Unicorneista – eli valuaatioltaan yli miljardin dollarin arvoisista startupyrityksistä – vain 15 % on käynyt läpi jonkun kiihdytysohjelman (lähde: Ali Tamaseb: Super Founder). Voisiko tästä päätellä, että 85 % unicorneista on saavuttanut menestyksensä ilman ulkopuolisten neuvonantajien tukea? Ei varmastikaan. Ali Tamasebin dataan perustuvan tutkimuksen mukaan valtaosa unicornien foundereista on sarjayrittäjiä. Toisin sanoen he ovat jo aiemmissa yrityksissään tehneet virheitä, oppineet niistä ja tekevät asioita nyt viisaammin.
Alkuvaiheen startupin dilemma
Monilla alkuvaiheen startupyrityksillä on usein yhteinen ongelma: Ne haluaisivat heti aluksi merkittävän ulkopuolisen riskirahoituksen, jolla ne lähtisivät kehittämään tuotetta tai palvelua sekä panostamaan myyntiin ja markkinointiin. Riskirahoittajat puolestaan ajattelevat, että rahoituskelpoisella startupilla pitää olla vähintään kahden hengen perustajatiimi kasassa, osakeyhtiö perustettu, MVP (minimum viable product) valmis tai valmistumassa, ja mieluiten jo näyttöä maksavista asiakkaista. Tämä pätee sekä yksityisiin että julkisiin rahoittajiin.
Valmentajan kokemuksen hyödyntäminen
Miten tuon yllä mainitun rahoituskelpoisuuden sitten voi saavuttaa? Lyhyt vastaus on, että kovalla työllä. Hieman pidempi vastaus on, että liikeidean tulee olla riittävän hyvä, pitää rakentaa hyvä tiimi ja MVP:n täytyy kulkea asiakkaita kuunnellen kohti product-market fit:iä. Tarvitseeko kaikki osata itse? Yleensä kyllä, mutta kaverillekin voi kilauttaa. Kaverilla tarkoitan tässä erilaisia neuvonantajia ja valmentajia. Osa enkelisijoittajista toimii mielellään myös startupyrityksen neuvonantajana ja tarjoaa kokemuksensa ja verkostonsa startupin käyttöön. Samoin hallituksen jäseniä ja yksittäisiä advisoreita kannattaa hyödyntää. Pääkaupunkiseudun startupekosysteemistä löytyy myös sekä geneerisiä että toimialakohtaisia startuphautomoita ja -kiihdyttämöjä. Osa niistä on ohjelmapainotteisia ja osa henkilökohtaiseen valmennukseen painottuneita.
Miten valmentaja voi auttaa pääsemään eteenpäin?
Startup-founderin päähän ei voi kaataa tietoa. Founderin ja startupvalmentajan yhteistyössä pitää ensin selvittää, missä mennään ja mihin asioihin founder kaipaa tukea. Founderin oma ensi vastaus on usein, että startup tarvitsee tukea rahoituksen saamiseen. Se onkin fakta, mutta sen taakse kätkeytyy joukko aiemmin mainittuja rahoituskelpoisuuden saavuttamiseen vaadittavia edistysaskeleita. Aivan alkuvaiheen startupilla ne ovat usein:
- MVP-tuotteen/palvelun edistäminen sellaiselle tasolle, että startup voi saada ensimmäiset maksavat asiakkaat
- Tiimin vahvistaminen vähintään kahteen henkilöön ja alkuvaiheen liiketoiminnan kannalta avainalueille
- Myynnin ja markkinoinnin suunnittelu ja aloittaminen ensimmäisillä markkinoilla
Kun yllä mainituilla osa-alueilla tulee riittävästi edistystä, niin rahoituskelpoisuus syntyy. Julkisen rahoituksen hakemukset tulevat hyväksytyiksi ja yksityiset sijoittajat – niin bisnesenkelit kuin Venture Capitalitkin – kiinnostuvat startupista. Oleellista on suunta ja jatkuva tekeminen. Mikäli rahoittajien palautteen perusteella edistystä ei ole vielä tarpeeksi, niin analyysin jälkeen tekeminen jatkuu joko samaan suuntaan kuin aiemmin tai pivotoinnin jälkeen uuteen suuntaan.
Valmentaja ei välttämättä ole kovin suosittu siinä vaiheessa, kun alkuvaiheen startupille pitää kuvata yllä mainittu rahoituskelpoisuuden logiikka. Kuitenkin ne tiimit, jotka ovat ”valmennuskelpoisia” – toisin sanoen osaavat ottaa neuvoja vastaan – lähtevät kulkemaan oikeaan suuntaan ja usein ennemmin tai myöhemmin pääsevät eteenpäin. Jotkut founderit päättävät jäädä odottelemaan lottovoittoa – eli jatkavat rahoituksen hakemista pelkän investor deckin tai liiketoimintasuunnitelman avulla, mutta eivät lähde ottamaan yllä mainittuja tarpeellisia edistysaskeleita. Samoin kuin lotossa, joskus hekin onnistuvat.