Työväenopiston kuvataidekursseilla voi kokea taiteen rajattomuutta

Helsingin työväenopiston kuvataidekurssien -näyttelyssä jokainen kurssilainen sai ripustaa työnsä esille. Taidetta kannattaa vaalia elämässä enemmän, sanovat sekä kurssilainen että opettaja.

Julkaistu , päivitetty
Työväenopiston kevätnäyttelyn ripustusta
Kuva: Jussi Helttunen

Helsingin työväenopiston kuvataidekurssien -näyttelyssä jokainen kurssilainen sai ripustaa työnsä esille. Taidetta kannattaa vaalia elämässä enemmän, sanovat sekä kurssilainen että opettaja.

Tärkeintä taiteessa on se, että on lupa tehdä mitä tahansa, sillä taide on rajatonta. Tätä mieltä on Helsingin työväenopiston kuvataidekurssilainen Mika Lindholm.

25 vuotta maalaamista harrastanut Mika on tuttu näky Helsingin työväenopiston kurssilla. Oikeastaan maalaaminen ei ole Mikalle enää pelkästään harrastus.

– Työskentelen parturi-kampaajana omassa putiikissani Helsingin Kruununhaassa. Minulla on liikkeessäni myynnissä myös taulujani.

45 vuotta parturi-kampaajan töitä tehnyt Mika voisi halutessaan jo jäädä eläkkeelle. Eläkepäivien varalle hänellä on selvät suunnitelmat.

– Haluan tulevaisuudessa antaa runsaammin aikaa taiteelle. Aion alkaa valmistaa enemmän taidetta myyntiin.

Kun Mika aloitti työväenopiston taidekurssilla vuonna 1999, opettaja kysyi oppilaaltaan, että onko tämä harrastanut maalaamista jo pitkään. Kyseessä oli toinen kerta, kun Mika oli elämänsä aikana tarttunut siveltimeen.

Mika uskoo, että hänen parturi-kampaajan ammattinsa on antanut silmää muun muassa värien käsittelyyn.

– Alkaessani maalata näen edessäni kuvan, joka kankaalle syntyy. Samalla tavalla näen valmiin lopputuloksen mielessäni, kun leikkaan hiuksia tai teen kampausta.

Maalaamisesta on tullut Mikalle niin suuri intohimo, että hän on alkanut etsiä itselleen työhuonetta. Pienessä kaupunkiasunnossa on hankala pitää esillä kaikkia maalaamiseen tarvittavia välineitä, ja on varottava, ettei lattia sotkeennu. 

 

Kuvataideaineiden suunnittelijaopettaja Mervi Karhunen nauttii siitä, kun opiskelijoiden töitä ripustetaan esille ja kokonaisuus muodostuu. – Näyttely on lukuvuoden kohokohta.
Mika Lindholm on harrastanut 25 vuotta maalaamista Helsingin työväenopiston kursseilla. – Taiteen tekeminen on avannut minussa lukkoja. Kuva: Jussi Helttunen

Lisää taidetta elämään

Työväenopiston kuvataidekurssien kevätnäyttelyitä järjestetään vuosittain eri puolilla kaupunkia. Itämerentalossa Ruoholahdessa on myös esillä kurssilaisten töitä. Jokainen sai jättää yhden työn kaikille avoimeen näyttelyyn.

Kevät- ja syyslukukausien päätteeksi järjestettävät näyttelyt ovat työväenopiston perinteitä. Mika valitsi kahdesta maisemataulustaan näyttelyyn ekspressionistisen maalauksen.

– Ekspressionismiin kuuluvat voimakkaat värit ja aiheet. Olen käyttänyt öljyvärityössäni paljon vastavärejä.

Maalaamisessa Mikaa kiehtovat värien ja muotojen mahdollisuudet.

– Intohimoni on tuottaa mielikuvastani kuva paperille tai kankaalle. Tämä luontainen piirteeni on näkynyt minussa jo lapsena – rakastin piirtämistä jo silloin.

Aiemmin luonnollisen näköiseen realismiin keskittynyt Mika tekee nykyään yhä mielikuvituksellisempia töitä. Maalaaminen on avannut hänessä lukkoja ja saanut luovuuden virtaamaan.

– Maailma on nykyään monin tavoin ahdasmielinen ja rajoittunut. Leikkisyyden vaaliminen on tärkeää. Taide merkitsee minulle vapautta.

Kuvataideaineiden suunnittelijaopettaja Mervi Karhunen nauttii siitä, kun opiskelijoiden töitä ripustetaan esille ja kokonaisuus muodostuu. – Näyttely on lukuvuoden kohokohta.
Kuvataideaineiden suunnittelijaopettaja Mervi Karhunen nauttii siitä, kun opiskelijoiden töitä ripustetaan esille ja kokonaisuus muodostuu. – Näyttely on lukuvuoden kohokohta. Kuva: Jussi Helttunen

Kursseja kaiken ikäisille

Mervi Karhunen työskentelee Helsingin työväenopistossa kuvataideaineiden suunnittelijaopettajana. Hän opettaa maalaamista, suunnittelee tulevia kursseja ja vastaa lukuvuoden päätteeksi järjestettävästä näyttelystä.

– Yleensä jokainen kurssilainen haluaa tuoda työnsä esille näyttelyyn, Mervi sanoo.

Opettajana Mervi antaa opiskelijoiden tulkita teemaa juuri siten, kuin he haluavat. Hänen mielestään vapaus tekee taiteesta kiehtovaa.

– Ylipäätään kannustan kurssilaisia suhtautumaan maalaamiseen myös leikkinä. Tietysti moni opiskelija haluaa oppia kuvataiteeseen liittyviä sääntöjä ja lainalaisuuksia. Ne on kuitenkin tehty rikottaviksi.

Työväenopiston kuvataidekurssit ovat kaikille avoimia. Kursseja on niin vasta-alkajille kuin pidempään harrastaneillekin. Ilmonet.fi-sivustolta löytyy kuvaukset kustakin kurssista.

Mervi nauttii työssään erityisesti siitä, että hän saa olla tekemisissä niin erilaisten ihmisten kanssa. Mukana on eri ikäisiä ihmisiä monista taustoista ja ammattiryhmistä. Usein yhteisellä kurssilla ei välttämättä tule edes esille, kuka on lääkäri, opiskelija tai rakennusurakoitsija.

– Me olemme täällä toisillemme ihmisiä, jotka rakastavat taidetta. On hienoa saada kokoontua yhteisen tekemisen äärelle. 

Teksti: Eveliina Lauhio

Työväenopiston kevään näyttelyt

  • Luovaa energiaa - Malmitalon kevätnäyttely Kuvataidekurssien kevätnäyttelyssä esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, lasitaidetta ja keramiikkaa.
    17.3. - 6.4. Malmitalo, Työväenopisto 1. ja 2. krs, Ala-Malmin tori 1.
  • Valon vangitsijat -virtuaalinäyttely Valokuvailmaisun näyttelyprojektikurssin lopputyönäyttely virtuaalisesti. Vieraile näyttelyssä 23.3- 20.5.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
  • Kanneltalon kevätsalonki Kuvataidekurssien kevätnäyttelyssä esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa ja veistoksia. 5.5. - 19.5., Kanneltalon Galleria, Klaneettitie 5.

Sinua voisi kiinnostaa