Etu-Töölössä muutoksia puistoon ja liikenteeseen - kerro mielipiteesi Hesperian esplanadin suunnitelmista

Etu-Töölön puistoaluetta ja liikennejärjestelyjä uudistetaan suunnitteluperiaatteiden avulla. Tavoitteena on lisätä puiston viihtyisyyttä ja alueen liikenneturvallisuutta. Voit kommentoida suunnitelmia Kerro kantasi -kyselyssä 30. tammikuuta saakka.
Pyöräilijä Hesperian esplanadin puistossa. Kuva: Teina Ryynänen
Pyöräilijä Hesperian esplanadin puistossa. Kuva: Teina Ryynänen

1930–1950-luvuilla rakennettu Hesperian esplanadin puisto ulottuu Taivallahdelta Töölönlahdelle asti. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle puistoalueelle suunnitellaan peruskorjausta, jota varten kaupunki on laatinut suunnitteluperiaatteet. Muutoksia tehdään myös alueen liikenteeseen. Liikennesuunnittelun lähtökohtana on ollut liikenneturvallisuuden parantaminen Hesperiankaduilla sekä Hesperian esplanadilla ja erityisesti pyöräliikenteen ja jalankulun järjestelyiden selkeyttäminen. 

Tarkemmat suunnitelmat esitellään osoitteessa kerrokantasi.hel.fi ja niistä voi antaa palautetta 30.1.2024 saakka.  

Puu- ja pensasrivejä täydennetään jatkuvilla istutuksilla 

Hesperian esplanadin tunnistettavat puistokäytävät, puurivit ja -kujanteet, istutukset ja toiminnot säilytetään ja puiston kokonaisilmettä parannetaan. Leikkipuisto Taivallahti ja pelikenttä kunnostetaan, ja leikkiin sekä liikunnalle käytettävää pinta-alaa lisätään.  

Osa puiston puista on jouduttu aiemmin poistamaan myrskyvaurioiden ja kasvitautien takia. Puuston ja pensaiden jatkuvuus turvataan täydentämällä istutuksia aina vanhojen puiden ja pensaiden poistuessa.  

Puisto rauhoitetaan jalankululle 

Liikennesuunnitelmassa ehdotetaan pyöräliikenteen pääyhteyden siirtämistä pois puiston keskeltä Eteläisellä Hesperiankadulla kaksisuuntaiselle pyörätielle sekä Pohjoisella Hesperiankadulla ajoradalle. Nykyinen puiston yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie on ongelmallinen sekä pyöräliikenteen sujuvuuden että jalankulun turvallisuuden kannalta. 

Suunnittelun aikana on tutkittu myös muita vaihtoehtoja kuten yksisuuntaisia pyöräteitä ja -kaistoja. Niistä kuitenkin luovuttiin, koska vaihtoehtoisten ratkaisujen seurauksena joko pysäköintipaikkojen määrä olisi vähentynyt merkittävästi tai puiston puita olisi jouduttu kaatamaan. Asukaspalautteissa kaksisuuntaisen pyörätien nähtiin myös tarjoavan miellyttävän yhteyden Merikannontien ja Hesperianpuiston välillä. 

Uusi pyörätie Eteläiselle Hesperiankadulle 

Eteläiselle Hesperiankadulle tehdään uusi kaksisuuntainen pyörätie välillä Runeberginkatu-Mannerheimintie. Nykyistä jalkakäytävää kavennetaan ja kadun eteläreunassa oleva pitkittäispysäköinti poistetaan Runeberginkadun ja Töölönkadun välillä. Näin saadaan säilytettyä puiston eteläreunassa kasvava puurivi. Jalkakäytävän leveys ja pysäköintipaikat Eteläisellä Hesperiankadulla säilyvät nykyisellään ajoradan molemmin puolin. Pohjoisella Hesperiankadulla pysäköinti säilyy nykyisellään.  

Pohjoisella Hesperiankadulla sekä Töölönkadun kohdalla ajoratoihin tehdään kavennuksia suojateiden kohdalle ja katujen risteyksiin. Tavoitteena on hillitä ajonopeuksia sekä turvata jalankulun ja pyöräilyn ylityskohtia. 

Suunnitelmia jatkokehitetään palautteen perusteella 

Suunnitteluperiaatteet eivät vielä itsessään mahdollista puiston kunnostusta. Suunnitteluperiaatteita ja liikennesuunnitelmaa kehitetään kyselystä saadun palautteen perusteella ja ne viedään kevään 2024 aikana kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi. Hesperian esplanadin alueesta laaditaan tämän jälkeen puisto- ja katusuunnitelmaluonnokset ja niistä voi antaa palautetta myöhemmässä vaiheessa.