Asuntotuotanto jatkuu selvästi aiempia vuosia alhaisemmalla tasolla

Vuoden 2024 toisen neljänneksen asuntotuotantoluvut jäävät selvästi viime vuoden tuotantotason alle.
Helsinkiin valmistui kesäkuun loppuun mennessä yhteensä lähes 1 700 asuntoa. Määrä on noin 2 500 asuntoa vähemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.  Kuva: Paavo Jantunen
Helsinkiin valmistui kesäkuun loppuun mennessä yhteensä lähes 1 700 asuntoa. Määrä on noin 2 500 asuntoa vähemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kuva: Paavo Jantunen

Huhti-kesäkuun aikana Helsinkiin valmistui noin 940 asuntoa. Kesäkuun loppuun mennessä valmistuneita asuntoja oli yhteensä lähes 1 700. Määrä on noin 2 500 asuntoa vähemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. 

Asuntotuotannon aloituksia oli myös selvästi kahta edellisvuotta vähemmän, 1 670 asunnon verran. Asuntorakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien asuntomäärä sen sijaan oli suurempi kuin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja noudattelee likimain viime vuoden tasoa. Rakennusluvitettuja asuntoja oli toisella neljänneksellä noin 1 440.

Rakenteilla olevan kerrosalan kokonaismäärä on hieman laskenut ensimmäisen neljänneksen tasosta. Asuinrakentamisessa rakenteilla olevan kerrosalan määrä on hieman kasvanut ja vastaavasti muussa kuin asuinrakentamisessa laskenut. Toisen neljänneksen lopulla rakenteilla olevasta noin 910 000 kerrosneliömetristä lähes 62 prosenttia on asuntorakentamista. Helsingissä oli rakenteilla lähes 7 000 asuntoa toisen neljänneksen lopulla. 

Toimitilarakentaminen jatkunut tasaisesti 

Muuta kuin asuinrakentamista valmistui huhti-kesäkuussa lähes 85 000 kerrosneliömetriä, mikä on noin 26 prosenttia enemmän kuin ensimmäisellä neljänneksellä. Koko vuoden aikana kesäkuun loppuun mennessä valmistuneen toimitilarakentamisen kerrosalan määrä oli lähestulkoon samoissa lukemissa viime vuoteen verrattuna. Aloitettua kerrosalaa oli lähes 38 000 kerrosneliömetriä. 

Muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnettiin lupia lähes 114 000 kerrosneliömetrin rakentamiseksi ja keskeneräisiä rakennustöitä oli kesäkuun lopussa lähes 350 000 kerrosneliömetrin verran.