Alppilaan saatiin OmaStadi-ehdotuksen avulla lähiliikuntapaikka asukkaille

Aktiiviset kaupunkilaiset Pekka Hartikainen ja Irja Nykänen halusivat saada kaupunkilaisille lisää liikkumismahdollisuuksia lähellä kotia. OmaStadi-ehdotuksesta syntyi ulkoliikuntapaikka Alppilan lukion viereen.
Helsinkiläinen suunnittelija Pekka Hartikainen on kahden lapsen isä, joka asuu perheineen Konepajan alueella. Hartikainen on mukana Alppila Basketin toiminnassa ja toimii lasten liikuntakerho Alppiskerhon ohjaajana. Kuva: Helsingin kaupunki
Helsinkiläinen suunnittelija Pekka Hartikainen on kahden lapsen isä, joka asuu perheineen Konepajan alueella. Hartikainen on mukana Alppila Basketin toiminnassa ja toimii lasten liikuntakerho Alppiskerhon ohjaajana. Kuva: Helsingin kaupunki

Uusi ja upea Alppilan lähiliikuntapaikka on valmis ottamaan kaupunkilaiset vastaan. Avajaisia vietettiin elokuun lopussa. Palataan kuitenkin hetkeksi ajassa taaksepäin, kun liikuntapaikka oli vasta ideoijiensa toiveissa.

– Irja Nykänen oli ehdottanut liikuntapaikkaa jo itse asiassa ensimmäisellä OmaStadi-kierroksella, mutta silloin hanke ei edennyt. Viime kierroksella otin Irjaan yhteyttä ja aloimme yhdessä miettiä, miten saisimme ehdotuksesta aiempaa kiinnostavamman. Kaavan puolesta esteitä ei ollut, vaan paikalla oli valmiina tasainen hiekkakenttä, Pekka Hartikainen muistelee.

Hartikainen halusi liikuntapaikan juuri asutuksen keskelle.

– Kuntoilu on muuttumassa yhteisöllisemmäksi, eikä liikuntapaikkoja rakenneta enää vain puistojen tai metsien läheisyyteen. Laadukkaasti suunnitellut liikunta- tai virkistäytymispaikat lisäävät merkittävästi asukasviihtyvyyttä.

Pienet lapset pääsevät liikkumaan kaupungin useissa leikkipuistoissa, mutta Hartikaisen mukaan muut ikäryhmät jäävät helposti paitsioon. Alppilastakin puuttui kaikille yli 12-vuotiaille liikuntapaikka.

Laadukas suunnittelu toi hyvän lopputuloksen

Alppilan lähiliikuntapaikalla voi pelata koripalloa, kuntoilla ulkokuntosalilla ja street workout -telineillä sekä harrastaa parkouria.

– Halusimme mahdollisimman laadukkaasti suunnitellun paikan. Tietysti myös kentän tila ja budjetti vaikuttivat lajivalintoihin. Parkour oli alun perin osa toista ehdotusta, mutta saatiin mukaan suunnitelmaan.

Hartikainen kertoo konsultoineensa suunnitteluvaiheessa jokaisen lajin asiantuntijoita tarkasti. Palautteen perusteella suunnitelmaa muokattiin yhdessä kaupungin kanssa.

Lopputulokseen hän on hyvin tyytyväinen ja toivoo, että asukkaat löytävät liikuntapaikalle.

– Olisi hienoa nähdä liikuntapaikalla yhteisöllistä kuntoilemista, koripallon höntsäpelejä tai street workout -sessioita.

Ennen kaikkea Hartikainen toivoo näkevänsä hymyjä ja hikeä.

– Ehdotusta tehdessä lukion läheisyys toi mieleen sanan hikipinko, johon on liitetty kielteisiä mielikuvia kouluajoilta. Haluisin tehdä alueen asukkaista kuntoilun hikareita – tasolla ei ole väliä, pääasia että hiki lentää ja asukkaat haastavat itsensä!