1. Mihin starttiraha on tarkoitettu?
Starttirahan ensisijaisena tarkoituksena on turvata aloittavan yrittäjän toimeentulo yrityksen perustamisen ja alkuvaiheen aikana. Yrittäjyyden alkutaipaleella yrityksen tulot eivät välttämättä riitä elinkustannusten kattamiseen, ja juuri tähän tilanteeseen starttiraha tarjoaa apua. Se antaa yrittäjälle taloudellista turvaa, jotta hän voi keskittyä yritystoiminnan kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen.
2. Kuinka paljon starttirahaa maksetaan?
Starttirahan määrä vastaa peruspäivärahan suuruutta. Vuonna 2024 starttirahan määrä on 37,21 euroa päivässä, mikä tarkoittaa noin 740 euroa kuukaudessa. On tärkeää muistaa, että tämä tuki on veronalaista tuloa, eli siitä peritään veroa samalla tavalla kuin muistakin tuloista. Starttiraha myönnetään kuudeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen voit hakea sitä vielä toiseksi kuuden kuukauden jaksoksi, mikäli edellytykset täyttyvät. Starttiraha maksetaan kuukausittain.
3. Kenelle starttiraha myönnetään?
Starttirahaa voivat hakea useat eri ryhmät, kuten työttömät, työssäkäyvät, jotka haluavat siirtyä yrittäjyyteen, sekä opiskelijat, jotka siirtyvät suoraan päätoimiseen yrittäjyyteen. Tukea voidaan myöntää myös silloin, kun sivutoimista yritystoimintaa halutaan laajentaa päätoimiseksi. Starttirahaa on mahdollista saada tiettyjen tukien, kuten asumistuen, lisäksi.
4. Milloin starttirahaa ei myönnetä?
Starttirahaa ei myönnetä, jos yritystoiminta on jo aloitettu; älä siis rekisteröi yritystäsi ennen starttirahapäätöstä. Jos yritys pystyy heti alusta alkaen elättämään yrittäjän riittävällä tasolla, on tämä este starttirahan saamiselle. Myös muut tulot, kuten palkkatulot, vanhempainpäiväraha, eläke ja opintoraha, ovat este starttirahan myöntämiselle. Lisäksi hakijan mahdolliset maksuhäiriöt ja verovelat voivat vaikuttaa negatiivisesti päätökseen. Lisätietoa saat Uudenmaan TE-palveluista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
5. Mitä starttirahan hakemiseen tarvitaan?
Starttirahan hakeminen vaatii huolellista valmistelua ja useita liitteitä. Hakemukseen tulee liittää liiketoimintasuunnitelma, joka kuvaa liikeidean, yrittäjän valmiudet ja suunnitellut toimenpiteet yritystoiminnan käynnistämiseksi. Lisäksi tarvitaan laskelmat, jotka osoittavat yrityksen käynnistyskustannukset ja kannattavuuden tulevaisuudessa. Hakemukseen on liitettävä myös yrittäjän CV, tositteet tarvittavasta rahoituksesta, verovelkatodistus sekä mahdolliset liiketoimintaan liittyvät vuokrasopimukset ja muut tärkeät asiakirjat. Tietyillä aloilla voidaan pyytää näyttöä koulutuksestasi, tai luvista, joita ilman yritystoimintaa ei voi aloittaa.
Koska starttiraha on harkinnanvarainen tuki, lopullisen päätöksen myöntämisestä tekee aina viranomainen, joka arvioi hakijan tilannetta ja liiketoimintasuunnitelman toteutettavuutta.
Tarvitsetko apua starttirahan hakemiseen?
Business Helsinki on tukenasi, kun harkitset yrittäjyyttä ja starttirahan hakemista yrittäjyyden tueksi. Järjestämme yrityksen perustamisinfoja suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi, venäjäksi ja arabiaksi. Näissä 90 minuutin koulutuksissa on oma osionsa starttirahan hakemisesta. Katso tapahtumakalenteristamme seuraavien yrityksen perustamisinfojen ajankohdat ja ilmoittaudu mukaan.
Yrityksen perustamisoppaassa on olennaista tietoa yrityksen perustamisesta ja starttirahan hakemisesta. Lataa maksuton yrityksen perustamisopas materiaalipankistamme.
Tarjoamme myös maksutonta, henkilökohtaista yritysneuvontaa usealla eri kielellä yrityksen perustamisen tueksi. Neuvonnassa käymme läpi tekemääsi liiketoimintasuunnitelmaa ja muita yrityksen perustamisen kannalta olennaisia asioita, joita tarvitaan starttirahan hakemiseen. Lue lisää henkilökohtaisesta yritysneuvonnasta ja varaa aika täältä.