1800-luvun vesijohto vaihtuu uuteen Mannerheimintien peruskorjauksessa

Yksi Helsingin vanhimmista vesijohdoista on kaivettu esiin ja korvataan uudella Mannerheimintien peruskorjauksen yhteydessä. Johto oli asennettu vuonna 1877, joten se oli ehtinyt olla käytössä 146 vuotta.
Vanha maasta kaivettu vesijohto vierellään uusi asennettava vesijohto.
Vanha maasta kaivettu vesijohto vierellään uusi asennettava vesijohto. Kuva: Lotta Suistoranta

Johdosta on irrotettu palat Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin sekä Helsingin vesihuollosta vastaavalle Helsingin seudun ympäristöpalveluille (HSY). Loput vanhasta johdosta betonoidaan ja jätetään Mannerheimintien maakerrosten alle, sillä sitä ei ole tarpeen poistaa uusien putkien tai johtojen tieltä. 

Ikäisekseen hyväkuntoinen 

Vanha vesijohto oli esiin kaivettaessa yllättävän hyväkuntoinen. Kuntoa saattaa selittää johdon materiaali, muottivalurauta. Muottivalurauta on paksumpaa kuin uudemmissa johdoissa käytetty rauta. 

Rautaputkia heikentää korroosio eli ruostuminen. Mitä paksumpi rautaseinämä on, sitä kauemmin sen puhkiruostuminen kestää.  

Yksi ensimmäisistä Helsingin vesijohdoista 

Vesijohtojärjestelmä rakennettiin Helsinkiin 1870-luvulla. Sitä ennen käyttövettä saatiin luonnonvesistä ja julkisista tai pihakaivoista. Mannerheimintien vesijohto onkin siis aivan ensimmäisiä vesijohtojamme.  

Vanhaa 1800-luvulla rakennettua vesijohtoa on Helsingissä edelleen käytössä lähes neljä kilometriä. Mannerheimintien peruskorjauksessa sitä poistui 650 metriä.  

HSY:llä ei ole varmaa tietoa siitä, onko vanhaa johtoa korjattu 146 vuoden käyttöikänsä aikana. Tarkat korjaustiedot on saatavilla vasta vuodesta 2000 alkaen. 

Uudelle vesijohdolle povataan ainakin 100 vuoden elinikää 

Uusi vesijohto on tehty pallografiittivaluraudasta. Sen käyttöajaksi tavoitellaan vähintään sataa vuotta.  Pallografiittivalurauta on materiaalina sitkeää, ja putket suojataan pinnoitteilla korroosiota vastaan.  

Myös vesijohdon asennustapa vaikuttaa käyttöikään. Nykyisin asennusten laatu on huomattavasti parempi kuin menneinä vuosikymmeninä, jolloin epätasalaatuinen täyttömaa putken ympärillä kulutti ja rikkoi putkia herkemmin.  

Vesijohdon historiasta voit lukea lisää Historia Helsinki -sivustolta.

Sinua voisi kiinnostaa