Energianeuvonta auttaa lämmityslaskun kutistamisessa

Helsingin kaupungin asiantuntijat tarjoavat maksutonta neuvontaa, kun taloyhtiössä suunnitellaan pientä tai suurta energiaremonttia.
Energianeuvojat Mila Uysal, Tilda Vuorisalo, Aleksi Heikkilä, Samuli Kyrö ja Eetu Karlstedt auttavat taloyhtiöitä. Kuva: Helsingin kaupunki
Energianeuvojat Mila Uysal, Tilda Vuorisalo, Aleksi Heikkilä, Samuli Kyrö ja Eetu Karlstedt auttavat taloyhtiöitä. Kuva: Helsingin kaupunki

Energia on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, ja monessa taloyhtiössä mietitäänkin nyt energiaremonttia. Energiaremontti on matka, jota taloyhtiön ei tarvitse kulkea yksin – oli kyseessä pieni uudistus tai monivuotinen urakka.

Helsingin kaupungin energianeuvontatiimi tarjoaa taloyhtiöille maksutonta ja puolueetonta neuvontaa jo siinä vaiheessa, kun ensimmäiset ajatukset remontista heräävät.

”Taloyhtiöissä on usein rajallisesti tietoa energiaremonteista, ja vaihtoehtoja voi olla vaikea hahmottaa. Toimimme taloyhtiön tukena, jotta energiaremontin selvittely ja toteutus etenevät tehokkaasti”, energia-asiantuntija Samuli Kyrö kertoo.

Energianeuvonnan tavoitteena on, että taloyhtiöt löytävät taloudellisesti kannattavia keinoja energiakulujensa pienentämiseen. Palvelu ei ole kytköksissä minkään energiayhtiön toimintaan, vaan sen taustalla ovat kaupungin ilmastotavoitteet.

Yli 600 taloyhtiötä saanut apua

Energianeuvontatiimiin kuuluu yhdeksän insinööriä ja muuta asiantuntijaa. Tiimi perustettiin vuonna 2021, ja tähän mennessä se on neuvonut jo yli 600 helsinkiläistä taloyhtiötä. Neuvoja on pyydetty esimerkiksi maalämpöremonttien ja aurinkovoimaloiden edistämiseen sekä energiakartoitusten arviointiin.

”Jos esimerkiksi maalämpö ei ole taloyhtiön kannalta järkevä ratkaisu, sanomme sen suoraan. Jos taas näemme jossain toimenpiteissä selkeitä hyötyjä, autamme taloyhtiön hallitusta perustelemaan niitä osakkaille”, energia-asiantuntija Mila Uysal sanoo.

”Asiantuntijamme auttavat taloyhtiötä selvittämään, millaiset keinot sopivat sille parhaiten. Jokaisella rakennuksella on eri lähtökohdat remonttitarpeille.”

Energiaremontit ovat hyvä keino saada taloyhtiön asumiskustannukset kuriin. Isoimpien remonttien avulla lämmityskustannukset voidaan jopa puolittaa. Samalla remontit auttavat parantamaan asuntojen arvoa.

Jos taloyhtiössä ei ole ison remontin aika, voi pienemmilläkin toimenpiteillä päästä hyvään vauhtiin.

”Taloyhtiöiden kannattaa rohkeasti ainakin ottaa selvää, mitä mahdollisuuksia on tarjolla”, Samuli Kyrö kannustaa. Ihan ensiksi kannattaa kääntyä energia-asiantuntijan puoleen.