Valoa Ukrainaan -tilaisuus kokosi Senaatintorille yli kymmenentuhatta kävijää osoittamaan tukeaan

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aloituspäivästä tuli 24.2.2023 kuluneeksi vuosi. Samana päivänä Helsingin Senaatintorilla järjestettiin sodan uhrien muistotilaisuus, johon osallistui yli kymmenentuhatta kävijää. Tilaisuuden aikana sytytettyjen kynttilöiden steariini saa uuden käytön energia- ja valolähteenä Ukrainassa.
Ensimmäisten joukossa kynttilänsä laskivat Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pormestari Juhana Vartiainen.
Ensimmäisten joukossa kynttilänsä laskivat Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pormestari Juhana Vartiainen. Kuva: Kimmo Brandt

Helsinkiläiset ovat sodan alusta asti osoittaneet suurta auttamisen halua ukrainalaisia ja Ukrainasta paenneita kohtaan.  

– Halusimme yliopiston ja seurakuntayhtymän kanssa yhdessä tarjota kaikille mahdollisuuden kokoontua ja osoittaa näkyvästi myötätuntoaan. Tämän lisäksi lähetämme konkreettista apua. Päätökselläni Helsingin kaupunki teki lahjoituksen ukrainalaisten lasten ja nuorten hyväksi, ja iloksemme saimme samana päivänä julkaista myös Generators of Hope -generaattorikeräyksen erinomaiset tulokset, pormestari Juhana Vartiainen kertoo. 

Suomen, kaupungin ja yliopiston johto Ukrainan tukena 

Tilaisuus alkoi kello 16 Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä. Kynttilöiden laskun kirkon portaille aloittavat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä järjestäjätahojen edustajat Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ja Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.  

Tilaisuuteen osallistuivat valtionjohdosta myös myös pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.), työministeri Tuula Haatainen (sd.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.). 

Sinikeltaiseksi valaistun Tuomiokirkon portaikko täyttyi kynttilöistä 

Virallisen avauksen jälkeen tuhannet paikalle saapuneet osoittivat myötätuntoaan ukrainalaisille sytyttämällä kynttilän Tuomiokirkon portaille. Järjestäjien puolesta varatut 2 000 kynttilää loppuivat noin kahdessa tunnissa, vaikka useilla torille saapuneilla oli omat kynttilät mukana.  

Sinikeltaiseksi valaistun Tuomiokirkon kellot soivat tilaisuuden aikana toistamiseen kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyivät soittoon. Esimerkiksi ortodoksinen ja katolinen seurakunta olivat mukana kellojen soitossa. 

 

Valoa Ukrainaan -tilaisuuden aikana Tuomiokirkko valaistiin sinikeltaiseksi.
Valoa Ukrainaan -tilaisuuden aikana Tuomiokirkko valaistiin sinikeltaiseksi. Kuva: Kimmo Brandt

Kello 18 jälkeen torilla kuultiin Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoron esittämänä kappaleet "Plyve kacha" ja "Prayer for Ukraine" sekä Ylioppilaskunnan Laulajien vahvistetun kvartetin esittämänä Finlandia-hymni. 

Tilaisuudessa esiintyi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoro.
Tilaisuudessa esiintyi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoro. Kuva: Kimmo Brandt
Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esiintyi vahvistetulla kokoonpanolla.
Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esiintyi vahvistetulla kokoonpanolla. Kuva: Kimmo Brandt
Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry keräsi kynttilät jatkokäyttöön Ukrainaan rintamalle.
Tilaisuuden päätteeksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry keräsi kynttilät ja toimittaa ne Ukrainaan rintamalle, jossa niiden steariinia hyödynnetään energia- ja valolähteenä.  Kuva: Taru Itälinna

Valoa Ukrainaan -tilaisuuden Senaatintorilla 24.2.2023 järjestivät Helsingin kaupunki, Helsingin seurakuntayhtymä ja Helsingin yliopisto yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Tilaisuudessa oli mukana myös Ukrainan suurlähetystö.