Mer grönska på gatorna och de öppna platserna i stadskärnan – vi vill ha din åsikt

Helsingfors ökar grönskan på fyra platser i stadskärnan där de nuvarande stenbelagda områdena och parkeringsrutorna ändras till planteringsområden. För planeringen önskar vi synpunkter och lokalkännedom av invånarna.

Platserna är Sjötullstorget i Kronohagen, Fjärde linjen i Berghäll, den öppna platsen vid korsningen av Karelargatan och Borgågatan i Åshöjden samt parkområdet intill Lemogränd i Vallgård. En del av platserna har vi valt utgående från invånarnas VårStad-förslag. 

Vi planerar att öka antalet träd och olika planteringar i de nuvarande gatu- och parkområdena i stadskärnan. Vi önskar synpunkter från invånare på planerna. Finns det exempelvis tillräckligt med möjligheter till vistelse och bänkar? Vad tycker du om planteringarna? Enkäten är öppen 21.8–10.9.2024 i tjänsten Säg din åsikt(Länk leder till extern tjänst).

Målet med ändringarna är att göra platserna grönare och trivsammare än för närvarande. Med ändringarna förbättras även avledningen av dagvatten och växtförhållandena för trädbeståndet samt ökas möjligheterna till vistelse. Åtgärderna uppfyller även stadens strategiska mål att öka mängden gatugrönska. Genom åtgärderna strävar staden dessutom efter att svara på stadsbornas önskemål om att öka mängden gatugrönska. 

Planerna blir färdiga före slutet av 2024. Anläggandet av platserna inleds 2025.