Sibelius-lukiossa tarjolla olevat opintojaksot on koottu opintojaksotarjottimelle. Lisäksi tarjoamme erityisen tehtävän mukaisia opintojaksoja musiikissa ja tanssissa. Opintojaksoja voit suorittaa myös verkkolukiossa.
Opintojaksojen sisältöihin voit tutustua opetussuunnitelmasta. Opintojakson alkaessa opettaja käy läpi opetettavan opintojakson suoritusohjeet ja arviointiperusteet.
Opintojaksoille ilmoittaudutaan Wilman kautta Wilman tarjottimien ollessa auki ja olemalla ensimmäisellä tunnilla läsnä.
Musiikki- ja tanssilinjan opintojaksot, jotka eivät ole Wilmassa, valitaan edellisenä vuonna ainevalintojen yhteydessä. Mikäli haluat vaihtaa taideainevalintoja kesken lukuvuoden, neuvottele asiasta aineenopettajan ja musiikin-/tanssinopinnonohjaajan kanssa. Näiden opintojaksojen opettajat ilmoittavat aineen omalla ilmoitustaululla ja/tai Wilmalla oppituntien ajankohdat.
Sibelius-lukion opintojaksot
Ylioppilaskirjoitukset perustuvat pakollisiin ja valtakunnallisiin syventäviin kursseihin. Näin ollen syventävät kurssit on syytä valita suunnitelmallisesti pitäen mielessä ylioppilaskirjoitukset ja jatko-opinnot.
- Tutustu Sibelius-lukion pakollisiin ja valinnaisiin opintoihin Sibelius-lukion opetussuunnitelmasta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ePerusteet-sivustolla.
- Sibelius-lukion opintojaksotarjotin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(avautuu pdf-tiedostona)
Helsingin kaupungin lukioiden opiskelijat voivat suorittaa lukio-opintoja kaupungin yhteisen tarjonnan kautta. Siirry Verkkolukion sivuille.
Opiskelijalla on oikeus osallistua yo-kirjoituksiin sekä syksyllä että keväällä. Alla olevissa teksteissä on avattu sitä, miten eri oppiaineiden opintojaksot Sibelius-lukiossa järjestetään. Tavoitteena on, että sinun olisi helpompi suunnitella valintojasi ja yo-kirjoituksia.
Ainevalintainfo 17.4.2024(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (Linkki avautuu pdf-tiedostona.)
Ohjeita opintojaksovalintoihin ja yo-kirjoitusajankohtiin
Äidinkieli ja S2 on suunniteltu kirjoitettaviksi viimeisen opiskeluvuoden keväällä. Toisena opiskeluvuonna suoritetaan pakolliset opintojaksot ÄI5, ÄI6.7 ja ÄI8. Valinnaisista opintojaksoista ÄI9 (Vuorovaikutus 3) on hyvä valinta kakkosvuodelle, mutta myös abiturientti hyötyy siitä. Abiturientin ei kuitenkaan kannata valita ÄI9-opintojaksoa 4. periodiin, sillä opintojakson suorittaminen vaatii tunneille osallistumista ja yo-kirjoituksiin osallistuminen hankaloittaa tätä. ÄI12 (Projektiopintojakso) on hyvä valinta kakkosvuodelle. Abivuoden syksylle kannattaa valita valinnaiset opintojaksot ÄI10 (Kirjoittaminen 2) ja ÄI11 (Tekstien tulkinta 2), jotka valmentavat kevään ylioppilaskirjoituksiin.
Valinnaiset kurssit:
ÄI9: Puheviestintä- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelu, esiintymisjännityksen hallinta, vakuuttavan puheen pitäminen, ilmaisu- ja improvisaatioharjoitukset.
ÄI10: Kirjoitustaidon yo-kokeeseen valmistautuminen
ÄI11: Lukutaidon yo-kokeeseen valmistautuminen
ÄI12: Luovan kirjoittamisen kurssi: tavoitteena on päästä etsimään omaa ääntä paineettomasti ja vahvistua kirjoittajana. Tehdään monenlaisia kaunokirjallisen ja myös esseistisen tekstin tuottamisen harjoituksia ja harjoitellaan myös palautteen antamista toisten teksteistä turvallisessa ilmapiirissä.
Pitkän ruotsin opintojaksot on sijoitettu opintojaksotarjottimeen niin, että ruotsi kannattaa kirjoittaa keväällä. Toisena vuonna voit käydä opintojaksot 4, 5 ja 6 ja kolmantena vuonna opintojaksot 7, 8 ja 10. Voit osallistua yo-kirjoituksiin myös syksyllä, mutta tuolloin kannattaa ottaa huomioon, että voit suorittaa vain opintojakson 7 syventävistä opintojaksoista kolmannen vuoden syksyllä ensimmäisessä periodissa ennen kirjoituksia. Suullisen ilmaisun opintojakso 8 ja kertauskurssi 10 jäävät tässä tapauksessa tekemättä.
Keskipitkän ruotsin voit kirjoittaa joko syksyllä tai keväällä. Mikäli päätät kirjoittaa sen syksyllä, kannattaa sinun suorittaa kakkosvuonna opintojaksot 3, 4, 5 ja 7. Kolmannen vuoden syksyllä ehdit suorittaa ensimmäisessä periodissa opintojakson 9, mikä on kertauskurssi. Opintojakso 6 on suullinen kurssi ja sen voit suorittaa joko toisena tai kolmantena opiskeluvuonna. Jos kirjoitat keskipitkän ruotsin keväällä, niin kannattaa suorittaa toisena vuonna opintojaksot 3, 4 ja 5 sekä kolmantena vuonna opintojaksot 6, 7 ja 9. Pitkän toisen kotimaisen kielen ja pitkän vieraan kielen voi kirjoittaa samana tutkintokertana.
Pitkät vieraat kielet
Pitkien vieraiden kielten kirjoituksia suunniteltaessa kannattaa huomioida se, että ne järjestetään kaikki samana päivänä. Näin ollen, jos kirjoitat esimerkiksi englannin ja ranskan, tulee sinun hajauttaa ne eri tutkintokerroille, toinen aine syksylle ja toinen keväälle.
Englanti
Jos aiot kirjoittaa englannin kolmannen vuosikurssin syksyllä, suoritathan kakkosvuonna opintojaksot 4, 5, 6 ja 7. Kertauskurssin eli opintojakson 10. voi suorittaa kolmannen vuoden ykkösperiodissa. Jos kirjoitat englannin kolmosen keväällä, voit suorittaa 7. ja 10. opintojaksot kolmantena vuonna, periodeissa 1-3. Opintojakso 8 on valinnainen suullinen kurssi ja sen voit suorittaa joko toisena tai kolmantena opiskeluvuonna.
Ranska, saksa, venäjä, espanja
Pitkien kielten opintojaksot suoritetaan opiskelusuunnitelman mukaisesti. Niitä järjestetään niin Sibelius-lukiossa kuin muissakin kaupungin lukioissa. Huomioithan, että muissa pitkissä kielissä kuin englannin kielessä ei yleensä ole useita rinnakkaisryhmiä.
Lyhyet vieraat kielet
Lyhyet vieraat kielet opiskellaan opiskelusuunnitelman mukaisesti. Huomioithan, että voit osallistua yo-kirjoituksiin suoritettuasi kolme kurssia.
Lyhyt sekä pitkä matematiikka kannattaa kirjoittaa kolmannen vuoden keväällä. Jos päätät kirjoittaa lyhyen matematiikan kolmannen lukuvuoden syksyllä, niin sinun kannattaa suorittaa kakkosvuonna opintojaksot MAB04, MAB08, MAB05 ja MAB06MAB07. Voit suorittaa kertauskurssin MAB11 aikuislukiossa kesällä ja kolmannen vuosikurssin syksyllä ensimmäisessä periodissa kurssin MAB09. Mikäli osallistut yo-kirjoituksiin kolmannen vuoden keväällä, käy kakkosvuonna opintojaksot MAB04, MAB05 ja MAB06MAB07. Kolmannelle vuodelle sinulle jää tällöin opintojaksot MAB09, MAB08 ja MAB11 eli kertauskurssi.
Jos vähennät lyhyestä matematiikasta, suosittelemme käymään opintojaksot MAY01, MAB02 ja MAB06MAB07 tai MAB05. Jos haet alalle, jossa tarvitaan tilastoja, valitse MAB05:n lisäksi MAB09.
Pitkä matematiikka kannattaa kirjoittaa kolmannen vuosikurssin keväällä. Opintojaksot suoritetaan opiskelusuunnitelman mukaisesti siinä järjestyksessä, miten ne on suunnitelmaan sijoitettu.
-Vuonna 2022 pitkän matematiikan opiskelun aloittaneet suorittavat 2. lukuvuotena opintojaksot 5,6,7,8,9 ja 11 ja 3. lukuvuotena opintojaksot 10,11,12 ja 14. Opintojakson 11 voi siis suorittaa joko 2. lukuvuoden keväällä 5. periodissa tai 3. lukuvuotena.
-Vuonna 2023 pitkän matematiikan opiskelun aloittaneet suorittavat 2.lukuvuotena opintojaksot 5,6,7,8 ja 10, ja 3.vuotena opintojaksot 9,11,12 ja 14. Huomaa, että Maa6 opintojakso on 4 opintopisteen laajuinen ja vie lukujärjestyksestäsi 2 kiertotuntia.
Reaaliaineiden kirjoituksia suunniteltaessa sinun kannattaa ottaa huomioon se, että osa reaaliaineista järjestetään samana päivänä. Reaaliainepäiviä on aina yhtenä tutkintokertana kaksi ja aineet on jaettu niille seuraavasti:
1) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto
2) psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia. Näin ollen, jos aiot kirjoittaa esimerkiksi fysiikan ja biologian, tulee sinun hajauttaa toinen aine syksylle ja toinen keväälle.
Biologian voi kirjoittaa joko syksyllä tai keväällä. Opintojaksot on sijoiteltu opintojaksotarjottimeen niin, että jos päätät kirjoittaa biologian syksyllä (suositumpi vaihtoehto koulussamme), suorita kakkosvuonna opintojaksot 2+3, 4 ja 5. Näin syksylle jää suoritettavaksi opintojakso 6 ja ehdit tehdä sen hyvin ensimmäisessä periodissa. Mikäli kirjoitat biologian keväällä, niin valitse kakkosvuonna opintojaksot 2+3 ja 4. Kolmantena vuonna ehdit suorittamaan opintojaksot 5 ja 6. Kertauskurssi järjestetään periodissa 1, eli se suoritetaan samaan aikaan kuin opintojakso 6.
Maantieteen syventäville kursseille voivat ilmoittautua kaikki kiinnostuneet, jolla on pakollien GE01 suoritettuna. Maantieteen voi kirjoittaa joko syksyllä tai keväällä. Maantieteen syventävät kurssit tarjotaan GE02 Sininen planeetta (luonnonmaantiede) 1. jakso, GE03 ihmismaantiede (Yhteinen maailma) 2. jakso ja GE04 (Geomedia – tutki, osallistu, vaikuta) 3. jakso. Näin voit kirjoittaa maantieteen 2., 3. tai 4. lukiovuoden keväällä.
Biologian (BI07) ja maantieteen tutkimuskurssi 4. tai 5. periodissa. Kurssille voivat ilmoittautua kaikki kiinnostuneet, joilla on pakolliset kurssit tehtyinä.
Kemian voi kirjoittaa keväällä. Syksyllä kirjoittaminen on mahdollista opintojaksotarjottimen puitteissa vuonna –22 ja sen jälkeen opintonsa aloittaneilla. Opiskeleminen muussa kuin numerojärjestyksessä on haastavaa.
-22 tai myöhemmin aloittaneet: Kakkosvuonna suorita opintojaksot 3, 4 ja 5, ja kolmosvuonna opintojakso 6 ja kevään kirjoittajille kertausopintojakso 8.
-21 tai aiemmin aloittaneet: Kakkosvuonna suorita opintojaksot 3 ja 4, ja kolmosvuonna 5, 6 ja kertausopintojakso 8.
Lisäksi voit suorittaa kolmosvuonna työkurssin 7. Voit opiskella kemian 3 ja 4 opintojaksot tukemaan biologian opiskelua, vaikka et aikoisi kemiaa kirjoittaakaan.
Fysiikka kannattaa ajoittaa yo-kirjoituksissa keväälle. Opintojaksojen suorittaminen muussa kuin numerojärjestyksessä on haastavaa, sillä kursseilla tarvitaan aina edellisillä opintojaksoilla opittuja asioita. Opintojaksot on järjestetty Sibelius-lukiossa niin, että kertauskurssi (FY10) on kolmannessa periodissa. Näin ehdit suorittaa sen hyvin ennen kevään kirjoituksia.
Uskonnon voit kirjoittaa joko keväällä tai syksyllä. Jos kirjoitat uskonnon kolmannen vuoden syksyllä, suorita kakkosvuonna opintojaksot 3, 4 ja 6. Opintojakson 5 voit käydä vielä kolmannen vuoden ensimmäisessä periodissa. Jos kirjoitat uskonnon keväällä, voit käydä kakkosvuonna opintojaksot 3 ja 4 ja kolmantena vuonna opintojaksot 5 ja 6. Halutessasi voit kertailla ja syventää oppimistasi suorittamalla myös elämänkatsomustiedon opintojaksoja, kuten et3 (Kulttuurit katsomuksen muokkaajana) ja et5 (Uskonnot ja uskonnottomuus). Järjestyksellä ei ole pääasiassa väliä. Suositus kuitenkin on, että juuri ennen kirjoituksia on jokin opintojakso. Vikoilla opintojaksoilla käydään läpi kirjoituksiin liittyviä ohjeita ja vinkkejä.
Elämänkatsomustiedon voi kirjoittaa joko keväällä tai syksyllä. Jos kirjoitat ET:n kolmannen vuoden syksyllä, suorita kakkosvuonna opintojaksot 3 ja 4. Opintojakson 5 ja 6 voit suorittaa kolmannen vuoden ensimmäisessä periodissa. Jos kirjoitat ET:n keväällä, voit käydä kakkosvuonna opintojaksot 3, 4 ja 5 tai 6. Kolmantena vuonna opintojakson 5 tai 6. Halutessasi voit kertailla ja syventää oppimistasi suorittamalla myös uskonnon opintojaksoja, kuten ue6 (uskonnot ja media), ue5 (uskonnot, taide ja populaarikulttuuri) ja ue3 (maailmanuskonnot). Järjestyksellä ei ole pääasiassa väliä. Suositus kuitenkin on, että juuri ennen kirjoituksia on jokin opintojakso. Vikoilla opintojaksoilla käydään läpi kirjoituksiin liittyviä ohjeita ja vinkkejä.
Historian voi kirjoittaa syksyllä tai keväällä. Kätevintä on ajoittaa se keväälle. Tällöin valitse kakkosvuonna opintojaksot 3 ja 4. Kolmantena vuonna ehdit käymään opintojaksot 5 ja 6. Jos päätät kirjoittaa historian syksyllä, käy kakkosvuonna opintojaksot 3, 4, 5 ja 6. Opintojaksoja ei tarvitse suorittaa numerojärjestyksessä.
Yhteiskuntaopin voi kirjoittaa sekä syksyllä että keväällä. Mikäli aiot kirjoittaa sen syksyllä, suorita kakkosvuonna ainakin opintojaksot 1, 2 ja 4. Opintojakson 3. ehdit suorittamaan syksyllä ensimmäisessä periodissa. Mikäli kirjoitat sen keväällä, suorita kakkosvuonna opintojaksot 1 ja 2 sekä kolmantena vuonna opintojaksot 3 ja 4.
Yhteiskuntaopin opintojaksoja ei tarvitse suorittaa numerojärjestyksessä. Opintojakson 1 voit halutessasi opiskella myös ensimmäisenä opiskeluvuotena. Yhteiskuntaopin ylioppilaskokeen voi suorittaa myös kakkosvuoden keväällä.
Psykologian opintojaksot on hyvä suorittaa järjestyksessä. Psykologian voit kirjoittaa sekä syksyllä että keväällä. Mikäli kirjoitat sen syksyllä, valitse kakkosvuonna opintojaksot 2, 3 ja 4. Opintojakson 5 voit suorittaa joko kevään viimeisessä tai syksyn ensimmäisessä periodissa. Mikäli kirjoitat psykologian keväällä, valitse kakkosvuonna opintojaksot 2 ja 3 ja kolmantena vuonna opintojaksot 4 ja 5. Valitse opintojakso 6 abivuonna. Se on soveltava ja valinnainen projektikurssi (Stressinhallinta). Sen suorittamista ylioppilaskirjoituksiin ei edellytetä. Opintojakso 7 on psykologian kertauskurssi, mikä nimensä mukaisesti valmentaa kirjoituksiin. Syksyllä kirjoittavat valitsevat sen periodiin 1, keväällä kirjoittavat periodiin 3.
Filosofian voit kirjoittaa sekä keväällä että syksyllä. On suositeltavaa kirjoittaa filosofia syksyllä ja suurin osa tekeekin niin. Mikäli kirjoitat sen kolmannen vuosikurssin syksyllä, valitse toisena lukiovuonna opintojaksot 1, 2. ja kolmannen vuoden syksyllä suorita opintojakso 3 sekä 4 ensimmäisessä periodissa. Jos kirjoitat filosofian keväällä, valitse kakkosvuonna opintojaksot 1 ja 2 ja kolmantena vuonna opintojaksot 3 ja 4.
Terveystiedon voit kirjoittaa sekä keväällä että syksyllä. Mikäli kirjoitat sen syksyllä, valitse toisena vuonna opintojakso TE2 (3.periodi) ja TE3 (5.periodi). Abivuoden ensimmäisessä periodissa voit valita TE-kertauskurssin (TE5) periodista 1. Jos kirjoitat terveystiedon keväällä, suorita TE3 edellisen vuoden periodissa 5. TE 2 tarjotaan periodissa 3. Kertausopintojakso on periodissa 1.
Liikunta, vanhat tanssit
Vanhojen tanssikurssi on kolmannessa periodissa LI4- koodeilla. Ryhmäkokoa ei voi ylittää, se on rajattu 57 paikkaan.
Vanhojen tanssien tavoitteena on Sibelius-lukion toisen vuosikurssin yhteisöllisyyden vahvistaminen, toisiin tutustuminen ja tanssin riemusta nauttiminen. Koreografioissa tanssipaikat vaihtuvat koko ajan, joten kaikki tanssivat kaikkien kanssa. Huomaathan, että et tarvitse kurssille tullessasi paria. Muodostamme kurssin alussa n. 10 henkilön solaryhmiä, joten kaikki pääsevät tanssimaan kavereiden kanssa niin halutessaan.