Apulaispormestari Anni Sinnemäki avasi Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -siivoustempauksen

Kulttuuri puhdistaa ympäristöä-tapahtuma avattiin tiistaina Finlandia-talolla. Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki kertoi avauspuheessaan, että meren ja vesistöjen muoviroska ja mikromuovi on iso ongelma ekosysteemeille, esimerkiksi kaloille ja linnuille. Töölönlahden talkoisiin osallistuminen on hänelle jo perinne.
Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki avasi Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -siivoustempauksen tiistaina Finlandia-talolla. Kuva: Jon Eriksson/Finlandia-talo
Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki avasi Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -siivoustempauksen tiistaina Finlandia-talolla. Kuva: Jon Eriksson/Finlandia-talo

Töölönlahden Kulttuuri puhdistaa ympäristöä-tapahtuma avattiin tiistaina 25.4.2023 Finlandia-talolla. Apulaispormestari Anni Sinnemäki muistutti avaussanoissaan, että Helsingillä on tuore roskaantumisen vastainen ohjelma, ja muoviroskan leviämistä ympäristöön ehkäistään monilla toimenpiteillä.

Keskeinen tavoite on estää muoviroskan kulkeutuminen ympäristöön työmailta. 
Sinnemäki sanoo, että meren ja vesistöjen muoviroska ja mikromuovi on iso ongelma ekosysteemeille, esimerkiksi kaloille ja linnuille. Yksi konkreettinen tapa ehkäistä muovin päätymistä mereen on rantojen siivoustalkoot.

Sinnemäki muistutti, että tuhannet helsinkiläiset osallistuvat vuosittain joihinkin talkoisiin kaupungin ympäristön hyväksi.

— Töölönlahden talkoisiin osallistuminen on minulle jo perinne. Tänä vuonna vajaassa tunnissa tuli kerättyä esimerkiksi 116 tupakantumppia, muovikääreitä ja paljon muuta roskaa. Roskien kerääminen on hyvä muistutus siitä itsestäänselvyydestä, että mikään roska ei kuulu luontoon, sanoo Sinnemäki.

Tapahtuma kerää mukaan suuren määrän talkoolaisia

Talkoiden tavoitteena on siivota linnuille haitallisia roskia ympäristöstä ja pitää huolta kauniista Töölönlahdesta lisäten yhteisöllisyyttä Töölönlahden kulttuuritoimijoiden kesken. Lintujen pesimärauha otetaan luonnollisesti tapahtumassa huomioon. Tapahtuma kerää vuosittain satakunta talkoolaista.

Töölönlahti on kaupungin keskeisin ulkoilupaikka, joten alueen siisteys lisää myös kaupunkilaisen viihtyvyyttä.

Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -siivoustempaus on järjestetty vuodesta 2012 lähtien Finlandia-talon aloitteesta. Tempauksessa ovat mukana Finlandia-talo, Kiasma, Kansallismuseo, keskustakirjasto Oodi, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Pidä Saaristo Siistinä ry, John Nurmisen Säätiö, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Helsingin kaupunki, Stara, WWF, Tringa, Restel Food&Events Tapahtumaravintolat, Kanresta ja Compass Group.