Asuntokaupan hiljeneminen näkyi myös asuntojen hintojen laskuna vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä. Asuntojen hinnat laskivat Helsingissä neljä prosenttia edelliseltä vuosineljännekseltä, mutta vain puolitoista prosenttia vuodentakaisesta vuoden 2015 indeksillä mitattuna. Kuitenkin asuntojen hinnat ovat nousseet vuoden 2021 alusta kaikilla kalleusalueilla, kalleusaluetta 1 lukuun ottamatta. Vanhojen osakeasuntojen keskineliöhinnat laskivat Helsingissä 138 euroa. Mahdollisia selittäjiä asuntojen hintojen laskulle ovat edellä mainittu asuntokaupan hidastuminen, mutta myös ennätysalhainen kuluttajaluottamus.
Uusien asuntojen hinnat nousussa
Uusien asuntojen hinnat sen sijaan nousivat kuudella prosentilla edelliseen vuosineljännekseen nähden ja kymmenellä prosentilla vuodentakaisesta vuoden 2015 indeksillä mitattuna. Uusien asuntojen kauppamäärät ovat kuitenkin huomattavasti vähäisemmät kuin vanhojen asuntojen, minkä vuoksi suuremmat muutokset hinnoissa ovat mahdollisia. Samoin uusien asuntojen kauppa käydään pääasiallisesti ennakkomarkkinoinnin kautta ja kulloiseenkin tilanteeseen vaikuttaa se, milloin ja millaisia asuntoja rakennuttajat ovat tuolloin laskeneet markkinoille.
Vuokrat nousseet vuoden takaisesta
Asuntojen vuokrat nousivat 0,2 prosenttia edelliseltä vuosineljännekseltä ja puoli prosenttia vuodentakaisesta. Vuokrakehitystä hidastaa hintakehityksen nopeuteen verrattuna se, että vuokria on mahdollista nostaa lainsäädännön mukaan vain kerran vuodessa. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen uusien vuokrasopimusten vuokrat laskivat vuonna 2021 hieman, mutta niidenkin vuokrat ovat nousseet vuonna 2022. Aiempaa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen uusien sopimusten vuokrien laskemista selittää se, että markkinoilla oli koronaviruspandemiaa edeltävää aikaa huomattavasti enemmän vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja tarjolla. Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja oli vapaana tai vapautumassa Helsingissä syyskuun lopussa edelleen lähes puolta enemmän kuin koronaviruspandemiaa ennen.