Kampusinkubaattorit-ohjelma

Kampusinkubaattorit-ohjelman tavoitteena on lisätä alkuvaiheen yritysten määrää, tukea TKI-lähtöistä yritystoimintaa ja parantaa syntyneiden yritysten kasvumahdollisuuksia. Helsingin kaupunki pyrkii vahvistamaan alueen korkeakoulukampusten kehittymistä innovaatio- ja yritystoiminnan keskittymiksi ja luomaan yhteistyössä korkeakoulujen kanssa kampuksille sijoittuvia hautomo-ohjelmia.

Hautomo-ohjelmissa opitaan perustaidot yrittäjyydestä ja yrityksen perustamisesta. Keskiössä on muun muassa liiketoiminnan kehittäminen, sopivan tiimin muodostaminen, asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen sekä myynti ja markkinointi. Työskentelyn tueksi tarjotaan avoimia työskentelytiloja ja työkaluja sekä järjestetään tapahtumia yrittäjyydestä kiinnostuneille. 

Helsingin kaupungin roolissa korostuu kampuksille sijoittuvien hautomo-ohjelmien ja alueen innovaatiotoimijoiden yhteistyön kehittäminen. Osana tätä työtä tunnistetaan yhteisiä tavoitteita sekä tekemisen paikkoja. Tarkoituksena on vahvistaa alueella jo toiminnassa olevaa hautomotoimintaa sekä selkeyttää yritysten ja yrittäjyyden vauhdittamiseen liittyviä palvelupolkuja.

Kampusinkubaattorit-ohjelmaa toteutetaan vuosina 2025-2027 yhteistyössä Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Metropolian kanssa. Hautomot toteuttavat toisiaan täydentävää roolijakoa ja järjestävät myös esimerkiksi yhteisiä tapahtumia. Hautomo-ohjelmat on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille, tutkijoille ja alumneille. Hautomo-ohjelmaan hakeminen ei kuitenkaan edellytä opiskelupaikkaa tietystä korkeakoulusta. 

Aalto-yliopiston tavoitteena on kasvattaa luovuudesta ja aineettomasta pääomasta kumpuava yrittäjyyspolku vahvan teknologiapainotteisen yrityshautomotoiminnan rinnalle. Aalto Creatives -esihautomo-ohjelma vahvistaa luovien alojen innovaatio- ja yritystoimintaa. Esihautomo-ohjelman tavoitteena on auttaa ja tukea luovien alojen opiskelijoita, tutkijoita sekä toimijoita heidän matkallaan kohti yrittäjyyttä. Aalto Creatives -ohjelman painopiste on erityisesti alkuvaiheen liikeideoissa. 

Ohjelmaan voivat hakea luovien alojen projektit, jotka soveltavat tulevaisuuden digitaalista teknologiaa. Ohjelmaan valitut hankkeet pääsevät hyödyntämään luovien alojen sisältö-, palvelu- ja tuoteprototyyppien kehittämiseen tarkoitettua viimeisintä teknologiaa.  

Aalto Creatives -esihautomo-ohjelman hakukierros järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Hakukierroksella 13 viikon mittaiseen ohjelmaan valitaan mukaan noin 10-15 tiimiä. 

Aalto-yliopisto avaa digitaaliseen mediaan keskittyvän tutkimusinfrastruktuurin laajempaan käyttöön myös muille kampusinkubaattoritoimijoille sekä luovien alojen toimijajoukoille. Aalto-yliopiston vahva innovaatioekosysteemi tukee ohjelmaan osallistuvia hankkeita kehittämään luovista ideoistaan kestävää yritystoimintaa. Ohjelmaa koordinoivat Aalto Startup Center ja Aalto Studios. 

Yhteydenotot voi välittää sähköpostitse osoitteeseen creatives@aalto.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Tutustu Aalto Creatives -esihautomoon tarkemmin täällä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Helsingin yliopiston tavoitteena on positiivisen kulttuurimuutoksen vahvistaminen sekä erityisesti uusien kyvykkyyksien, yrittäjyysvalmiuksien ja tutkimuspohjaisten yritysten synnyttäminen. Yliopiston vahvuutena on eri tutkimusalojen ja -näkökulmien yhdistäminen sekä mielenkiintoisten poikkitieteellisten kokonaisuuksien rakentaminen. Lisäksi yliopistolla on käytössä maailmanluokan infrastruktuurit.

Helsinki Incubators toimii kaikilla yliopiston kampuksilla, joita ovat keskustan, Kumpulan, Meilahden ja Viikin kampukset. Tutustu Helsinki Incubators -ohjelmaan täällä. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Nexus on 6 kuukauden mittainen datatieteeseen, tekoälyyn ja kestävään kehitykseen keskittyvä hautomo-ohjelma. Ohjelmassa kehitetään liikeideoita rahoituskelpoisiksi globaaleiksi start up -yrityksiksi. Nexus sisältää viikottaisia työpajoja, jonka lisäksi osallistujille tarjotaan mentorointia, joka tukee heitä matkalla kohti omaa yritystoimintaa.

Tutustu Nexus -hautomo-ohjelmaan täällä. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ohjelman yhteyshenkilönä toimii projektipäällikkö Andrès Peña Archila. Yhteydenotot sähköpostitse andres.archila@helsinki.fi (Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Tremor on 6 kuukauden mittainen hautomo-ohjelma, jossa yhdistyy laaja ihmis- ja yhteiskuntatieteiden osaaminen sekä kyky tuottaa sosiaalisia innovaatioita. Ohjelman aikana olemassa olevat ideat jalostetaan eteenpäin liikeideoiksi. Ohjelmaan osallistuville tarjotaan muun muassa mentorointia, työpajoja ja tapahtumia, jotka tukevat oman idean kehittämisestä.

Tutustu Tremor -hautomo-ohjelmaan täällä. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ohjelman yhteyshenkilönä toimii projektipäällikkö Pete Karumo. Yhteydenotot sähköpostitse pete.karumo@helsinki.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Biosphere on 6 kuukauden mittainen hautomo-ohjelma, jonka aikana olemassa olevista ideoista jalostetaan toimivia liikeideoita ja startup-yrityksiä. Hautomo-ohjelmassa luodaan globaaleita ratkaisuja bio- ja kiertotalouteen liittyen. Liiketoimintaa kehitetään yhdessä yrittäjien, mentoreiden ja muutoksentekijöiden kanssa.

Tutustu Biosphere-ohjelmaan täällä. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ohjelman yhteyshenkilönä toimii projektipäällikkö Pedro Gensini. Yhteydenotot sähköpostitse pedro.gensinimotoa@helsinki.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

 

Metropolia edistää ja tukee pääkaupunkiseudun ja yhteiskunnan kehitystä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) ratkaisuilla. Metropolian innovaatiokeskittymät mahdollistavat uuden tavan oppia, tuottaa ratkaisuja ja tehdä monialaista yhteistyötä merkittävien ilmiöiden tai haasteiden parissa - koko yhteiskunnan parhaaksi.

Metropolia tukee myös opiskelijayrittäjyyttä ja toimii osana pääkaupunkiseudun startup-ekosysteemiä Turbiini-kampushautomonsa kautta. Turbiini on ollut toiminnassa vuodesta 2015 lähtien ja se toimii kolmella kampuksella: Arabia (luovat alat ja peliala), Myllypuro (sosiaali- ja terveysala sekä kiinteistö- ja rakentamisala) sekä Myyrmäki (liiketalous ja tekniikan alat).

Turbiini tarjoaa sparrausta, tapahtumia, työtiloja sekä esihautomo-ohjelman Metropolian opiskelijoille ja alumneille jokaisella kampuksella. Esihautomo-ohjelmiin voi hakea myös avoimen AMK:n kautta. Ohjelma on liitetty osaksi valinnaisia yrittäjyysopintoja, jonka suorituksesta voi saada 10 opintopistettä.

Esihautomo-ohjelmissa vahvistetaan yrittäjäosaamista, kirkastetaan uusia yritysideoita ja kehitetään olemassa olevaa yritystoimintaa. Turbiini auttaa liiketoimintaideoita muuttumaan tiimeiksi, toiminnaksi ja kasvuyrityksiksi. Kampusinkubaattorit-ohjelman aikana kasvatetaan myös henkilökunnan yrittäjyysosaamista sekä synnytetään uusia yrittäjyysopintopolkuja Metropolian tutkinto-ohjelmiin.

Turbiinin yhteyshenkilönä toimii projektipäällikkö Hannes Jesar. Yhteydenotot sähköpostitse hannes.jesar@metropolia.fi (Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Tutustu tarkemmin Turbiiniin täällä. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteyshenkilö