Afrikkalaiset maut valloittivat ruokailijat – ruokateemasta paljon positiivista palautetta

Afrikkalaiset maut valloittivat ruokailijat – ruokateemasta paljon positiivista palautetta.
Pasilan peruskoulun oppilaat Annika ja Laura pitivät Afrikka-teeman koulun arkeen tuomasta vaihtelusta.

Palvelukeskus Helsingin toimipaikoissa koulujen ala-asteilla, päiväkodeissa ja hoitoalan asukas- ja potilasruokailussa sekä henkilöstöravintoloissa on tällä viikolla vietetty Afrikka-ruokateemaa. Teema on tutustuttanut ruokailijoita maailman toiseksi suurimman maanosan tyypillisiin makuihin eri puolilta mannerta. Viikon aikana tarjolla on ollut muun muassa madagaskarilaista sosekeittoa, algerialaisia hedelmiä, afrikkalaista kanacurrya sekä quornia tansanialaisittain. Pasilan peruskoulussa ruokateema toi kouluun ripauksen eksotiikkaa kevään keskelle.

– Teema on tuonut kivaa vaihtelua, kertovat viidesluokkalaiset Annika ja Laura.

– Täällä on ollut leijonia ja sellaisia riippuvia koristeita. Paljon erilaisia värejä, kertovat kolmosluokkalaiset Sofia ja Lilja.

Vaikka ruoka on viikon aikana poikennut melkoisesti totutusta, se saa koululaisilta runsaasti kiitosta.

– Ruoka on ollut tosi hyvää! Mieleen ovat jääneet etenkin kanacurry ja riisi. Mä tykkään afrikkalaisesta ruokatyylistä paljon, koska se on hyvin maittavaa ja ihan omanlaistaan ruokaa, kertoo Sofia.

– Erilaista, mutta hyvää silti. Tykkäsin etenkin madagaskarilaisesta sosekeitosta, se yllätti, ja tietenkin tosi kylmistä hedelmistä, naurahtaa luokkatoveri Lilja.

Pasilan peruskoulun oppilaat Lilja ja Sofia sekä Eino pitivät teemaviikon ruokia erilaisina, mutta maistuvina.

Hyvää palautetta viikon ruoista antavat myös kuudennella luokalla oleva Eino sekä viidesluokkalaiset Annika ja Laura.

– En oikein hirveästi tiennyt, millaista ruokaa Afrikassa syödään, en osannut miettiä etukäteen, että millaista ruoka saattaisi olla. Ruoat ovat olleet mausteisia ja vähän erilaisia, kuvailee Eino.

Viidesluokkalaiset Annika ja Laura tykkäsivät afrikkalaisista mauista ja teeman tuomasta vaihtelusta.

– Kaikki ruoat ovat olleet yleisesti ottaen tosi hyviä. Koko meidän luokka tykkäsi kanacurrystä paljon, se oli yllättävän hyvää! Vaikka tällaisia maateemoja on ollut koulussamme ennenkin, tämä on ollut koko meidän luokan mielestä selkeästi paras, kertoo Annika.

Teemat tutustuttavat uusiin kulttuureihin ja makuihin

Vuotuinen maateema on Palvelukeskuksessa yksi vuoden kohokohdista, jonka suunnittelu on noin vuoden kestävä prosessi. Tuotekehityksessä reseptejä ideoidaan, testataan ja hiotaan useaan otteeseen ennen ruokalinjastoille päätymistä. Hyvä palaute otetaan ilolla vastaan.

– Ruokien ja makujen vastaanotto kieltämättä vähän jännitti, koska afrikkalaiset maut poikkeavat niin paljon totutusta. Tänä vuonna emme koronan vuoksi päässeet testaamaan ruokia asiakkaiden makuraadeissa, kuten olemme aiempina vuosina tehneet. On hienoa kuulla, että ruoista on pidetty ja olemme saaneet niistä jo paljon hyvää palautetta. Se kertoo, että teema on ollut onnistunut, iloitsee koulu- ja päiväkotiruokien reseptiikkaa suunnitellut Teemu Männikkö Palvelukeskus Helsingiltä.

Teemojen yksi tärkeä tehtävä on myös ruokakasvatus. Pasilan peruskoulun apulaisrehtori Laura Leogrande kiittelee, että vuotuiset ruokateemat syventävät eri tavalla kulttuurituntemusta.

–Tällaisten koulussa järjestettävien teemaviikkojen kautta meillä mahdollisuus saada uusia elämyksiä ja tutustua uusiin kulttuureihin ruoan kautta. Meillä on täällä reippaita syöjiä ja aikuiset näyttävät esimerkkiä maistamisessa. Olemme puhuneet oppilaiden kanssa paljon kouluruoan ja ravinnon merkityksestä. Myös pysyvällä ruokalistallamme on jo mukavasti varianssia ja tuulahduksia eri ruokakulttuureista, hän kiittelee

Teemaviikoissa parasta on kaikkien oppilaiden mielestä juuri niiden tuoma vaihtelu.

– Mä olen tykännyt siitä, että ruokala on koristeltu. Se näyttää tosi nätiltä, kertoo Laura.

– Toivoisin, että tällaisia teemoja olisi enemmän, ne tutustuttavat uusiin makuihin ja ruokiin, Annika pohtii.

– Tämä on ihan kivaa, vaikka meillä on täällä monenlaista ruokaa normaalistikin, miettii Eino.

Myös Leogranden mielestä arkeen vaihtelua tuovat teemat ovat nyt juuri sitä, mitä kouluissakin kaivataan.

–Kaikki arjesta poikkeava tekee hyvää ja tuo lisäarvoa tässä ajassa, kun ei päästä juuri matkustamaan tai ravintoloihin syömään yhdessä. Lapset arvostavat ja selvästi nauttivat tällaisista teemaviikoista ja ne ovat meille kaikille tärkeitä.

Terveiset Palvelukeskus Helsingin tuotekehitykseen sekä teemojen tekijöille ovat oppilailla selvät:

– Seuraavaksi olisi kiva vaikkapa nepalilainen teema tai Kiina tai Japani, miettii Lilja.

– Aasialainen teema olisi tosi kiva, komppaavat Sofia ja Eino.

– Lisää teemaviikkoja ja lisää tällaisia!, toivovat puolestaan Annika ja Laura.