

Suomenlinna on paitsi noin 800 ihmisen koti, myös kulttuurihistoriallisesti arvokas Unescon maailmanperintökohde ja Helsingin suosituimpia vierailukohteita. Reittien ja puiston kunnostuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota Suomenlinnalle tyypillisten materiaalien ja kasvillisuuden käyttöön ja alueen alkuperäisen ilmeen vaalimiseen. Työt tehtiin suureksi osaksi arkeologisen valvonnan alla. 

Merkittävän kunnostuksen jälkeen Suomenlinna on edelleen autenttinen, mutta entistä toimivampi maailmanperintökohde. Asukkaat saavat nykyaikaiset ja toimivat kunnallistekniset ratkaisut, jotka toimivat pitkälle tulevaisuuteen. Samalla parannettiin kunnostettujen reittien esteettömyyttä ja niiden kunnossapito on jatkossa helpompaa.