Energirådgivningen hjälper med att minska uppvärmningskostnaderna

Helsingfors stads experter ger avgiftsfri rådgivning när man planerar en stor eller liten energirenovering i husbolag.
Energiexperterna Mila Uysal, Tilda Vuorisalo, Aleksi Heikkilä, Samuli Kyrö och Eetu Karlstedt.
Energiexperterna Mila Uysal, Tilda Vuorisalo, Aleksi Heikkilä, Samuli Kyrö och Eetu Karlstedt hjälper husbolag. Bild: Helsingfors stad

Energi är husbolagets största enskilda utgiftspost och många husbolag överväger nu en energirenovering. En energirenovering är en resa som husbolaget inte behöver företa ensam – oberoende om det är fråga om en liten uppdatering eller ett mångårigt projekt.

Helsingfors stads energirenoveringsteam erbjuder husbolag avgiftsfri och opartisk energirådgivning redan i det skede då de första tankarna om en renovering uppstår.

”Husbolag har ofta begränsade kunskaper om energirenoveringar, och det kan vara svårt att se andra alternativ. Vi agerar som stöd för husbolag, så att utredningen och genomförandet framskrider effektivt”, berättar energiexpert Samuli Kyrö.

Målet med energirådgivningen är att husbolagen hittar ekonomiskt lönsamma metoder för att minska sina energikostnader. Tjänsten har ingen koppling till något energibolags verksamhet, utan bakgrunden till den är stadens klimatmål.

Över 600 husbolag har fått hjälp

Energirådgivningsteamet har nio ingenjörer och andra experter. Teamet bildades år 2021, och hittills har det gett råd åt 600 husbolag i Helsingfors. Råd har begärts till exempel för genomförandet av jordvärmerenoveringar och solkraftverk samt för utvärderingen av energikartläggningar.

”Om till exempel jordvärme inte är en vettig lösning för husbolaget, säger vi det rakt ut. Om vi däremot ser tydliga fördelar med vissa åtgärder, hjälper vi husbolagets styrelse att förklara dem för aktieägarna”, säger energiexpert Mila Uysal.

”Våra experter hjälper husbolag att reda ut hurdana metoder som lämpar sig bäst för dem. Varje byggnad har olika utgångspunkter för sina renoveringsbehov.”

Energirenoveringar är ett bra sätt att få ordning på husbolagets boendekostnader. Med hjälp av de största renoveringarna kan man till och med halvera uppvärmningskostnaderna. Samtidigt hjälper renoveringarna höja bostädernas pris.

Om det inte är rätt tid för en större renovering i husbolaget kan man komma bra igång även med mindre åtgärder.

”Det lönar sig för husbolagen att modigt åtminstone ta reda på vilka möjligheter som erbjuds”, säger Samuli Kyrö uppmuntrande. Allra först lönar det sig att vända sig till en energiexpert.