Maksutonta kouluruokaa juhlitaan hampurilaisilla ja jälkiruoalla

Perjantaina 23.8. Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa vietetään kouluruokapäivää, jolla juhlistetaan maksutonta kouluruokaa.
Kouluruokapäivänä 23.8. koululounaan jälkiruokana tarjoillaan vanukasta.  Kuva: Palvelukeskus Helsinki
Kouluruokapäivänä 23.8. koululounaan jälkiruokana tarjoillaan vanukasta. Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa herkutellaan päivän kunniaksi jauheliha- ja kasvishampurilaisia, paahdettuja juureskuutioita sekä jälkiruokana vanukasta.

Kouluruoka kehittyy ajassa

Maksutonta koululounasta on tarjottu Helsingin kouluissa yli 80 vuoden ajan. Alun puurot ja vellit ovat aikojen saatossa monipuolistuneet ja ruokalistalle on tullut nykyaikaisia ruokia, kuten tortilloja ja falafel-pyöryköitä. Kestosuosikit, kalapuikot ja pinaattiletut, ovat silti säilyttäneet paikkansa kouluruokailussa.

Tänä syksynä Palvelukeskus Helsingin kouluravintoloiden ruokalistalle on tullut uutuutena bolognesepyörykkä, jonka hiilijalanjälki on tavanomaista lihapyörykkää pienempi.

– Oppilaat ovat kovasti toivoneet pyöryköitä takaisin ruokalistalle ja tänä syksynä ne tekevät paluun hieman uudistettuna. Bolognesepyörykkä on hybridituote, jossa yhdistyvät liha- ja kasviproteiinien parhaat puolet. Se on tavanomaista pyörykkää ilmastoystävällisempi, mutta maku silti sekasyöjille tuttu. Bolognesepyörykkää on aiemmin testattu kouluissa Just Food -hankkeen yhteydessä, jolloin se sai oppilailta hyvän vastaanoton, kertoo ruokapalvelujen palvelupäällikkö Tuulia Pelli Palvelukeskus Helsingistä.

Tärkeä palvelu lapsiperhearjessa
 

Monelle lapsiperheelle kouluruokailu tuo arkeen helpotusta kesän jälkeen. Helsingissä oppilaille on joka päivä tarjolla kaksi vapaasti valittavissa olevaa lämmintä lounasvaihtoehtoa salaattipöytineen ja ruokajuomineen.

Monipuoliset ja terveelliset lounaat auttavat jaksamaan koulupäivän ja keskittymään opiskeluun.

– Kouluruoan reseptit on mietitty tuotekehityksessämme huolella ja ammattilaiset suunnittelevat ruoat siten, että ne noudattavat kouluruokailusuosituksia ja ovat oppilaille mahdollisimman maistuvia. Mikäli oppilas syö koulussa lounaan lautasmallin mukaisesti, hän saa ruoasta tarpeeksi ravintoa seuraavaan ruokailuun saakka, Pelli vakuuttaa.  

Helsingissä maksutonta kouluruokaa alettiin tarjoamaan oppilaille vuonna 1943 ensimmäisenä Suomessa. Liikelaitos Palvelukeskus Helsinki ja sen edeltäjäorganisaatiot ovat olleet mukana tuottamassa kouluruokapalvelua saman ajan. Palvelukeskus Helsinki valmistaa koululounaan päivittäin noin 44 000 helsinkiläisoppilaalle.