Arabian rantapuiston kehittäminen etenee – suunnitelmissa oleskelulaituri, lisää puita ja niittyjä

Arabian ja Toukolan rantapuiston kehittämissuunnitelma tähtää luonnon monimuotoisuuden ja viihtyvyyden lisäämiseen. Suunnittelussa on huomioitu puiston alkuperäinen suunnittelu ja asukkaiden toiveet.
Arabian ja Toukolan rantapuiston alueelle on suunniteltu grillipaikka, oleskelulaituri sekä lisää puita ja niittyjä.  Kuva: Helsingin kaupunki
Arabian ja Toukolan rantapuiston alueelle on suunniteltu grillipaikka, oleskelulaituri sekä lisää puita ja niittyjä. Kuva: Helsingin kaupunki

Arabian ja Toukolan rantapuistoalueiden kehittämistyö on ottanut edistysaskeleen. Puiston hoito- ja kehittämissuunnitelma hyväksyttiin marraskuussa. Sen tavoitteena on lisätä puistoalueen toiminnallisuuksia, luonnon monimuotoisuutta sekä viihtyisyyttä: alueelle on suunniteltu grillipaikka, oleskelulaituri sekä lisää puita ja niittyjä. Seuraava askel on määrittää budjetti ja toimenpiteiden tarkka aikataulu.

”Marraskuussa hyväksytty kehittämissuunnitelma on valmistelutyö ja esisuunnittelu, joka kartoittaa ja esittelee erilaisia mahdollisuuksia alueen kehittämiseksi. Tarkkoja toimenpiteitä ja niiden aikatauluja ei vielä ole määritelty, mutta parhaassa tapauksessa muutoksia alueella saattaa alkaa tapahtua jo tänä vuonna”, suunnitelmasta vastaava maisema-arkkitehti Stefan Eklöf sanoo. 

Alueelle suunnitelluista uusista rakenteista merkittävimpiä ovat aurinkolaituri ja silta, joka yhdistää Kumpulanpuron molemmin puolin kulkevat reitit. Ennen kuin mitään uutta voidaan kuitenkaan alkaa rakentaa, on maaperä tutkittava huolellisesti. Alue koostuu täytemaasta ja toimi teollisuusalueena useita vuosikymmeninä ennen puistoksi muuttamista. Vuosien saatossa maa on painunut ja vaatii nyt korjausta. 

”Erityinen maaperä vaikuttaa siihen, millaisia muutoksia ja milloin puistossa voidaan tehdä. Esimerkiksi suunnitelmassa ehdotettu nurmikkojen muuttaminen niityiksi edellyttää maaperän huolellista tutkimista. Lisäksi maaperän painuminen on saanut aikaan halkeamia ja kuoppia, jotka on turvallisuuden vuoksi korjattava. Korjaustöiden on suunniteltu alkavan tänä vuonna”, Eklöf sanoo.

Tavoitteena luonnon monimuotoisuuden parantaminen

Arabian rantapuistoa halutaan kehittää viihtyisämmäksi ja käyttäjiä paremmin palvelevaksi. Liikuntapuiston viereiselle toimintanurmelle on tarkoitus rakentaa grillipaikka ja pöytäpenkkiryhmiä. Penkkejä sekä roska-astioita on tulossa lisää. Toiminnallisuuksia lisätään sinne, missä se on tarkoituksenmukaista, mutta muualla puistossa tavoitellaan entistä luonnonmukaisempaa ja moninaisempaa ilmettä.

”Luonnon monimuotoisuuden lisääminen on alueen kehittämisen keskiössä. Etenkin puiston keski- ja eteläosiin on tulossa uutta kasvillisuutta, kuten puita ja pensaita, ja osa nurmikkoalueista on tarkoitus muuttaa niityiksi. Alueelle on tulossa kukka-, ranta- ja tulvaniittyjä. Kun leikattavan nurmen määrä vähenee, säästyy myös rahaa”, Eklöf sanoo.

Avoimet näkymäalueet ja saaristomainen ilme pyritään säilyttämään. Samalla huolehditaan, että puistoaleen kasvillisuus pysyy vaihtelevana ja monipuolisena. Puita on tarkoitus alkaa istuttaa jo muutostöiden alkuvaiheessa.

Asukkaiden toiveita mukana suunnitelmassa

Luonnos hoito- ja kehittämissuunnitelmasta oli esillä Kerro kantasi -palvelussa viime vuonna. Kaupunkilaisten mielipiteet ja ehdotukset koottiin yhteen ja otettiin huomioon suunnittelutyössä.

”On todella tärkeää kuunnella asukkaiden mielipiteitä, koska puisto on heitä varten. Esiin tulleita toiveita olivat laituri, lisää penkkejä ja kasvillisuutta. Ne on kaikki otettu suunnitelmassa huomioon”, Eklöf sanoo.

Kaupunkilaisten kauan odottama muutos toteutuu, kun Kaj Franckin kadun päähän rakennetaan aurinkolaituri. Laiturilta ei pääse uimaan, sillä Vanhankaupunginlahden vesi ei ole riittävän syvää ja merenpohjassa saattaa olla tuntematonta romua.

Suunniteltujen muutoshankkeiden toteutumisen aikajänteeksi on arvioitu 10 vuotta. Osa pienemmistä muutoksista, kuten uusien puiden istuttaminen ja penkkien sekä roska-astioiden lisääminen, voidaan toivottavasti aloittaa jo pian.