Snötipp på Krämertsskogsvägen

En permanent snötipp och en ny körförbindelse planeras på allaktivitetsplanen i närheten av Krämertsskogsvägen och Tavastehusleden.
Suuren ja tyhjän hiekkakentän reunalla kasvaa metsää.

Området ligger nära korsningsområdet mellan Krämertsskogsvägen och Tavastehusleden. Fältet har använts som tillfällig snötipp under flera vintrar. 

I den gällande detaljplanen är området markerat som ett ströv- och friluftsområde. Planändringen som för tillfället håller på att utarbetas gör det möjligt att bygga en permanent snötipp. Ändringen är nödvändig eftersom den allt tätare stadsstrukturen innebär att många snötippar i Helsingfors kommer att försvinna under de närmaste åren. En permanent plats möjliggör en hållbar lösning för trafiken i området och hantering och rening av smältvatten. 

Tillgängligheten till området är god med tanke på snötransporter. En ny körförbindelse är nödvändig för att trafiken ska kunna löpa smidigt och säkert. I nuläget transporteras snön på befintliga rekreationsleder.

Smältvatten från snön ska släppas ut i Hagabäcken efter rening

Norr om området finns värdefulla skogsområden och en bäck och dess omgivning. 

Vid planeringen av den permanenta snötippen tas de närliggande natur- och rekreationsområdena i beaktande. Snö som lagras på en snötipp smälter långsamt under flera månaders tid på våren och sommaren. Smältvattnet kommer att ledas genom ett effektivt filtreringssystem till ett utfallsdike som leder till Hagabäcken. Vid filtreringen av smältvattnet kommer den nyaste tekniken att användas för att på ett mycket effektivt sätt filtrera bort skadliga ämnen i smältvattnet. När det gäller öringen i Hagabäcken förbättras deras levnadsvillkor av svalt vatten under sommaren.

Flera snötippar kommer att försvinna under de närmaste åren

Det finns för närvarande nio officiella snötippar i Helsingfors, varav fem kommer att försvinna under de närmaste åren på grund av den allt tätare stadsstrukturen. Byggandet av den nya permanenta platsen baseras på ett beslut av Helsingfors stadsfullmäktige den 9 oktober 2023 där ett projektprogram för att utveckla snöhanteringen godkändes för åren 2023–2033. Programmet syftar bland annat till att öka antalet snötippar på land. Målet med att öka antalet snötippar på land är att staden ska kunna sluta dumpa snö i havet senast 2033. 

Kom och besök området den 3 oktober  

Vi anordnar en terrängpromenad på platsen för snötippen som är öppen för alla torsdagen den 3 oktober 2024. Vi träffas på parkeringsplatsen vid Månsasstugan (Krämertsskogsvägen 9) kl. 17.00. Under den första timmen går vi runt på fältet för snötippen och diskuterar projektets utgångspunkter och effekter. Experter från olika områden inom Helsingfors stad kommer att delta. Efter promenaden serverar vi kaffe på Månsasstugan, där de som vill kan fortsätta diskutera fram till kl. 18.30. Välkommen med!

Du kan ta del av delaktighets- och utvärderingsplanen för projektet från den 30 september till den 25 oktober 2024 på hel.fi/suunnitelmat och på Åggelby bibliotek och Norra Haga bibliotek. Skriftliga kommentarer gällande delaktighets- och utvärderingsplanen och beredningsmaterialet ska skickas till Helsingfors stads registratorskontor senast den 25 oktober 2024.   

Kartta lumenvastaanottopaikasta.
En permanent snötipp planeras på den nuvarande allaktivitetsplanen. Fältet och körförbindelsen på bilden har placerats riktgivande.

Frågor och svar

Snötransporterna beräknas åtminstone tredubblas.

Buller kommer att orsakas när snön transporteras, dumpas, hanteras och smälts ner.

Snötippen ligger i en knutpunkt i trafiken, intill de livligt trafikerade vägarna Tavastehusleden och Krämertsskogsvägen. Det är osannolikt att trafikbullret kommer att öka avsevärt jämfört med nuläget.

Målet är att arrangemangen och verksamheten på snötippen ska planeras så att det inte stör rekreationen i Centralparken. Det nuvarande fältet, alltså området som är reserverat för snötippen, kommer inte längre att kunna användas för rekreation.

Smältvatten kommer att släppas ut renat i Hagabäcken. Mängden vatten som släpps ut i bäcken kommer att öka när snön smälter eller smälts ner. Den smältande eller nersmälta snön kommer att renas från skräp och andra föroreningar som kan skada bäcken.

Träd kommer att behöva fällas vid den nya körförbindelsen och eventuellt vid kanterna av snötippen på södra, sydvästra och nordvästra sidan. I närheten av Hagabäcken kommer parken att bevaras som den är.

Vid planeringen av den permanenta snötippen ägnas särskild uppmärksamhet åt uppföljning av miljöns tillstånd och verksamhetens påverkan på natur, vattendrag och buller.

  • Flygekorren
    • Snötippen kommer inte att påverka flygekorrens kärnområde i den norra delen av området och inte heller flygekorrens förekomst i Centralparken.
  • Grön sköldmossa
    • Snötippen kommer inte att påverka området i den norra delen av området där grön sköldmossa förekommer.
  • Ruderatmarken (en koncentration av växt- och djurarter som uppstått i impediment) på området för snötippen.
    • Snötippen kommer att försämra ruderatmarken i området om inte snön som lagrats i området smälter under sommaren.
  • Lundartad frisk moskog och lundar
    • Beroende på vart smältvattnet leds och hur många träd som fälls kan snötippen komma att påverka lunden i den norra delen av området. Till exempel kan växtligheten i lunden förändras.
    • Snötippen kan ha en mindre inverkan på lundarna och den friska moskogen i den östra delen av området ifall träd måste fällas i det området.
Auto kulkee tiellä, jonka molemmilla puolilla kasvaa metsää.
Utsikt från Krämertsskogsvägen. Fältet och den framtida körförbindelsen kommer att ligga till höger om vägen (på den norra sidan).