Töölönlahden kesäpuisto ja Saukonpaadenpuisto ehdolla vuoden ympäristörakenteeksi

Kaksi viidestä finalistista Vuoden Ympäristörakenne 2024 -kilpailussa sijaitsee Helsingissä. Ehdolla ovat Töölönlahden kesäpuisto ja Jätkäsaaressa sijaitseva Saukonpaadenpuisto. Voittaja julkistetaan 5. helmikuuta 2025.
Töölönlahden kesäpuisto kesäiltana.
Töölönlahden kesäpuisto kesäiltana. Kuva: Petri Tuohimaa / Barkland

Palkinto myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta rakennetun ympäristön suunnittelusta ja toteutuksesta. Muut kolme palkintoehdokasta tulevat Espoosta, Jyväskylästä ja Porista. Vuoden ympäristörakennekilpailun järjestävät Betoniteollisuus ry, Kivi ry ja Viherympäristöliitto ry.

Suosittu Töölönlahden kesäpuisto Helsingin ytimeen

Töölönlahden kesäpuistokokeilu toteutettiin vauhdikkaasti vuonna 2024. Kokeilun tavoitteena oli lisätä puiston viihtyisyyttä monimuotoisella kasvillisuudella sekä erilaisilla toiminnoilla kuten leikkialueella ja tanssilavalla.

Töölönlahden kesäpuistossa on näyttävien istutusten ja monimuotoisten kukkaniittyjen lisäksi myös muun muassa keinuja, erilaisia oleskelukalusteita, grillipaikka, rantalentopallokenttä, leikkialue sekä tanssilava.

Niittyalueet jaettiin pienemmiksi alueiksi kivituhka- ja hakepoluilla ja kevyillä puusäleaidoilla. Leikkialue vesisuihkuineen muodostui heti suosituksi ajanviettopaikaksi lapsiperheille.

Vesisuihkut leikkialueella muodostuivat nopeasti lapsiperheiden lempipaikaksi.
Vesisuihkut leikkialueella muodostuivat nopeasti lapsiperheiden lempipaikaksi. Kuva: Roni Rekomaa

Nurmesta monimuotoiseksi kukkaniityksi

Töölönlahdenpuiston laaja nurmi kylvettiin ja istutettiin näyttäväksi, monimuotoiseksi kukkaniityksi. Osa alueista istutettiin monivuotisilla perennoilla, tai tuettiin niittykylvöä pottitaimilla, perennoilla ja pensailla.

Puiston kasvilajisto valittiin niin, että mukana on runsaasti hyönteisten ravintokasveja sekä talventörröttäjäkasveja lintujen ravinnoksi. Kesällä tehty lajiseuranta osoitti hyönteisten ja lintujen lajimäärän suuren nousun alueella.

Töölönlahdenpuiston kehittäminen jatkuu, ja uusi puistosuunnitelma tulee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn vuonna 2025.

Moderni merenrantapuisto Jätkäsaareen

Saukonpaadenpuiston kärki ilmakuvassa. Puistossa on paljon taitorakenteita, kuten tulva- ja oleskelupenkereitä.
Saukonpaadenpuiston kärki ilmakuvassa. Puistossa on paljon taitorakenteita, kuten tulva- ja oleskelupenkereitä. Kuva: WSP

Jätkäsaaren täyttömaalle rakennettu Saukonpaadenpuisto on suunniteltu kaikenikäisille ja -kuntoisille. Puistossa on monipuolisesti oleskelupaikkoja sekä yksin- että yhdessäoloa varten.

Suunnitteluratkaisujen pääaiheeksi kiteytyi tavoite aktiivipuistosta toimintojen mahdollistajana.

Samalla puisto on rauhoittava pysähdyspaikka ulapan ja luonnon tarkkailijoille sekä sunnuntairetkeilijöille. Puisto sijoittuu osaksi Helsingin rantoja kiertävää rantaraittia.

Kestävä ympäristörakentaminen näkyi materiaalivalinnoissa

Puiston rakentamisessa hyödynnettiin kierrätettyjä maamassoja ja maakiviä. Pintamateriaalina käytettiin suomalaista graniittikiveä, koska se on kestävää. Graniittipinta jatkuu yhtenäisenä läpi suunnittelualueen.

Kalusteissa ja puisissa terassitasoissa on huomioitu pitkäikäisyys ja kierrätettävyys. Saukonpaadenpuisto valmistui vuonna 2021. 

Puistosta löytyy myös leikkipaikka.
Puistosta löytyy myös leikkipaikka. Kuva: WSP