Kompisarna har stor inverkan redan på lågstadieelevers måltidsval. När barnen ser att kompisen väljer vegetarisk mat lockas även de att smaka. Ahola berömmer även att det serveras två alternativa huvudrätter i skolorna varje dag.
– Det mångsidiga utbudet gör att barnen även kan prova på och smaka lite på ny mat, sammanfattar Ahola.
Mot ett hållbart matsystem
I den senaste uppdateringen av de nationella näringsrekommendationerna, som publicerades i november 2024, styrs matanvändningen mot en helhet som är mer hållbar för hälsan och miljön.
Det rekommenderade intaget av rött kött minskas från den tidigare rekommendationen på 500 gram till 350 gram i veckan, medan rådet är att undvika förädlade köttprodukter, såsom knackkorv och pålägg. Inriktningen är i stället en mer växtbaserad diet, där olika grönsaker och baljväxter spelar en allt större roll.
– Vid planeringen av matsedeln följer vi de gällande måltidsrekommendationerna för respektive kundgrupp, såsom skolmatsrekommendationerna. När rekommendationerna för respektive kundgrupp uppdateras utifrån rekommendationerna på befolkningsnivå, kommer eventuella ändringar även att synas i skolmaten. Vi har dock föregripit utvecklingen genom att redan i flera år minska användningen av rött kött, och vi serverar baljväxter regelbundet, berättar näringsexpert Tarja Heikkinen på Palvelukeskus Helsinki.