Vallilanpuiston peruskorjaus alkaa – lisää penkkejä ja helppokulkuisia puistoraitteja

Korjausten jälkeen puistossa liikkuminen helpottuu ja alue on nykyistä viihtyisämpi. Puiston rakentaminen vaikuttaa alueella liikkumiseen sekä pysäköintiin. Työt alkavat syyskuussa 2024, ja niiden arvioidaan valmistuvan lokakuun 2025 loppuun mennessä.
Puiston vesiallas kunnostetaan peruskorjauksessa. Kuva: Havainnekuva: Ramboll CM
Puiston vesiallas kunnostetaan peruskorjauksessa. Kuva: Havainnekuva: Ramboll CM

Vallilanpuisto sijaitsee asuinalueen keskellä lähellä Vallilanlaaksoa. Puiston nykyisiä raitteja levennetään ja jyrkkiä osuuksia loivennetaan. Pääkäytäviä yhdistämään rakennetaan uusi puistoraitti. 

Puiston keskeinen kivetty aukio uusitaan, ja itälaidalla olevat pitkät portaat kunnostetaan. Vallilanpuisto on vanha puisto, jonka päivittäminen lisää myös sen viihtyisyyttä. 

– Puiston nykyinen vesiallas ei pidä vettä, joten se kunnostetaan ja varustetaan vedenpuhdistuslaitteistolla. Altaan ylittävä silta uusitaan, ja sen ympärille tulee pöytäryhmiä sekä penkkejä, kertoo projektinjohtaja Tea Karjalainen Helsingin kaupungilta. 

Valaisimet vaihdetaan energiatehokkaisiin malleihin. 

Vanhat syreenit ja koristeomenapuut säilyvät

Peruskorjauksessa puiston 1980-luvulta peräisin olevia huonokuntoisia puurakenteita, kuten pergola, poistetaan. Nykyisten istutusaltaiden paikalle sijoitetaan puistonpenkkejä. 

Peruskorjauksessa sekä säilytetään että uusitaan puiston kasvillisuutta. Reuna-alueen puusto säilytetään, samoin Rautalammintien ja kentälle johtavan raitin vieressä olevat vanhat syreenit. Myös koristeomenapuut säilytetään. 

– Suurin osa vanhoista puista pyritään säästämään, ja hyödynnämme uusinta tekniikkaa, jotta näin voidaan tehdä. Sen sijaan muurin reunassa kasvavat marjakuuset siirretään aukion reunalle. Puiden aluskasvillisuudeksi istutetaan perennoja ja puiden väliin lisätään pöytiä, jotka soveltuvat shakin ja muiden pelien pelaamiseen, kuvailee Karjalainen. 

Muurin viereen istutetaan uusia pylväsmaisia puita ja hyödynnetään mahdollisesti paikalta siirrettäviä havupuita istuttamalla niitä takaisin. Siirtotyö on epävarmaa, mutta tätä kokeillaan, jotta saataisiin myös valmiiksi isoja paikalle sopeutuneita kasveja käytettyä. Yksi iso saarni joudutaan kaatamaan uuden käytävälinjauksen vuoksi.

Puiston poikki ei pääse ja pysäköintiä poistuu töiden ajaksi

Rautalammintien kadunvarsipysäköintipaikat poistetaan käytöstä kadun kaivuun ja muurin rakentamisen ajaksi. Ajoneuvot tulee siirtää pois syyskuun alussa.  Pysäköintipaikat palautuvat käyttöön, kun työmaa etenee toisaalle puistossa. 

– Vaihtoehtoisia pysäköintipaikkoja löytyy esimerkiksi Kangasalantieltä, minkä lisäksi kadunvarsipaikkoja on alueen muilla kaduilla, vinkkaa Karjalainen. 

Osa Rautalammintien ajoradasta on pois käytöstä muurin rakentamisen aikana, ja jalankulku siirtyy töiden ajaksi puiston reunalta kiinteistöjen puolelle. Alueella autoilevien on hyvä varautua siihen, että katu voi olla ajoittain hetkellisesti poikki töiden vuoksi.  

Vallilanpuiston läpi ei töiden aikana pääse kulkemaan, sillä se on kokonaan työmaa-aluetta. 

Alueella pyritään välttämään melua aiheuttavaa louhintaa, ja mahdollisista louhintatöistä kerrotaan erikseen ennakkoon. Urakoitsijana on Tieluiska Oy.

Vallilanpuisto sijaitsee asuinalueen keskellä lähellä Vallilanlaaksoa. 
Vallilanpuisto sijaitsee asuinalueen keskellä lähellä Vallilanlaaksoa. 

Sinua voisi kiinnostaa

Havainnekuvassa Ilveskorvenpuisto kunnostuksen jälkeen.

Ilveskorvenpuiston peruskorjaus alkaa

Julkaistu:
Havainnekuvassa vehreä Tukholmanpuisto.

Tukholmanpuiston kunnostus alkaa

Julkaistu:
Honkasuon rakentamisaikataulut kartalla

Honkasuolla valmistumassa puisto- ja katurakentamista

Julkaistu: