Lekparkerna fyller 110 år
Under stadens jubileumsjippo i Magasinparken fick ett hundratal barn och vuxna fira och leka tillsammans. Finskspråkig video.
Under stadens jubileumsjippo i Magasinparken fick ett hundratal barn och vuxna fira och leka tillsammans. Finskspråkig video.
Under våren har barn i lekparker runtom i stadens utvecklat en mängd nya lekar för att fira att lekparkerna i år fyller 110 år. Tillsammans utsåg barnen en vinnande lek som presenterades under ett evenemang i Magasinparken den 28.5.2024.
I evenemanget deltog också Helsingfors stads borgmästare Juhana Vartiainen, fostrans- och utbildningssektorns biträdande borgmästare Johanna Laisaari och idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist.
Evenemanget kulminerade i att barnen och alla tre talare tillsammans fick leka den nya leken Monstret.
Så fick lekparksverksamheten sin början
I slutet av 1800-talet växte Helsingfors stad kraftigt och samtidigt krympte lekutrymmet för barn. Invånare var upprörda eftersom det inte fanns tillräckligt med utrymme för skolelevernas bollspel.
Man ville att barnen och arbetarna skulle ha en starkare roll i samhället och förbättra deras välbefinnande.
Arkitekter som var specialiserade på stadsplanering och olika yrkespersoner inom fostran och undervisning ville alla bidra till att lösa problemen i samhället. Lek och parker spelade en viktig roll i detta sammanhang.
Lekplatserna gör intåg
Staden började grunda lekplatser på Finlands gymnastiklärarförbunds initiativ år 1913. I initiativet föreslog förbundet att staden skulle starta upp ledd lekverksamhet i Helsingfors.
Lekparksverksamheten började 1914 i Kaptensskvären, på gården till den finska folkskolan Kallion kansakoulu i Berghäll, i Lappviksskvären och på Kajsaniemis lilla fält.
De handledda lekarna var avsedda för alla barn oavsett bakgrund. På varje lekplats leddes verksamheten vanligtvis av tre instruktörer. Senare fick lekplatserna nya instruktörer även från barnens led.
Plaskdamm, gungor och karusell
Sommaren 1942 infördes matutdelning på lekplatserna i Helsingfors, en tradition som lever kvar än i dag. Lekplatserna blev populärare och staden tillsatte en kommitté för att utreda hur lekplatserna kunde förbättras.
Kommittén kom fram till att en förstklassig lekplats skulle bestå av ett inhägnat område på minst en hektar, varav en del skulle vara avgränsad som en spelplan för de större barnen, en del som en lekplats för småbarnen.
Området skulle ha en byggnad avsedd för instruktören, uppvärmningsändamål och lekredskap. Dessutom behövdes en plaskdamm, ett byggområde, en plats för hemlek, gungor, en karusell, en rutschkana, en vattenpost, ett dass och vintertid en skridskobana, ett skidspår och en kälkbacke.
Lekplatsernas administrativa ställning cementerades år 1951, då de kommunaliserades. På 1990-talet började man tala om lekparkerna som mötesplatser för hela områdets invånare där alla från spädbarn till gamla var välkomna.
Lekparksverksamheten nu och i framtiden
Nuförtiden finns det ett nätverk av cirka 60 lekparker och familjehus med verksamhet året runt i Helsingfors. Nätverket erbjuder mycket mångsidiga tjänster för olika invånare i olika åldrar. Den avgiftsfria och professionellt ledda lekparksverksamheten som är öppen för alla i den här omfattningen är uttryckligen ett fenomen som kännetecknar Helsingfors. Verksamheten är resultatet av nästan hundra år av ambitiöst utvecklingsarbete.
Idag ordnar Helsingfors stads lekparker klubbar för barn mellan 2 och 4 år, eftermiddagsverksamhet för skolelever och lekstunder för familjer med spädbarn. Parkerna spelar fortfarande en viktig roll som mötesplats för invånare i alla åldrar och med olika bakgrund.
Det omfattande nätverket av lekparker kompletteras än i dag genom att utveckla de befintliga parkerna och genom bygga ännu flera temalekparker eller -lekplatser på olika håll i staden.
Till exempel öppnas det så vitt man vet världens första lekpark med datortema i Gräsviken i höst.
Vid planeringen av lekparken har man samarbetat nära med Helsingfors stads pedagogiska sakkunniga. Vid planeringen av parken har man även hört parkens användare, barn och anställda i området.
Sommarverksamhet och sommarmåltider
I lekparkerna ordnas mycket verksamhet även på sommaren då skoleleverna har sommarlov. Vi har sammanställt information om lekparkernas sommarverksamhet, dagläger och parkernas öppettider på webbsidan Lekparkernas sommar.
Sommarmåltiderna i lekparkerna, det vill säga avgiftsfri varm lunch, serveras för alla barn under 16 år 3.6–2.8.2024 i lekparkerna som håller öppet. Information om måltiderna i lekparkerna och menyn för sommarmåltiderna finns på webbsidan Lekparksmåltider på sommaren.
Välkommen till lekparken!
Nyheten baserar sig på en bearbetad översättning av texten i On meillä nasta täti - leikkikenttien vanhoja laululeikkejä av Jere Jäppinen.