Lekparksmaten är en evig sommarfavorit i Helsingfors

Lekparksmåltiderna i Helsingfors har långa traditioner. Även denna sommar serveras avgiftsfri varm lunch till barn under 16 år fram till den 2 augusti.

Två barn äter i lekparken.

Lekparker som är öppna i Helsingfors serverar under vardagar avgiftsfri varm lunch för barn under 16 år. Lekparksmåltiderna inleddes i Helsingfors mitt under kriget 1942 och för många familjer är det en erfarenhet som förenar generationerna. 

Så är fallet även hos Minna Hoffström, verkställande direktör för affärsverket Palvelukeskus Helsinki som tillverkar sommarmåltiderna. Hon har själv minnen av lekparksmåltiderna från sin barndom på 1970-talet.  

– Jag har många varma minnen från lekparken Nuoli i Sockenbacka. Jag lärde mig att spela bland annat korona och fyra mål med kompisar, och jag minns många sånger och lekar. Maten smakade gott även då, även om jag inte har en exakt minnesbild av vad som serverades. Även mina egna barn har varit här för att äta parkmåltider under sommarlovet, berättar Hoffström.

Jag har många varma minnen från lekparken Nuoli i Sockenbacka. Jag lärde mig att spela bland annat korona och fyra mål med kompisar, och jag minns många sånger och lekar.

Minna Hoffström
Verkställande direktör Minna Hoffström i lekparken.
I sommar prövar man även på att servera sommarmat till boende i vissa seniorcenter, vilket gläder verkställande direktör Minna Hoffström. Bild: Noora Westerholm

Menyerna utvecklas på basis av responsen

I dag ser Hoffström i sitt arbete till att affärsverkets många tjänster, såsom sommarmaten, tillgodoser behoven hos de branschkunder och stadsbor som beställer dem samt uppfyller de lagstadgade förpliktelserna på ett högklassigt och effektivt sätt.  

– Att jag i samarbete med experter från olika branscher får påverka tiotusentals stadsbors vardag och välfärd är en stor motivator, säger hon.  

Lekparksmaten omfattar soppor och gryträtter som lämpar sig för värmetransport. Maten levereras till parkerna för utdelning. Där serveras den på barnens tallrikar och avnjuts på platsen.  

I sommar finns den mycket önskade veganmaten minst en gång i veckan på menyn. Dessutom serveras specifika maträtter, såsom regnbågslaxsoppa och italiensk gryta, som är barnens och ungdomarnas favoriter från år till år. Maträtterna på menyn följer dessutom näringsrekommendationer och stadens riktlinjer. 

– Vi utvecklar årligen menyer bland annat på basis av föregående års kundrespons, berättar Hoffström.

Personalen serverar mat i lekparken.
Lekparksmaten serveras till barn under 16 år. Man behöver bara ha med sig en tallrik, en sked och en mugg. Bild: Sirpa Päivinen

Barnens och seniorernas gemensamma matstund

I sommar prövar man även på att servera sommarmat till boende i vissa seniorcenter, vilket gläder Hoffström. 

– Att samlas vid gemensam mat ger barn och unga möjlighet att bekanta sig med seniorbefolkningen och är säkert ett viktigt socialt ögonblick även för de äldre generationerna.   
 
Hoffström är även glad över det borgenstillstånd för ett nytt centralkök som stadsfullmäktige beslutat om, med hjälp av vilket byggprojektet för ett nytt centralkök kan framskrida.  
 
– Det gör det till exempel möjligt för oss att även i fortsättningen tillverka mat till exempel till lekparker och stadens lagstadgade tjänster på ett energi- och kostnadseffektivt sätt och med beaktande av Helsingforsbornas behov. Vi kan vara stolta över detta projekt i hela staden, summerar hon.