Tunnetko nämä Jätkäsaaren palkitut sillat?

Jätkäsaaren asuinalueella Länsisatamassa sijaitsee peräti kolme ansioitunutta siltaa, joista yksi kuuluu Suomen korkeimpiin.
Asukkaat ovat antaneet tuoreelle Vuoden silta -voittajalle lempinimen "Rokkiporkkana". Kuva: Beatrice Bucht
Asukkaat ovat antaneet tuoreelle Vuoden silta -voittajalle lempinimen "Rokkiporkkana". Kuva: Beatrice Bucht

Vuoden 2023 Vuoden Silta -palkinto myönnettiin Välimerenkadun sillalle. Rakennustekniikan Insinöörit RIL ry:n myöntämä palkinto on tunnustus siltojen suunnittelulle ja toteutukselle. Alueen asukkaiden Rokkiporkkanaksi nimeämä silta erottui kilpailussa ainutlaatuisella muotoilullaan ja teknisellä toteutuksellaan.

44 metriä pitkä silta yhdistää Hyväntoivonpuiston osat ja on tärkeä kulkuväylä alueen kävelijöille ja pyöräilijöille. Rokkiporkkana on osa Jätkäsaaren uutta ilmettä, ja sen suunnittelussa on huomioitu paikalliset maisemat ja ympäristötekijät.

Näyttävä Atlantinsilta palkittiin vuonna 2022. Kuva: Antti Pulkkinen
Näyttävä Atlantinsilta palkittiin vuonna 2022. Kuva: Antti Pulkkinen

Silta kuin suuri aalto

Atlantinsilta sai puolestaan Vuoden 2022 Vuoden Silta -palkinnon. Tämä silta yhdistää alueen saumattomasti ja tarjoaa esteettömän yhteyden Jätkäsaaren eri osien välillä. Atlantinsilta myös sujuvoittaa huomattavasti alueen liikennettä, sillä siltaa pitkin kulkee autoliikenteen lisäksi kolme eri raitiovaunulinjaa.

Atlantinsilta on 106 metriä pitkä ja hyötyleveydeltään 26,6 metriä. Näyttävyyttä luo sillan betoninen kansi, joka on muotoiltu kaarevaksi muistuttaen suurta aaltoa. Palkinnon myöntämisen taustalla on sillan innovatiivinen suunnittelu ja toteutus, joka tekee siitä, paitsi toimivan, myös kauniin osan kaupungin maisemaa.

Crusellin sillan muotoilussa on huomioitu kävely- ja pyöräilyreitit. Kuva: Vladimir Pohtokari
Crusellin sillan muotoilussa on huomioitu kävely- ja pyöräilyreitit. Kuva: Vladimir Pohtokari

Yksi Suomen korkeimmista silloista

Crusellin silta voitti samaisen palkinnon jo vuonna 2013. Silta on yksi Suomen korkeimmista, ja sen kannatinpylväät nousevat 49 metrin korkeuteen. Crusellin sillan pituus on 143 metriä, leveys 25 metriä ja suurin jänneväli 92 metriä. Sen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota kestävyyteen ja visuaaliseen houkuttelevuuteen.

Crusellin sillan muotoilussa on huomioitu kävely- ja pyöräilyreitit, mikä tekee siitä liikenteellisesti toimivan. Sillan ylittäessään ihmiset voivat nauttia upeasta näkymästä. Sillan kannatinpylväiden valonheittimiin on myös ohjelmoitu valoja vaihtava ohjelma.

Crusellin sillan vesieristeessä on todettu vaurioita, ja sen uusiminen käynnistyy keväällä 2024. Ajankohdasta tiedotetaan tarkemmin, kun urakan valmistelu on pidemmällä.