Taimenen kutuaika vaikuttaa Mustapuron työmaa-aikatauluun

Mustapurolla Myllypurossa alkoi alkukesästä tulvatasanteiden rakentaminen. Puron välittömässä läheisyydessä tehtävissä työvaiheissa huomioidaan taimenen kutuaika, joka alkaa Suomessa virallisesti syyskuussa. Mustapurolla töitä voidaan kuitenkin jatkaa syyskuun puoleenväliin, sillä lämpimien vesien vuoksi kutu alkaa Etelä-Suomessa muuta Suomea myöhemmin.
Hankkeessa säilytetään aiemmin rakennettuja kutusoraikkoja (kuvassa) ja toteutetaan uusia. Uomaan lisätään myös lahopuita ohjaamaan virtaa ja parantamaan kalojen ja muun eliöstön elinoloja. Kuva: Sari Knuuti
Mustapurolla rakennetaan muun muassa kutusoraikkoja. Kuva: Sari Knuuti

Itä-Helsingissä rakennetaan tulvatasanteita sekä uusitaan siltoja Myllypuron liikuntapuiston kupeessa sijaitsevalla Mustapurolla. Työt tehdään alueen luonnonarvoja kunnioittaen, joten niissä huomioidaan myös taimenen kutuaika. Valtakunnallisesti taimenen kutuaika alkaa syyskuussa, mutta Etelä-Suomessa kutu alkaa yleensä vasta lokakuun puolella, kun vesien lämpötila on laskenut kudulle sopivaksi.

Mustapuroon kohdistuvia töitä saadaan ELY-keskuksen luvalla jatkaa 15. syyskuuta asti Waltterinraitin sillalla sekä Myllytontunpolun rumpusillalla. Myös virtauksensäätörakenteen rakentaminen jatkuu yhtä pitkän ajan.

Kudun aikana voidaan tehdä erillään uomasta sijaitsevien tulva-altaiden kaivuuta, ja sen loputtua joulukuussa jatketaan töitä uomalla. Urakan on tarkoitus valmistua syksyllä 2025.