Utvecklingen av Arabia strandpark framskrider – vistelsebrygga, flera träd och ängar planeras

Utvecklingsplanen för Arabia och Majstads strandpark syftar till att öka naturens mångfald och trivseln. Vid planeringen har staden beaktat den ursprungliga planen för parken och invånarnas önskemål.
För Arabia och Majstads strandpark planeras en grillplats, en vistelsebrygga samt flera träd och ängar.  Bild: Helsingin kaupunki
För Arabia och Majstads strandpark planeras en grillplats, en vistelsebrygga samt flera träd och ängar. Bild: Helsingin kaupunki

Utvecklingen av Arabia och Majstads strandpark framskrider. Staden godkände vård- och utvecklingsplanen för parken i november. Målet för planen är att öka parkens funktioner, naturens mångfald och trivseln: för området planeras en grillplats, en vistelsebrygga samt flera träd och ängar. Nästa steg är att fastställa en budget och en exakt tidsplan för åtgärder.

”Den utvecklingsplan som staden godkände i november utgjorde beredning och preliminär planering som kartlade och presenterade olika möjligheter till att utveckla området. Staden har inte ännu fastställt exakta åtgärder och tidsplaner för dem, men i bästa fall kan staden börja göra ändringar i området redan i år”, säger landskapsarkitekt Stefan Eklöf som ansvarar för planen. 

De viktigaste av de konstruktioner som planerats för området är en solbrygga och en bro som förenar de rutter som löper på båda sidorna av Gumtäktsbäcken. Innan man kan börja anlägga något nytt ska marken undersökas noggrant. Området består av fyllnadsjord och var ett industriområde i flera decennier innan området blev en park. Under åren har marken satt sig och kräver nu reparation. 

”Marken med specialkaraktär har inverkan på vad för ändringar man kan göra i parken och när. Till exempel förutsätter planens förslag om att göra om gräsmattor till ängar noggranna undersökningar av marken. Dessutom har den sjunkande marken orsakat gropar och sprickor som ska åtgärdas på grund av säkerheten. Enligt planerna påbörjas reparationsarbetena i år”, säger Eklöf.

Ökning av naturens mångfald som mål

Staden vill utveckla Arabia strandpark till en trivsammare plats som betjänar besökare bättre. Avsikten är att anlägga en grillplats och bänkbordgrupper på aktivitetsgräsmattan intill idrottsparken. Parken kommer att ha flera bänkar och soptunnor. Det kommer att finnas flera funktioner på ställen där det är ändamålsenligt, men annanstans i parken strävar man efter ett naturligare och mångsidigare utseende.

”Ökning av naturens mångfald spelar en central roll i utvecklingen av området. Staden kommer att plantera ny växtlighet, såsom träd och buskar, särskilt i parkens mellersta och södra delar, och avsikten är att göra en del av gräsmattorna om till ängar. Området kommer att få blomster-, strand- och fuktängar. När antalet gräsmattor som ska klippas minskar, sparar man också pengar”, säger Eklöf.

Man strävar efter att bevara öppna siktområden och det skärgårdsliknande utseendet. Samtidigt ser man till att parkens växtlighet är varierande och mångsidig. Syftet är att staden börjar plantera träd redan i det inledande skedet av ändringsarbetena.

Invånarnas önskemål beaktas i planen

Utkastet till vård- och utvecklingsplan var framlagt i tjänsten Säg din åsikt i fjol. Staden samlade ihop och beaktade stadsbornas åsikter och förslag vid planeringen.

”Det är väldigt viktigt att lyssna på invånarnas åsikter eftersom parken är avsedd för dem. Önskemål som lämnades in var en brygga, flera bänkar och mer växtlighet. De alla beaktades i planen”, berättar Eklöf.

Den ändring som stadsborna länge väntat på blir av när staden anlägger en solbrygga vid ändan av Kaj Francks gata. Det är dock inte möjligt att bada från bryggan eftersom Gammelstadsviken inte är tillräckligt djup och det kan finnas skräp i havsbottnen. 

Den uppskattade tidsramen för de planerade ändringarna är 10 år. Förhoppningsvis kan staden redan inom kort börja utföra en del av de mindre ändringarna, såsom plantering av nya träd och montering av bänkar och soptunnor.