Kompletteringsbyggande planeras i Kronohagen – delta i ett diskussionsmöte

Helsingfors stad bereder en ändring av detaljplanen på adressen Mauritzgatan 1b och 3a. Planförslaget presenteras på ett invånarmöte tisdag 7.5 kl. 18.00–19.30.
Illustration om innergårdsbyggnaden från söder. Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit
Illustration om innergårdsbyggnaden från söder. Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit

För tomten bredvid Nylands kasern i Kronohagen på adressen Mauritzgatan 1b och 3a bereds en ändringar av detaljplanen. För området planeras nytt bostadsbyggande för cirka 100 invånare längs Mauritzgatan och på kvarterets innergård. För de gamla kasernbyggnaderna har preliminärt planerats bland annat lokaler för ett daghem.

Den nuvarande användningen i värdebyggnaderna i kvarteret har upphört, och staten avstår från ägandet av tomten. Målet med planlösningen är att möjliggöra kompletteringsbyggande i kvarteret genom att täta den befintliga stadsstrukturen med beaktande av områdets särdrag. Planen skapar flera bostäder för området, tryggar utbudet av arbetsplatser på ett område som man lätt kan ta sig till samt livar upp gatuområdena i centrum. Dessutom är målet att sanera den befintliga värdefulla innergården.

Nybyggandet placeras i norra delen av kvarterets omfattande innergård. Således bevaras gårdsområdet mellan byggnaderna i södra delen av innergården öppet vilket framhäver den praktfulla militärarkitekturen av tegel och helhetsmiljön.

Programmet för deltagande och bedömning samt det bifogade materialet för ändringen av detaljplanen har varit framlagda under våren 2020 varefter staden har fortsatt och preciserat planeringsarbetet. I programmet har staden försökt beakta den respons som staden fått under den tidigare fasen till exempel genom att ändra arrangemangen för underjordisk parkering. Nybyggandet längs gatan har även sänkts med en våning och utformningen av byggnaden på innergården och byggnadens ljusvinklar har justerats i förhållande till grannbyggnader. 

Daghemmets gård skulle ligga söder om innergårdens nybyggnad. Bild: MASU Planning
Daghemmets gård skulle ligga söder om innergårdens nybyggnad. Bild: MASU Planning

Kom och hör mer om planerna

Vi ordnar ett diskussionsmöte för invånare och intressenter i stadsmiljöhusets auditorium på adressen Verkstadsgatan 8 Helsingfors, tisdag 7.5.2024 kl. 18.00–19.30. Du kan ta del av planförslaget och det bifogade materialet under 24.4–23.5.2024 på stadens webbplats på hel.fi/planer.

Du kan skicka dina åsikter om förslaget till stadens registratorskontor på helsinki.kirjaamo@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) senast 23.5.2024.

Illustration från norr. Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit
Illustration från norr. Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit