Skolmaten är en hörnsten i familjernas vardag och en faktor i skapandet av en hållbar framtid

Familjen Ahola värdesätter skolmaten för att den underlättar vardagen och anser att det är viktigt att man inte talar om mat i negativa ordalag. Skolmaten i Helsingfors får framför allt beröm för mångsidigheten, den varierade användningen av växtprotein och de valfria vegetariska rätterna, som uppmuntrar eleverna att bekanta sig med nya smaker och stöder mer hållbara matval.

Publicerad , uppdaterad
Krista Ahola istuu pöydän äärellä kuppi kädessään.

Trebarnsmamman Krista Ahola delar gärna med sig av sina erfarenheter av skolmaten ur en förälders perspektiv. Barnfamiljsinfluencern, som är känd från sin blogg Puutalobaby, har redan flera års erfarenhet, eftersom de äldsta barnen nu går i fjärde och sjätte klass. Den yngsta vårdas fortfarande hemma, men har också redan erfarenhet av de sommarmåltider som staden erbjuder i lekparkerna.

– Den finländska skolmaten är ett unikt system! Den kostnadsfria och mångsidiga skolmaten stöder inte bara inlärningen och elevernas förmåga att orka, utan även familjernas vardag och är en enorm lättnad för oss föräldrar. Den är mycket mer än bara en varm måltid. Den ger eleverna energi, stöder inlärningen och gör det möjligt för eleverna att uppleva nya matkulturer, säger Ahola.

– Det är fantastiskt att veta att barnen får en varm och näringsrik måltid under skoldagen. Skolmaten är särskilt viktig för barn i familjer där det inte serveras någon annan varm måltid under dagen, fortsätter hon.

Vuxna som skapare av en sund relation till mat

Ahola berömmer de mångsidiga vegetariska alternativen i skolmaten och berättar att hon är överraskad över hur varierat olika växtproteiner används. 

Krista Ahola seisoo ikkunan edessä.
Enligt Ahola är det viktigt att barn lär sig en sund och naturlig inställning till mat. Bild: Anu Suhonen, Palvelukeskus Helsinki

– I vår familj har vi kommit överens om att vi inte ska tala om mat, skolmat eller olika dieter i negativa ordalag när barnen hör på. Det är viktigt att barnen får ett sunt och naturligt förhållningssätt till mat, och där har vi vuxna ett stort ansvar. Vi vill inte skapa tabun eller attityder kring mat. Ett positivt exempel är det allra viktigaste sättet att påverka – vi skapar ju livslånga levnadsvanor för våra barn, berättar Ahola. 

Ett positivt exempel är det allra viktigaste sättet att påverka – nu skapar vi ju livslånga levnadsvanor för våra barn. 

Krista Ahola

Kompisarna har stor inverkan redan på lågstadieelevers måltidsval. När barnen ser att kompisen väljer vegetarisk mat lockas även de att smaka. Ahola berömmer även att det serveras två alternativa huvudrätter i skolorna varje dag. 

– Det mångsidiga utbudet gör att barnen även kan prova på och smaka lite på ny mat, sammanfattar Ahola.

Mot ett hållbart matsystem 

I den senaste uppdateringen av de nationella näringsrekommendationerna, som publicerades i november 2024, styrs matanvändningen mot en helhet som är mer hållbar för hälsan och miljön.  
 
Det rekommenderade intaget av rött kött minskas från den tidigare rekommendationen på 500 gram till 350 gram i veckan, medan rådet är att undvika förädlade köttprodukter, såsom knackkorv och pålägg. Inriktningen är i stället en mer växtbaserad diet, där olika grönsaker och baljväxter spelar en allt större roll.

– Vid planeringen av matsedeln följer vi de gällande måltidsrekommendationerna för respektive kundgrupp, såsom skolmatsrekommendationerna. När rekommendationerna för respektive kundgrupp uppdateras utifrån rekommendationerna på befolkningsnivå, kommer eventuella ändringar även att synas i skolmaten. Vi har dock föregripit utvecklingen genom att redan i flera år minska användningen av rött kött, och vi serverar baljväxter regelbundet, berättar näringsexpert Tarja Heikkinen på Palvelukeskus Helsinki. 

Kouluruokalan linjastolla perunoita ja kastiketta.
I skolorna i Helsingfors serveras två varma lunchalternativ varje dag. Bild: Juho Kuva

Vid planeringen av matsedeln följer vi måltidsrekommendationerna för respektive kundgrupp, såsom skolmatsrekommendationerna. Vi har dock föregripit utvecklingen genom att redan i flera år minska användningen av rött kött, och vi serverar baljväxter regelbundet.  

näringsexpert Tarja Heikkinen

Palvelukeskus Helsinki är Helsingfors stads affärsverk, som med över 100 års erfarenhet tillreder skolluncher till cirka 40 000 elever i Helsingfors. Alla elever inom skolbespisningen har redan i 15 års tid erbjudits en valfri vegetarisk huvudrätt varje dag. Dessutom skapar olika temadagar, såsom ekoveckan och närmatsveckan, högtider och varierande landsteman, variation i skolmåltiderna.