Luonnontiedelinja

Luonnontiedelinjalla valittavana on yli 40 luonnontiedeaineiden opintojaksoa. Laajan koulukohtaisen kurssivalikoiman ansiosta opinnoissa voit keskittyä omien tavoitteidesi ja kiinnostuksesi mukaisesti yhteen tai useampaan luonnontiedeaineeseen.

Luonnontiedelinjalaiset suorittavat lukion aikana vähintään 24 opintopistettä luonnontiedeopintoja (joista vähintään puolet on koulukohtaisia valinnaisia opintojaksoja). Tällöin voit halutessasi jättää opinto-ohjelmastasi pois 16 opintopistettä valtakunnallisista pakollisista opinnoista. Kustakin oppiaineesta on kuitenkin suoritettava vähintään puolet pakollisista kursseista. "24/16/½-sääntö".

Luonnontiedeaineita opiskelemalla saat vankan pohjan jatko-opintoihin mm. lääketieteen, biotieteiden, kemian, fysiikan, matematiikan, tekniikan, ja farmasian aloilla.

Monipuolista opiskelua

Luonnontieteiden opiskelussa korostuu luonnonilmiöiden havainnointi ja tutkiminen sekä niiden mallintaminen ja selittäminen opittua tietoa soveltamalla. Yhdessä toisten samanhenkisten opiskelijoiden kanssa työskentely ja monipuoliset työtavat innostavat oppimaan.

Osa opintojaksoista on poikkitieteellisiä, eli niissä tehdään yhteistyötä yli oppiainerajojen. Yhteydet Helsingin yliopistoon, Aalto-yliopistoon sekä muihin tutkimuslaitoksiin ja yrityksiin antavat sinulle mahdollisuuden tutustua alan uusimpiin saavutuksiin sekä luonnontieteiden sovellusaloihin.

Luonnontiedelinja merkitsee

  • runsasta ja monipuolista opintotarjontaa luonnontieteissä (FY, KE, BI, GE) sekä matematiikassa
  • yliopisto- ja työelämäyhteistyötä erityisesti luonnontiedealoilla
  • opintoretkiä ja leirikouluja.

Luonnontiedeaineet

Fysiikassa on mahdollista valita yhteensä 11 erilaista koulukohtaista opintojaksoa, joista yksi on kertausta ylioppilaskirjoituksia varten. Koulukohtaisilla opintojaksoilla käsitellään lukiofysiikan aiheita kokeellisesta näkökulmasta, syvennetään tietoja ja tehdään vierailuja yliopistojen työ- sekä tutkimuslaboratorioihin. Koulukohtaisilla opintojaksoilla syvennytään kokeelliseen työskentelyyn eri aihepiireissä ja itseä mielenkiintoisiin teemoihin opetussuunnitelman ulkopuolelta (esimerkiksi tähtitiede, geofysiikka, säteilyn hyötykäyttö, suhteellisuusteoria ja hiukkasfysiikka). Osa koulukohtaisista opintojaksoista voidaan suorittaa itsenäisesti.

Kemian opiskelussa käytetään vaihtelevia ja monipuolisia työtapoja. Uudet, upeat laboratoriotilat ja välineet mahdollistavat monipuolisen kokeellisen työskentelyn. Kemian opiskelussa tehdään  havaintoja ja tutkimuksia, kuvataan aineen rakennetta ja reaktiota mallinnusohjelmilla sekä laaditaan ja tulkitaan kuvaajia.

Valtakunnallisten opintojaksojen lisäksi lukiossamme järjestetään kuusi koulukohtaista valinnaista kemian opintojaksoa. Näillä koulumme omilla opintojaksoilla syvennetään ja sovelletaan kemian osaamista.  Valittavana on laboratoriotyöskentelyä, bio- ja makromolekyylien kemiaa, lääkeaineiden ja hiiliyhdisteiden kemiaa sekä elintarvikekemiaa ja ravitsemustiedettä.  Lisäksi voi syventää kemian laskutaitoja tai valmistautua lääketieteellisten ja luonnontieteellisten alojen valintakokeeseen. 

Koulun sijainti Kumpulan kampuksella mahdollistaa kiinteän yhteistyön Helsingin yliopiston kemian osaston kanssa. Laboratoriotutkimuksia voidaan tehdä myös yliopiston laboratorioissa, vierailla tutkimuslaboratorioissa sekä kuulla tutkijoiden ja jatko-opiskelijoiden asiantuntijaesityksiä. 

Kemian opinnoissa tehdään opintokäyntejä myös muualle, esimerkiksi Viikin kampukselle farmasian tiedekuntaan ja elintarvike- ja ravitsemustieteen osastolle, Aalto-yliopistoon sekä erilaisiin tiedetapahtumiin. 

Biologiassa ja maantieteessä pääset tutustumaan maapalloon toimintaan sekä elämään innostavassa oppimisympäristössä. Opintojaksoillamme harjoitellaan aktiivista ongelmanratkaisua ja tavoitteellista työskentelyä sekä luokkahuoneessa, laboratoriossa, sähköisissä ympäristöissä että maastossa. Ryhmissä oppiminen ja tutkimuksellisuus ovat tärkeitä työtapoja. Myös luku- ja tulkintataito kehittyvät biologian ja maantieteen aineistoihin tutustuttaessa.Tavoitteena ovat entistä paremmat oppimistulokset ja opiskelutaidot sekä kiinnostuksen herättäminen alan jatko-opintoihin. Työskentelyä ohjaavat asiantuntevat opettajat ja koulukohtaisia opintojaksoja on tarjolla runsaasti!

Biologian ja maantieteen opintojaksoilla tehdään opintokäyntejä Helsingin yliopiston luonnontiedeaineita opettaviin laitoksiin, kuten biologian ja maantieteen laitokselle ja erityisesti koulukohtaisilla kursseilla tehdään maastotöitä. Vierailuja tehdään myös mm. erilaisiin näyttelyihin, tapahtumiin ja museoihin, kuten luonnontieteelliseen museoon. Maantieteessä yhteistyötä tehdään myös maanmittauslaitoksen ja ilmatieteen laitoksen kanssa.

Vuosittain pyritään toteuttamaan monialainen leirikoulu, kuten Kilpisjärven lerikoulu. Matkailumaantieteen opintojaksolla tehdään myös opintoretki lähikohteisiin: keväällä 2023 opiskelijamme saivatkin nauttia aurinkoisesta Tallinnasta! Yhdessä fysiikan ja kemian kanssa toteutetaan keväisin lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin valmistava kurssi, jossa opiskelijat preppaavat sekä lääkiksen että myös muiden alojen pääsykokeisiin. Akvaariokurssilla  taas perustetaan uusi akvaario ja tehdään vierailu Sea Lifeen. Kestävän kehityksen tavoitteisiin ja sen mukaiseen toimintaan opiskelijat pääsevät tutustumaan Vihreä lippu- opintojaksollamme. Hellu onkin kestävän tason Vihreä lippu- koulu ja opiskelijat järjestävät vuosittain paljon osallistavaa toimintaa maapallon hyväksi. Biologiassa ja maantieteessä pääsee osallistumaan myös ainekohtaisten olympialaisten kansallisiin karsintoihin ja toistuvasti opiskelijamme myös suorituvat erinomaisesti!