Tölöviksparken planeras få mer plats för natur, lek och upplevelser

Utarbetandet av parkplanen för Tölöviksparken har börjat. Samtidigt planeras ett parkliknande öppet gatuområde vid Karamzins strand mellan parken och Finlandiahuset samt att Magasinsparkens funktion förbättras. Torsdagen den 10 april kan stadsborna komma till Lilla Finlandia för att diskutera planerna i området.
Havainnekuva puistosta, jossa lapset leikkivät vedessä ja ihmisiä kävelee ja oleskelee alueella.
Bild: MASU Planning Oy

Tölöviksparken är en del av ett större grönområde vid Tölöviken, ett av Helsingfors mest kända rekreationsområden. Parken gränsar till ett stort antal kulturbyggnader, såsom Finlandiahuset och Villa Hagasund. Parken är även en del av frisksportarnas omtyckta rutt runt Tölöviken.

År 2024 godkände stadsmiljönämnden Tölöviksparkens allmänna idé- och konceptplan, vars utgångspunkter och mål utgör grunden för den parkplan som nu utarbetas. Parkens trivsel förbättrades redan i fjol genom snabba försöksåtgärder, och Tölövikens sommarpark fängslade stadsborna med sina planteringar och sin vattenlekplats. Sommarparken kommer även att användas följande två somrar.

Från den urbana miljön i söder mot naturen i den norra delen

Utgångspunkten för planeringen av Tölöviksparken och Magasinsparken är att öka grönskan, trivseln och upplevelserikedomen, bevara naturvärdena samt utveckla funktionerna och de smidiga förbindelserna. Konceptet med parkområden baserar sig på läget mitt i områden av mycket olika karaktär. Parkerna omvandlas gradvis från den naturliga miljön vid den norra stranden mot den urbana och mer parkliknande profilen i söder.

I planen ökas parkernas mångfald och upplevelserikedom genom att trädbeståndet och olika växttyper utökas. De element som konstaterats vara bra bevaras från den populära sommarparken. Man utvecklar även teman vidare i en skala för hela parkområdet. Avsikten är att fördela de nuvarande omfattande gräsplanerna till mindre områden genom ängar, buskar och perenner. I planeringen har man möjliggjort skyddandet av områdets värden. En specifikare avgränsning och ett genomförandesätt för skyddet av ett område som möjligtvis senare ska skyddas avgörs i samband med den fortsatta beredningen.

– De önskemål och idéer som man fått av stadsborna samt erfarenheterna och responsen från sommarparken kommer att förenas till en helhet likt Tölöviksparken. Vi planerar mer plats för naturen och upplevelser av den året runt, men samtidigt ser vi till att de viktiga fritidsleder och -stråk för området fungerar, säger Jere Saarikko, projektchef vid Helsingfors stad.

Strandvegetationen i parkens norra del bevaras. Dessutom bekämpas främmande arter i området. På strand- och naturängsområden strävar man även efter att undvika att växtområden slits på grund av människor så att naturliga färdledar styrs till upplyfta trädbevuxna stigar eller till motsvarande begränsade stråk såsom spångar. 

Kukkia ja jättikeinut Töölönlahdenpuistossa.
Det finns flera gungor i Tölövikens sommarpark. Bild: Roni Rekomaa

Naturen och vattnet som teman för lekplatserna

Olika verksamhetsområden kommer att finnas för såväl barn som vuxna. Den nuvarande lekplatsen i parkens norra del ersätts med två lekområden som är avsedda för barn i alla åldrar. I lekplatserna används till parkområdet lämpliga leksaker och ytmaterial som har träbeläggning och -struktur i en neutral nyans. Temat för den södra lekplatsen är vattenlek, och det nordligare lekområdet illustreras av naturbaserat lärande och naturtema. Fågeltornet som placerats på strandområdet och ”naturäventyrsstigen” som kretsar kring parkens växlande växtområden stödjer lekplatsens tema. Södra vattenlekområdet grundar sig på utvecklandet av lekplatsen i Tölövikens sommarpark.

I Tölöviksparken införs även ett vindlande vattenelement som imiterar en naturlig bäck och dammar samt till vilket det vatten som pumpas ut från Tölöviken styrs. En del av vattenfåran formas så att den har ett botten av natursten eller sand, och då kan man bättre leka i den. På den nuvarande evenemangsöppningen placeras funktioner som gagnar stenytan, såsom sommarpakens dansbana och skejtpool.

Ett parkliknande öppet område vid Karamzins strand

Karamzins strand är en gata mellan Tölöviksparken och Finlandiahuset. För närvarande finns Lilla Finlandia i området. I början av 2026 överförs Lilla Finlandia till Stapelstaden för att användas av Mediegymnasiet.

Vid Karamzins strand planeras till stor del ett parkliknande öppet område som stödjer utvecklingsmålen för ett levande kärncentrum och Tölöviksparken samt respekterar Finlandiahusets värdemiljö. Området blir ett trivsamt och tryggt ställe för vistelse och promenader. Karamzins strand och Finlandiahusets omgivning ansluter sig i fortsättningen smidigare till Tölöviksparken. Man planerar även en vattenfontän till Karamzins strand, för att liva upp området.

Torsdagen den 10 april diskuteras planerna i Lilla Finlandia

Planutkasten presenteras för invånarna torsdag 10.4.2025 kl. 16–18 i Honkasalen i Lilla Finlandia på Karamzins strand 4. Efter presentationen kan invånarna mingla och bekanta sig med planerna vid olika punkter, diskutera med sakkunniga och framföra sina åsikter om planerna.

Man kan även bekanta sig med utkastet till parkplanen 9–29.4.2025 på Helsingfors stads webbplats hel.fi/planer (under Gatu- och parkplaner). Åsikter kan skickas direkt till planerarna via e-post.

Målet är att gatuplanen skulle godkännas hösten 2025 i stadsmiljönämnden, varvid gatubygget kunde inledas i början av 2026 när Lilla Finlandia har flyttats bort från området. Parkplanen torde gå till beslutsfattning i slutet av 2025. Byggandet av parken kunde inledas i slutet av 2026.

Du kanske är intresserad av