Upprustningen av Sibeliusparken inleds efter midsommar

Först renoveras lekparksområdet. Arbete i området kring Sibeliusmonumentet inleds i höst efter turistsäsongen. För det mesta är parken tillgänglig under hela projektet.
Sibeliuksenpuiston leikkipaikka kunnostetaan.
Bild: Juha Kivimäki / Ramboll

Västra delen av Sibeliusparken i Tölö rustas upp 2023–2024. I entreprenaden renoveras området kring Sibeliusmonumentet, parkgångar och parkens lekplats. Parken får även ett nytt motionsområde och en hundrastgård för små hundar.

Arbetet framskrider stegvis och byggarbetsområden avgränsas ett område i taget, så att parken kan hållas öppen för allmänt bruk så brett som möjligt.

Renoveringsarbetet inleds i området kring lekplatsen vid månadsskiftet juni–juli. Målet är att lekplatsen blir färdig hösten 2023.

Renoveringen av området kring Sibeliusmonumentet inleds i höst då turistsäsongen avtar, och arbetet utförs under hösten, vintern och våren. Målet är att monumentområdet och de nya turistbusshållplatserna kan användas i början av sommaren 2024.

I början av vintern börjar byggandet av en underjordisk sandsilo. I samband med byggandet av silon utförs även stenbrytning i parken.

Byggandet av hundrastgården inleds och slutförs under 2024.

Som ett separat projekt har man också inlett renoveringen av den privatägda Villa Paulig i parken. Renoveringen av villan orsakar byggplatstrafik i de södra delarna av parken.

Parken slutföras hösten 2024 med undantag av Villa Pauligs närmaste omgivning, där renoveringsarbetet eventuellt försenar byggandet av parken till 2025.

Entreprenören för upprustningen av Sibeliusparken är VRJ Etelä-Suomi Oy.