Hyppy yksityiseltä julkisiin ruokapalveluihin toi kaivattua tasapainoa

Kimmo Tero on työskennellyt reilun vuoden verran Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa, jonne hän hyppäsi lähes 30 vuoden ravintola-alan yrittäjän ja yksityisen puolen työuran jälkeen.
Kimmo Tero
Kuva: Anu Suhonen

Olen Kimmo Tero ja toimin ruokapalveluvastaavana Helsingin kaupungilla Rööperin päiväkodissa ja Snellmanin ala-asteen koulussa. Tehtäväni on huolehtia, että päivittäin reilu 300 oppilasta ja yli 100 päiväkoti-ikäistä lasta sekä henkilökunta saavat riittävästi ruokaa, joka näyttää ja maistuu hyvältä. Lisäksi valmistan välipalat lähes sadalle 1.–2.-luokkalaiselle HJK:n iltapäiväkerhoon, jonne lapset tulevat koulusta, kun vanhemmat ovat vielä töissä.

Työhöni kuuluu keskuskeittiöltämme tulevan ruoan tarjolle laittaminen sekä salaatin ja aamu- ja välipalojen valmistuksen ohella myös tuotteiden tilaaminen ja asiakaspalvelu. Tärkeää on myös ruoan esillepano. Se miltä ruoka näyttää vaikuttaa paljon siihen, miltä se maistuu.

Mitä on työpöydälläsi juuri nyt?

Työpöydälläni on tänäänkin ruokailusta ja sen viihtyisyydestä huolehtimista. Ammennan työssäni mielelläni urani varrelta saamiani oppeja. Olen aloittanut keittiöpäällikköurani vuonna 2003 Hullusta kukosta ja ollut yrittäjänä kahdessa ravintolassa, Smokers BBQ:ssa ja Cafe Pirittassa.

Täytyy sanoa, että kouluruokailu on mennyt huimasti eteenpäin niistä vuosista, kun itse olin koulussa ja ruoka maistuu esimerkiksi meidän koulumme oppilaille hyvin. Aina on kuitenkin hyvä kehittää palvelua, ja itselläni se on entisenä yrittäjänä verissä.

Se näkyy muun muassa siinä, että kuuntelen herkällä korvalla ruokailevien oppilaiden ja opettajien palautteita ja mietin asiakasta palvelutyötä tehdessäni. Moni oppilas on rohkea ja tulee kertomaan, mitä piti ruoasta ja millaista sen pitäisi olla. Myös kyselyjen kautta palautetta annetaan, mutta se voisi olla jotenkin ohjatumpaa, jotta saisimme vielä enemmän rakentavaa palautetta.

Ajat ovat muuttuneet siitäkin, kun kokki oli vain keittiössä, eikä näkynyt ollenkaan asiakkaille – myös yksityisellä puolella. Mielestäni on tärkeää, että ruokapalveluhenkilöstö tulee tutuksi ja keskustelee asiakkaiden kanssa. Uskon, että kouluruokaakin arvostetaan enemmän, kun sen takana oleva ammattilainen on tuttu.

Mikä sai sinut siirtymään yksityiseltä puolelta julkiselle puolelle?

Monen vuoden yrittämisen jälkeen halusin antaa perheelleni enemmän aikaa ja otin selvää, missä olisi tarjolla tasaisempaa työtä. Kaupungin töissä erityisen hyvää on se, että kun työt loppuvat iltapäivällä, minulle jää aikaa lasten kanssa puuhailuun.

Haluan tuoda nyt omaa ammattitaitoani tähän työhön ja vielä enemmän ravintolaa ruokasaleihin. Toivottavasti pystyn työlläni helpottamaan koulujen ja päiväkotien henkilökunnan arkea opastamalla lapsia ja nuoria hyviin pöytätapoihin ja juttelemalla heidän kanssaan ruokailun äärellä.

Jonain päivänä toivon pääseväni jakamaan aiemmalta uraltani saamiani oppeja myös työkavereilleni ihan käytännössä. Meillä jokaisella on ammattitaitoa, työkokemusta ja erityisosaamista, josta voisi olla hyötyä myös muille.

Itse näkisin, että voisin opastaa kollegoja esimerkiksi raaka-aineiden käsittelyssä, ruokien esillepanossa, hävikin hallinnassa ja asiakaspalvelussa. Esimerkiksi miten raaka-aineista saa kaiken irti tai miten koristelen ruoat samoilla raaka-aineilla, joista se on tehty tai miten asiakaspalvelua voisi tehdä vielä paremmin. Nämä ovat asioita, joista minulla on paljon kokemusta.

Kimmo Tero koulussa
Kuva: Anu Suhonen

Onko jokin yllättänyt sinua julkisen puolen ruokapalveluissa?

Ketjuohjaus on toki ketjuohjausta, hyvässä ja pahassa. Mutta kun valmistetaan ruokaa useille kymmenille tuhansille päivittäin, niin ruokapalvelun on oltavakin ohjattua, muuten siitä ei tulisi mitään.

En ole aiemmin ymmärtänyt, että Palvelukeskus Helsingissä valmistetaan koululaisille lähes 40 000 ja päiväkoti-ikäisille yli 50 000 ateriaa päivittäin. Se tieto on yllättänyt minut.

Mikä on parasta työssäsi Helsingin kaupungilla? ​

Asiakkaat ovat ehdottomasti parasta tässä työssä! Kun lapset antavat ruoasta hyvää palautetta, siitä tulee todella hyvä mieli. He myös kertovat suoraan, jos eivät pidä ruoasta, mikä on sekin mahtavaa.

Mitä sanoisit heille, jotka miettivät urasiirtojaan?

Ilman muuta kannattaa harkita sitä, mikä on kullekin omalla kohdalla parasta. Täällä on ihan parhaat asiakkaat, työ on vaihtelevaa ja pääsee osallistumaan uuden kehittämiseen sekä keskustelemaan ja opastamaan lapsia. Kaikille voi sanoa, että työajat ovat ammattilaiselle loistavat!

Miten rentoudut vapaa-ajallasi? ​

Minulla on kotona kaksi koululaista ja yksi päiväkoti-ikäinen, jotka ovat kaikki hyvin urheilullisia. Heidän kanssaan ulkoillessa ja puuhatessa muut asiat unohtuvat.

 

Teksti: Noora Westerholm

Kuvat: Anu Suhonen