Avgiftsfri skolmat firas med hamburgare och efterrätt

Fredagen 23.8 firar skolorna och läroanstalterna i Helsingfors skolmatsdagen som hyllar avgiftsfri skolmat.
På skolmatdagen den 23.8 serveras pudding som efterrätt till skollunch. Bild: Palvelukeskus Helsinki
På skolmatdagen den 23.8 serveras pudding som efterrätt till skollunch. Bild: Palvelukeskus Helsinki

Till dagens ära äter man köttfärshamburgare och vegetariska hamburgare, rostade rotfruktstärningar och pudding som efterrätt på Palvelukeskus Helsinkis restauranger i skolorna och läroanstalterna.

Skolmat utvecklas över tid

Avgiftsfri skollunch har serverats i skolorna i Helsingfors över 80 år. Utbudet som i början bestod av grötar och vällingar har över tiden blivit mångsidigare och på matsedeln finns moderna maträtter, såsom tortillor och fafafelbullar. Ständiga favoriter, fiskpinnar och spenatplättar, har dock bevarat sin plats på skolmatsedeln.

I höst finns det en nyhet, bolognesebullar, på matsedeln för Palvelukeskus Helsinkis skolrestauranger. Bolognesebullarnas koldioxidavtryck är mindre än de vanliga köttbullarnas.

– Elever har önskat bullar tillbaka på matsedeln och i höst gör de en comeback i en lite förnyad form. Bolognesebullen är en hybridprodukt som kombinerar de bästa sidorna av kött- och växtproteiner. Den är klimatvänligare än den vanliga bullen, men smaken är dock bekant för blandätare. Bolognesebullen har tidigare testats i skolorna i samband med Just Food-projektet då den fick positiv respons från eleverna, säger servicechef Tuulia Pelli hos Palvelukeskus Helsinki.

En viktig tjänst i barnfamiljernas vardag

I många barnfamiljer underlättar skolmåltider vardagen efter sommaren. I Helsingfors serveras eleverna varje dag två varma lunchalternativ som de fritt kan välja mellan med salladsbord och måltidsdrycker.

Mångsidiga och hälsosamma luncher hjälper eleverna att orka under skoldagen och koncentrera sig på studier.

– Vi har noga tänkt igenom recepten för skolmaten inom vår produktutveckling och yrkespersoner planerar måltider så att de följer rekommendationerna för skolmåltider och smakar så bra som möjligt för eleverna. Om eleven äter lunch i skolan enligt tallriksmodellen, får hen tillräckligt med näring från maten fram till nästa måltid, försäkrar Pelli.

I Helsingfors började man servera avgiftsfri skolmat åt eleverna 1943 som första i Finland. Affärsverket Palvelukeskus Helsinki och dess föregångarorganisationer har varit med om att producera skolmåltidsservicen under samma tid. Palvelukeskus Helsinki lagar skollunch varje dag för cirka 44 000 elever i Helsingfors. 

Du kanske är intresserad av