Salutorget

Salutorget med omgivning är det historiska centrumet för torghandel och stadsliv. Staden har som mål att förbättra utseendet, trafikarrangemangen och de tekniska funktionerna, som el- och vattenförsörjningen, på området. Syftet är att det viktiga och välkända torget ska fungera bättre och vara trivsammare i framtiden.
Kauppatori mereltä

Behoven av förbättringar på Salutorget har kartlagts i samarbete med företagare, invånare och olika aktörer under de senaste åren. Behoven gäller bland annat hur man kan röra sig på och omkring torget, områdets utseende, torghandeln och sjötrafiken.

Detaljplanen för Salutorget är från 1890-talet och motsvarar inte dagens behov. Nu pågår en ändring av detaljplanen med syfte att säkerställa att de viktiga byggnaderna och värdefulla öppna platserna på torget bevaras, och dessutom att de önskade reformerna för att göra det mer effektivt att använda och njuta av området genomförs. Planeringsområdet omfattar områdena vid Salutorget och Gamla saluhallen och deras bryggor, och även platsen vid Havis Amanda.  I fortsättningen kommer områdena att bilda en sammanhängande helhet.

Karttakuva suunnittelualueesta
Detaljplan område på kartan

Målet är tydligare öppna platser

Området kommer att förbli öppet och havsnära, vilket lockar invånare och turister att besöka platsen för att handla och tillbringa tid. Ett av målen med ändringen i detaljplanen är att göra de öppna platserna och hur man rör sig på dem tydligare. Det här görs genom förbättrade vägar för fotgängare och cyklister, ökad tillgänglighet och säkra övergångsställen. 

Kauppatorin toritelttoja
Salutorget Bild: Lauri Rotko / Helsingin kaupunki

Behoven för torghandeln och sjötrafiken undersöks

Handeln på Salutorget och elektrifieringen av sjötrafiken i enlighet med Helsingfors havsstrategi behöver olika tekniska system, som elektricitet, vattenförsörjning och avfallshantering. De nuvarande arrangemangen är i många avseenden föråldrade och otillräckliga med tanke på hur mycket de används. De har uppstått till följd av behov under årens lopp. De har inte planerats som en helhet som tar hänsyn till områdets kulturhistoriska värde och utseende. I samband med detaljplaneringen undersöks möjligheten att bygga en servicebyggnad som kombinerar funktionerna på torget, och också hur de system som behövs för att elektrifiera sjötrafiken kan passa in i den värdefulla miljön.  

Områdets historiska värden i centrum – Saluhallen skyddas 

Salutorgets roll som en kulturhistoriskt sett viktig plats är en av utgångspunkterna för planeringen. Målet är att bevara de viktigaste byggnaderna, strandmurarna och områdets havsnära karaktär. I planen skyddas Sveaborgs färjepaviljong, brovaktarboden, Gamla saluhallen, statyn Havis Amanda och Kejsarinnans sten.

Planen styr kvaliteten på torgmöbler, sittplatser, ytmaterial och tekniska lösningar för att passa med områdets värde och karaktär. I praktiken innebär det till exempel att återställa och spara torgets nubbsten. Dessutom ägnas mer uppmärksamhet än vanligt åt hur till exempel en sopstation ska passa in på det värdefulla torget.

Kauppahalli talvimaisemassa
Gamla saluhallen Bild: Teina Ryynänen / Helsingin kaupunki

Programmet för deltagande och bedömning kan nu kommenteras

Programmet för deltagande och bedömning för detaljplanen kan läsas mellan den 29 november och den 20 december på hel.fi/planer.
 Skriftliga kommentarer om programmet för delaktighet och bedömning och beredningsmaterialet ska skickas till Helsingfors stads registratorskontor senast den 20 december 2024.
 

Utvecklingen av Salutorget

  1. Bakgrundsutredningar

    Olika utredningar har genomförts inför planen och utvecklingsarbetet. Några av dem är en utredning av Salutorgets historia när det gäller stadsstruktur (2016), en granskning av trafiken (2017), en utredning av sjötrafiken (2018) och en granskning av funktionerna på Salutorget (2018 och 2019).

    Planeringsprinciperna för Salutorget togs fram under 2016 genom diskussioner med företagare, intressenter och invånare i området. Planeringsprinciperna illustrerar riktlinjerna för utvecklingen.

    Planer, beslut och utredningar som rör planeringsområdet finns i karttjänsten. 
     

  2. Tidigare skeden i planeringsarbetet

    Planeringsarbetet inleddes 2018. Efter att planområdet granskats lades det uppdaterade programmet för deltagande och bedömning och planutkastet fram samtidigt under 2019.  I programmet för deltagande och bedömning fastställs varför detaljplanen utarbetas, hur planläggningen framskrider och i vilket skede man kan påverka den.

    Under årens lopp har Salutorget genomgått snabba förbättringar för att göra förbindelserna och platsen tydligare. Den mest påtagliga förbättringen kan anses vara att parkeringsplatserna togs bort och flyttades till Kejsargrundskajen och Lybeckskajen för att användas av invånarna. Ändringarna har minskat antalet bilar som passerar genom torgområdet och därmed gjort området säkrare. Det frigjorda utrymmet har också möjliggjort olika test i samarbete med Helsingfors stadslokaler Ab, som förvaltar torget, till exempel offentliga sittplatser på Kejsargrundskajen.  

    Flera andra planeringsprojekt pågår i närheten av området. Området vid Saluhallen har tidigare granskats i samband med planeringen av Magasinstranden och Olympiastranden söder om området.
     

  3. Det reviderade programmet för deltagande och bedömning för detaljplanen är framlagt

    I programmet för deltagande och bedömning som är framlagt under slutet av 2024 har planområdet för Salutorget utvidgats söderut till området kring Saluhallen. Det nya planområdet gränsar till planområdet för Magasinstranden, vilket garanterar ett sammanhängande område med uppdaterade detaljplaner för området vid Södra hamnen.

  4. Planförslaget

    Planförslaget beräknas färdigställas och presenteras för stadsmiljönämnden under 2026. I samband med detbesvaras anmärkningar som lämnats in medan planen utarbetats i en kommunikationsrapport. Invånarna kommer att ha möjlighet att kommentera förslaget och myndigheterna kommer att ombes att ge utlåtanden. 

  5. Snabba förbättringar före totalrenoveringen

    Snabba förbättringar planeras för torgområdet under de närmaste åren för att till exempel förbättra avfallshanteringen och reparera sättningen på torget. Platsen kommer också att få fler bänkar och sittplatser.

    Salutorget ska totalrenoveras. Under den mer detaljerade planeringen av totalrenoveringen avgörs hur vattenförsörjning, avfallshantering och el- och telekommunikationssystem i praktiken ska byggas på torget. Dessutom planeras eventuella elektriska laddstationer för sjötrafiken, toaletter och sociala rum för användarna i området och förbättrad belysning. Enligt planen ska totalrenoveringen ske under mitten av 2030-talet.
     

Den här sidan hittar du också på adressen: hel.fi/salutorget