Digileikkipuisto palaa lähiopetukseen – perusdigitaitoja maahanmuuttajille ja muillekin mukavassa ympäristössä

Miten käyttää Wilmaa, Kanta-palvelua ja verkkopankkia, jos suomen kieli ja digitaidot ovat vielä puutteelliset? Kotoklubi Kanelin Digileikkipuisto auttaa!
Elina Mäkilä, Anna-Leena Soininen, Khadijo Warsame ja Minna Sundström Leikkipuisto Lehdokissa.

Miten käyttää Wilmaa, Kanta-palvelua ja verkkopankkia, jos suomen kielen osaaminen ja digitaidot ovat vielä puutteelliset? Kotoklubi Kanelin Digileikkipuisto auttaa! Lapset voivat olla mukana ryhmässä, kun vanhempi oppii uusia taitoja.

Helsingin työväenopiston ja leikkipuistojen yhteinen Digileikkipuisto palaa takaisin lähiopetukseen tukemaan maahanmuuttajien suomen kielen oppimista ja hyödyllisten perustaitojen osaamista digiyhteiskunnassa. Opetusta järjestetään neljässä leikkipuistossa eri puolilla kaupunkia maaliskuun 24. päivästä lähtien.

”Tämä on erityisesti vieraskielisille kotivanhemmille tarkoitettua matalan kynnyksen toimintaa. Mukaan ovat tervetulleita myös kaikki muut, jotka tarvitsevat harjoitusta arjen sähköisten palvelujen käytössä”, TOIMIVA-hankkeen projektisuunnittelija Elina Mäkilä Helsingin työväenopistosta kertoo.

Digileikkipuistoa toteutetaan yhdessä Kotoklubi Kanelin kanssaa, joka opettaa vieraskielisille helsinkiläisille suomea Toisto-metodin avulla leikkipuistoissa. Ryhmissä on mukana leikkipuiston henkilökuntaa sekä työväenopiston digiopettaja.

”Digiopettaja tuo tunnille teeman, digiosaamisensa ja sanastoa, ja Kaneli-ohjaaja tuo Toisto-metodin. Osallistujat oppivat sekä digitaitoja että suomen kieltä”, pd-sosiaaliohjaaja Anna-Leena Soininen kuvailee Itä-Pasilassa sijaitsevassa Leikkipuisto Lehdokissa.

”Osallistujien tarpeita kuuntelemalla”

Tavoitteena on perus- ja digitaitoja vahvistamalla samalla tukea maahanmuuttajien opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia. Toiminnassa on ollut mukana erityisesti työelämän ulkopuolella olevia kotiäitejä, mutta käytännössä mukaan voi tulla kuka tahansa, joka tarvitsee apua digimaailmassa pärjäämisessä. Lapset voivat olla rennosti mukana: leikkipuistosta löytyy kivaa tekemistä ja tarvittaessa syli, sillä välin kun vanhempi opettelee uusia asioita.

”Digileikkipuiston toiminta toteutetaan hyvin joustavasti, ja opetuksen sisältö suunnitellaan osallistujien tarpeita kuuntelemalla”, kertoo työväenopiston digiopettaja Minna Sundström.

Koska ryhmät ovat pieniä, noin 4–10 hengen ryhmiä, yksilöllinenkin ohjaus on mahdollista. Kun toiminta oli aiemmin koronaepidemian vuoksi etäopetuksessa, opetuksessa oli isojakin ryhmiä kerralla.

”Tämä on hirveän hedelmällistä, oivalluksia jaetaan yhdessä. On tilanteita, joissa osallistuja voi neuvoa toista osallistujaa. Ahaa-elämyksiä koetaan yhdessä”, Soininen kuvailee.

Digileikkipuiston toiminta on maksutonta eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Haasteena on ollut se, että oikeat ihmiset löytävät palvelun. Mäkilä, Soininen ja Sundström toivovatkin, että puskaradio laulaisi kaikissa Helsingin palveluissa – kuten neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa – jotta kieli- ja digiopetusta tarvitsevat löytäisivät palvelun piiriin.

”Monet palvelut haetaan nykyisin sähköisinä, eikä se ole kaikille helppoa. Jaamme tämän ”tuskan” ryhmässä”, Soininen sanoo.

Puutteellisista perustaidoista digisyrjäytymisen ehkäisemiseen

Digileikkipuisto käynnistyi alun perin Opetushallituksen rahoituksella HAKEVA-hankkeena vuonna 2019. Nykyinen toiminta on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa TOIMIVA-hanketta vuoteen 2023 asti.

”Sen jälkeen toiminta vakiinnutetaan osaksi työväenopiston opetusta”, Mäkilä kertoo.

Soininen ja Mäkilä tutkivat Digileikkipuiston tuoretta esitettä, jonka tekstit ovat suomeksi, englanniksi, venäjäksi, somaliksi, thaiksi, kiinaksi ja arabiaksi.

Tavoitteena on ennaltaehkäistä digisyrjäytymistä madaltamalla osallistumisen kynnystä. Opetukseen voi osallistua taustaltaan hyvin erilaisia henkilöitä lukutaidottomista akateemisesti koulutettuihin, joilla on yhtäläisiä haasteita suomen kielen ja suomalaisen yhteiskunnan tuntemuksen kanssa. Osallistujia yhdistävät puutteelliset perustaidot digiyhteiskunnassa toimimiseen.

”Monet suomalaisetkin ovat näiden asioiden kanssa hukassa”, toteaa Naapuruustalo Pasilassa työskentelevä Khadijo Warsame.

Warsamen kautta Digileikkipuistoon on löytänyt tiensä kieliharjoittelijoita sekä näiden tuttavia.

Toimijuus vahvistuu ja rohkeus kasvaa

Digileikkipuistossa saa apua erilaisten palvelujen kuten Wilman, HSL-reittioppaan, verkkopankin tai Googlen käyttöön sekä Kelan, Helsingin kaupungin ja terveydenhoidon sähköiseen asiointiin. Ohjaus tapahtuu suomen kielellä.

”Aiheet rajaavat kohderyhmää. Ei ole pakko olla lapsia osallistuakseen Digileikkipuiston opetukseen. Pärjäämme myös kielitaidottomien kanssa”, Sundström lupaa.

Soininen kertoo, miten esimerkiksi verkkopankin käyttämistä opetellessa käsitellään myös tietoturva-asioita, kuten miten käyttäjätunnuksia tulee säilyttää. Samalla voidaan vahvistaa osallistujan omaa toimijuutta, sillä tunnukset ovat voineet aiemmin olla esimerkiksi aviomiehen tai pojan hallussa.

Digitaitojen ottamisella haltuun vähennetään myös turhaa asioimista ja jonottamista paikan päällä eri palvelujen toimipaikoissa.

”Kun oppii uutta, se madaltaa kynnystä käyttää digipalveluja. Se tuo rohkeutta, kun huomaa, että minä osaankin tämän”, Mäkilä kannustaa.

Myös sanojen toistaminen useaan kertaan osana opetusta saa kiitosta.

”Ihmiset kertovat, että ”olen oppinut leikkipuistossa tämän sanan”. Mukana on ollut joskus samasta perheestä lapsi, äiti ja isovanhemmatkin”, Warsame kuvailee.

”Joka kerta tulee ryhmistä palautetta, että ”tämä on tärkeää”. Oppimisen halu on kova”, Sundström kehuu osallistujia.

Toimintaa järjestetään tänä keväänä neljässä leikkipuistossa:

Leikkipuisto Lehdokki, Itä-Pasila
torstaisin 24.3., 31.3., 7.4., 12.5. ja 19.5. klo 10–11.30
Kasöörinkatu 3, 00520 Helsinki
lp.lehdokki@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), puh. 09 310 42578

Leikkipuisto Lampi, Kontula
keskiviikkoisin 13.4., 20.4. ja 27.4. klo 10–11.30
Leikkikuja 4, 00940 Helsinki
lp.lampi@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), puh. 09 310 21533

Leikkipuisto Tapuli, Tapulikaupunki
torstaisin 21.4., 28.4. ja 5.5. klo 10–11.30
Kimnaasipolku 7, 00750 Helsinki
lp.tapuli@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), puh. 09 310 57560

Leikkipuisto Filpus, Malmi
perjantaisin 6.5., 13.5., 20.5. ja 27.5 klo 10–11.30
Ampujantie 1, 00700 Helsinki
lp.filpus@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), puh. 09 310 57488

Lisätietoja:

Digileikkipuiston esittelyvideot löytyvät työväenopiston Youtube-kanavalta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) suomeksi, englanniksi, arabiaksi ja somaliksi.

(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kotoklubi Kanelin verkkosivut, joilta löytyvät myös digileikkipuistojen tiedot, aikataulut sekä monikieliset esitteet

Kotoklubi Kaneli Helsinki Facebookissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pääkuva: Elina Mäkilä, Anna-Leena Soininen, Khadijo Warsame ja Minna Sundström Leikkipuisto Lehdokissa.