Oppimisen tuen muutokset 2025

Lakimuutosten myötä oppimisen tuen järjestäminen muuttuu 1.8.2025 alkaen esiopetuksessa, perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa.

Tällä sivulla

Oppimisen tuen muutoksilla pyritään selkeyttämään ja yhtenäistämään tukimuotoja. Jatkossakin kaikilla oppijoilla on oikeus oppia ja saada tukea koko opinpolun ajan. Tukea annetaan varhaisessa vaiheessa ja ennakoivasti. 

Keskeiset muutokset esi- ja perusopetuksessa

Esi- ja perusopetuksessa luovutaan kolmiportaisen tuen mallista (yleinen tuki – tehostettu tuki – erityinen tuki).

Opetus järjestetään siten, että se huomioi oppijoiden erilaiset tarpeet ja edellytykset.

Oppimisen tukea järjestetään ensisijaisesti ryhmäkohtaisena. Siihen on oikeus kaikilla oppilailla.​

Ryhmässä järjestetyn tuen lisäksi oppilas voi saada oppilaskohtaisia tukitoimia. 

Opetus järjestetään siten, että se huomioi oppijoiden erilaiset tarpeet ja edellytykset.​ ​Opetusryhmät muodostetaan niin, että opetuksen tavoitteet voidaan saavuttaa​. Ryhmässä voi olla mukana myös koulunkäynninohjaaja tai avustaja tukemassa oppijoita.

Pedagogisilla ratkaisuilla tuetaan hitaammin ja nopeammin eteneviä oppijoita, esimerkiksi:

  • opetusta eriytetään
  • selitetään opittavan asian kieltä ja käsitteitä​
  • oppimisympäristöä muokataan esteettömäksi​.

 

Tukea järjestetään ensisijaisesti ryhmäkohtaisena. Siihen on oikeus kaikilla oppilailla.​

​Ryhmässä järjestettyä tukea ovat:  ​

  • opettajan antama yleinen tukiopetus​
  • opettajan antama opetuskielen tukiopetus ​
  • erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä.​

​Ryhmäkohtaista tukea toteutetaan joustavasti ja suunnitelmallisesti koko lukuvuoden ajan. ​Siitä ei tehdä hallintopäätöstä.

​Kun ryhmässä järjestetty tuki ei riitä, sitä täydennetään oppilaskohtaisilla tukitoimilla. ​

​Oppilaskohtaiset tukitoimet perustuvat oppilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Tukea annetaan säännöllisesti ja pitkäkestoisesti. ​

​Oppilaskohtaiset tukitoimet järjestetään oppilaan etu huomioon ottaen ensisijaisesti oppilaan omassa esiopetusryhmässä tai koulussa.

  • säännöllinen erityisopettajan antama opetus osittain pienryhmässä ja muun opetuksen yhteydessä​
  • kokoaikainen erityisopettajan antama opetus pienryhmässä; erityisryhmä tai integroitu erityisryhmä​
  • tulkitsemispalvelut​
  • avustajapalvelut​
  • apuvälineet​

  • erityisopettajan opetus osittain pienryhmässä ja muun opetuksen yhteydessä​
  • erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetus pienryhmässä​
  • erityisluokanopettajan opetus erityisluokassa​
  • tulkitsemispalvelut​
  • avustajapalvelut​
  • apuvälineet​
  • perusopetuksen oppimäärästä tai paikallisen opetussuunnitelman tavoitteista poikkeaminen​
  • perusopetuksen järjestäminen oppilaalle vamman, sairauden tai toimintakyvyn rajoitteen perusteella​

Keskeiset muutokset lukiokoulutuksessa

Lukiokoulutuksessa vahvistetaan opiskelijan oikeutta saada tukiopetusta sekä muuta ohjausta ja tukea varhaisessa vaiheessa. Lukion aineenopettajilla on jatkossa vahvempi rooli oppimisen tuen toteuttamisessa. 

Oppimisen tuen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan mahdollisuuksia suorittaa lukion oppimäärä. Lisäksi opiskelijalla on oikeus erityisopetukseen, jos hän todennettujen oppimisvaikeuksien tai muun syyn vuoksi tarvitsee erityisopetusta osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. Erityisopetuksen saamisesta tehdään jatkossa hallintopäätös. 

Kysymyksiä ja vastauksia

Eduskunta on hyväksynyt joulukuussa 2024 oppimisen tukea koskevat uudet lait.

Muutosten tavoitteena on: ​

  • selkeyttää ja yhtenäistää oppimisen tuen muotoja ja tukitoimia ​
  • yhtenäistää tuen jatkumoa esiopetuksesta toiselle asteelle​
  • vahvistaa tuen painopistettä varhaiseen ja oikea-aikaiseen tukeen.

 

 

Esi- ja perusopetuksessa luovutaan kolmiportaisesta tuen mallista (yleinen tuki – tehostettu tuki – erityinen tuki). Jatkossa tukea järjestetään ensisijaisesti ryhmäkohtaisena. Siihen on oikeus kaikilla oppilailla.​

​Ryhmässä järjestettyä tukea ovat:  ​

  • opettajan antama yleinen tukiopetus​
  • opettajan antama opetuskielen tukiopetus ​
  • erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä.​

Tarvittaessa tukea täydennetään oppilaskohtaisilla tukitoimilla, joita ovat esimerkiksi erityisopettajan antama opetus osittain tai kokonaan pienryhmässä tai erityisluokanopettaja antama opetus erityisluokassa.  

Lukiokoulutuksessa painotetaan opiskelijan oikeutta saada heti tarpeen ilmetessä oppimisen tukea eli tukiopetusta, ohjausta ja muuta tukea. Opiskelijalla on oikeus saada erityisopetusta, jos oppimisen tuki ei ole riittävää ja hänellä on oppimisvaikeus, sairaus, vamma tai muu niihin rinnastettava syy. Erityisopetuksesta tehdään jatkossa kirjallinen hallintopäätös.

Ammatillisessa koulutuksessa pääpaino on myös helposti saavutettavalla oppimisen tuella. Jatkossa ammatillisessa koulutuksessa ei ole erillisiä opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja. Ammatillisessa koulutuksessa lakimuutokset tulevat voimaan 1.8.2026 alkaen.

Esi- ja perusopetuksessa oppimista tukevat opetusjärjestelyt luovat pohjan laadukkaan opetuksen ja tuen toteuttamiselle. Ryhmäkohtaiset tukimuodot ovat käytössä jokaisessa opetusryhmässä.

Yksilölliset tukitoimet perustuvat oppijan tosiasiallisille tarpeille. Tuen tarpeen arvioinnin yhteydessä suunnitellaan, miten oppilaskohtainen tuki toteutetaan, ja tästä tehdään tukea koskeva hallintopäätös.

Sujuvalla tiedonsiirrolla varmistetaan tuen jatkuminen esimerkiksi silloin, kun oppija siirtyy seuraavalle koulutusasteelle tai vaihtaa koulua. 

Toisen asteen opinnoissa tarvetta oppimisen tuelle tai erityisopetukselle arvioidaan opintojen alussa sekä opintojen aikana. Opiskelijoille ja huoltajille kerrotaan saatavilla olevasta tuesta. Opiskelijoita myös rohkaistaan olemaan itse yhteydessä opettajiin tai muuhun henkilökuntaan, jos he kokevat tarvitsevansa tukea opiskelussa.  

Kaikilla koulutusasteilla pedagogisen tuen lisäksi opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit tukevat oppijoiden hyvinvointia ja opetukseen osallistumista. 

Esi- ja perusopetuksessa:

Tuen tarpeen arviointi aloitetaan, kun opettajat toteavat, että ryhmäkohtaiset tukimuodot eivät riitä tukemaan oppijan oppimista ja opetukseen osallistumista.​ ​Myös oppija ja hänen huoltajansa voivat tuoda esiin havaintonsa ryhmäkohtaisten tukimuotojen riittävyydestä.​

​Opettajat arvioivat tuen tarvetta. Oppijan huoltajalla on mahdollisuus osallistua tuen tarpeen arviointiin. Tarvittaessa tuen tarpeen arviointiin osallistuu myös opiskeluhuollon ammattilaisia ja muita asiantuntijoita.​

​Oppijan näkökulmia ja ajatuksia kuullaan ja otetaan huomioon hänen ikänsä ja kehityksensä edellyttämällä tavalla. ​

Tuen tarpeen arvioinnin pohjalta laaditaan tuen toteuttamista koskeva suunnitelma. Tukitoimista tehdään päätös, josta käy ilmi oppilaskohtaiset tukitoimet.​

Lukiokoulutuksessa:

Tukea pyritään antamaan heti tuen tarpeiden ilmetessä, jotta vaikeuksien kasautumista voidaan ennaltaehkäistä. ​

Tuen tarvetta arvioidaan lukio-opintojen alussa sekä niiden edetessä.

Opettajat arvioivat tuen tarvetta yhdessä opiskelijan ja huoltajan kanssa. ​Tarvittaessa tuen tarpeen arviointiin osallistuu myös opiskeluhuollon ammattilaisia ja muita asiantuntijoita.​

Erityisopetuksesta tehdään hallintopäätös. 

Tällä hetkellä tehostettua tai erityistä tukea saavien oppilaiden tuen tarpeet tarkistetaan ensi lukuvuoden (2025–2026) aikana. Tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan huoltajia myöhemmin.

Oppijan tarvitsema tuki siis jatkuu, kun esiopetus- tai kouluvuosi elokuussa 2025 alkaa.  

Tuen tarvetta arvioidaan säännöllisesti. Tukea koskevaa päätöstä muutetaan tarvittavilta osin tai tehdään uusi tukea koskeva päätös, mikäli oppijan tilanteessa ja tuen tarpeessa tapahtuu oleellisia muutoksia. Oppijan huoltajalla on mahdollisuus osallistua tuen tarpeen arviointiin.

Myös toisella asteella tuen tarvetta arvioidaan säännöllisesti. Lukiokoulutuksessa päätös erityisopetuksesta puretaan, jos erityisopetukselle ei ole tarvetta. Ammatillisessa koulutuksessa jatkossakin erityisen tuen päätös puretaan, jos erityiselle tuelle ei ole enää tarvetta.  

​Miten muutos vaikuttaa erityisen tuen päätökseen ja HOJKSiin?

Jatkossa HOJKS eli henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma ei ole enää käytössä, vaan tuen tarpeen arvioinnin yhteydessä suunnitellaan, miten oppilaskohtainen tuki toteutetaan, ja yksilölliset tukitoimet kirjataan tuen toteuttamista koskevaan suunnitelmaan. 

Jos lapselle on tehty keväällä 2025 erityisen tuen päätös esiopetukseen, päätös on voimassa toimintavuoden 2025–2026 ajan. Lapsen tuen tarvetta arvioidaan uudelleen ennen perusopetukseen siirtymistä.

Jatkossa on vain yksi tukea koskeva pedagoginen asiakirja: Lapsikohtainen/oppilaskohtainen tuen toteuttamista koskeva suunnitelma. 

Se korvaa pedagogisen arvion, pedagogisen selvityksen, oppimissuunnitelman sekä henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS). 

Esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa laaditaan jatkossakin lapsen varhaiskasvatussuunnitelma.

Hallintopäätöksen nimi on jatkossa Tukea koskeva päätös.

Erityisluokat

Ei lopeteta. Helsingissä on kattava ja monipuolinen erityisluokkaverkko.

1.8.2025 alkaen perustetaan 19 uutta erityisluokkaa, jonka jälkeen erityisluokkien määrä suomenkielisissä peruskouluissa on yhteensä 419. Ruotsinkielisissä kouluissa erityisluokkia on 29. Erityisluokkaverkkoa kehitetään edelleen vuosittain. Erityisluokkien nimitykset tulevat todennäköisesti muuttumaan. 

Mikäli lapsella on erityisen tuen päätös erityisluokassa, hän jatkaa normaalisti erityisluokalla opiskelua syyslukukauden 2025 alkaessa.

Lukuvuoden 2025–2026 aikana tarkistetaan perusopetuksessa kaikkien erityistä tukea saavien oppilaiden erityisen tuen päätökset. Tässä yhteydessä arvioidaan ja suunnitellaan, millaista tukea lapsi jatkossa tarvitsee. Oppilaskohtaisista tukitoimista tehdään uuden lain mukainen tukea koskeva päätös.