Tällä sivulla on kootusti kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa hakijalle. Alkuun kannattaa katsoa esittelyvideomme koulun tiloista ja opinnoista. Ota myös Alppilan Instagram-tili seurantaan, niin pääset näkemään millaista on meno Alppilan arjessa ja juhlissa!
Tältä sivulta saat lisää tietoa lukio-opinnoista ja erityisesti Alppilan omista opintojaksoista.
Tällä sivulla julkaistaan myös ajankohtaiset tiedot avoimista ovista, joita järjestämme yhdeksäsluokkalaisille ja heidän huoltajilleen vuosittain tammikuussa.
Yhteishaku ja jatkuva haku
Alppilan lukiossa aloittaa vuosittain opintonsa noin 272 uutta opiskelijaa. Lukion opiskelupaikat täytetään ensisijaisesti yhteishaussa, mutta jos lukioista vapautuu paikkoja lukuvuoden aikana, ne laitetaan hakuun jatkuvassa haussa. Molemmissa hauissa haet Opintopolku-palvelun kautta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)Lue lisää lukioiden jatkuvasta hausta lukiokoulutuksen yhteisiltä sivuilta.
Alppilan lukion perustiedot
Alppilan lukio on perustettu vuonna 1959. Koulurakennuksessa oli pitkään myös perusopetusta.
Nykyään Alppilassa on noin 800 opiskelijan päivälukio. Lisäksi koulussa työskentelee noin 60 henkilöä eri tehtävissä koulurakennuksen huollon, siivouksen, kouluravintolan, koulun hallinnon, oppilashuollon ja opetuksen parissa.
Alppilan lukion esittelyvideo
Videolla pääset katsomaan Alppilan lukion tiloja ja tuokiokuvia koulun arjesta.
Videossa on instrumentaalinen taustamusiikki, mutta ei puhetta tai laulua.
Tutustu meihin tarkemmin
Alppilan lukiolle on myönnetty Erasmus+ akkreditointi, joka luo hienot edellytykset kansainväliselle toiminnalle vuoden 2027 loppuun saakka. Akkreditoidut oppilaitokset saavat Euroopan unionilta rahoitusta kansainvälisiin hankkeisiin. Alppilan lukio saa myös Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta rahoitusta kv-toimintaansa. Erasmus-hankkeet sisältävät lyhytkestoisia liikkuvuuksia sekä opiskelijoille että opettajille. Hankkeisiin on erillinen haku ja niistä tiedotamme opiskelijoita aina hakujen alkaessa.
Koulullamme käy paljon kansainvälisiä vieraita ja heitä ovat yleensä vastaanottamassa koulumme kansainvälinen ryhmä International student ambassadors.
Opiskelijavaihtojen ja opintoretkien lisäksi koulumme opettajat ja muu henkilökunta käyvät täydennyskoulutuksissa tai job shadowing- jaksoilla ulkomailla lähinnä loma-aikana.
Koulutusten ja vaihtojaksojen tavoitteena on saada lisää kansainvälistä kokemusta ja löytää uusia yhteistyökumppaneita kansainväliseen toimintaan.
Lue lisää aiempien lukuvuosien Erasmus+hankkeista.
Alppilan lukiossa voit väli- ja hyppytunneilla esimerkiksi pelata pingistä sisä- tai ulkopöydällä,
pelata pallopelejä tai tehdä omaehtoista treeniä liikuntasalissa liikuntatuntien ja yo-kirjoitusten ulkopuolella tai lainata liikuntavälineitä koulun aulan kaapeista.
Etupihallemme on Alppilan lähiliikuntapaikka, jossa on ulkokuntosali, parkour-rata ja katukoriskenttä.
Opiskelijamme voivat myös toteuttaa ja ehdottaa omia liikuntahankkeitaan, esimerkiksi jalkapallo-otteluita naapurikouluja vastaan.
Liikuntacoachiltamme saat tukea liikuntaharrastuksen aloittamiseen tai voit osallistua iltapäivien liikuntakokeiluihin tai -ryhmiin koulun tiloissa tai lähiseudulla.
Tästä linkistä voit lukea Alppilan lukion opetussuunnitelman (LOPS2021)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Linkki aukeaa pdf-tiedostona.
Tarkempaa tietoa Alppilan omista opintojaksoista ja lukio-opintojen sisällöistä saat Opiskelu-sivuiltamme.
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat Alppilassa meille tärkeitä arvoja.
Tästä linkistä voit lukea lisää koulumme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
(Linkistä aukeaa pdf-tiedosto.)
Alppilan lukio kuuluu maailmanlaajuiseen Unesco-kouluverkostoon (UNESCO ASPnet – Associated Schools Network). Verkoston tarkoituksena on edistää kulttuurienvälistä vuorovaikutusta, rauhaa, kestävää tulevaisuutta ja laadukasta koulutusta. Maailmankansalaisuuteen ja kestävään tulevaisuuteen kasvattaminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen sekä ympäristön, kulttuuri- ja maailmanperintökohteiden suojeleminen näkyvät keskeisinä tavoitteina kouluverkoston toiminnassa. Alppilan Unesco-työ pohjautuu Agenda 2030-tavoitteisiin ja pyrimme edistämään niitä työllämme. Kunnianosoituksena ympäristötyöstämme meille on myönnetty Vihreä Lippu-sertifikaatti.
Käytännön tasolla Alppilan lukio toimii aktiivisesti sekä Uudenmaan Unesco-koulujen verkostossa että BalticSeaProject-verkostossa. Uudenmaan Unesco-koulut järjestävät vuosittain mm. yhteisen teemaviikon (keväällä 2023 “Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta”) ja BSP järjestää joka vuosi Itämeri-aiheisia tapahtumia sekä Suomessa että ulkomailla. Näiden lisäksi juhlimme vuosittain YK:n teemapäiviä ja järjestämme erilaisia tempauksia, esim. lukuvuonna 2022-2023 energiansäästökampanja, jossa olemme onnistuneet vähentämään Alppilan sähkönkulutusta aivan huikeasti.
Unesco-työryhmään ovat lämpimästi tervetulleita mukaan kaikki, joita yllä mainitut teemat kiinnostavat.
Tästä linkistä voit lukea lisää UNESCO-kouluverkostosta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)