Fredrikintorin peruskorjauksen suunnittelu alkaa torikahveilla 21. elokuuta

Punavuoressa sijaitsevalle Fredrikintorille suunnitellaan peruskorjausta. Tule mukaan torikahveille 12. elokuuta keskustelemaan torin tulevaisuudesta.
Aurinkoisella torilla on telttoja ja värikkäitä kukkia.
Kuva: Kuvatoimisto Kuvio

Fredrikintorin peruskorjauksen suunnittelu käynnistyy syksyllä 2024. Tavoitteena on säilyttää tori avoimena kaupunkitilana ja turvata sen toiminnallisuus. Vapaa tila mahdollistaa erilaiset tarpeet, kuten torimyynnin, tapahtumat ja juhlat sekä liiketilojen terassit. 

Peruskorjauksessa uusitaan torin istutukset ja päällysteet tarvittavilta osin sekä korjataan torialueen ja kadun painumat. Myös torin valaistus ja kalusteet uusitaan. Huonokuntoiset ja keskenään erilaiset kalusteet poistetaan ja uudet kalusteet suunnitellaan yhtenevästi aukion olemukseen sopiviksi.

Peruskorjauksessa huomioidaan myös torin tapahtumakäyttö ja selvitetään tapahtumasähkön ja vesiliitäntöjen tarpeellisuus sekä jätehuolto.

Fredrikintorin nykyisiä kävely- ja pyöräilyolosuhteita parannetaan ja selkeytetään. Luvaton pysäköinti torialueella estetään ja torimyyjien mahdollisuus lyhytaikaiseen lastaus- ja jakelupysäköintiin turvataan.

Tervetuloa torikahveille 21. elokuuta

Tulevaa peruskorjausta ennakoiden kutsumme alueen asukkaat ja toimijat kesäiseen tapahtumaan Fredrikintorille keskiviikkona 21.8. klo 12–18. Tule keskustelemaan torin tulevaisuudesta ja siitä, millaista toimintaa tulevaisuudessa haluaisit torilla nähdä ja kokea. Kerro meille omat muistosi, ideasi ja toiveesi torikahvien äärellä!  

Tapahtumassa voi keskustella klo 16–18 peruskorjaushankkeen projektipäällikön ja suunnittelijan kanssa sekä tutustua ideasuunnitelmaluonnokseen ja torialueesta tehtyihin taustaselvityksiin. Torialuetta hallinnoivan Helsingin Kaupunkitilat Oy:n edustajat ovat paikalla klo 12–18 keskustelemassa tulevaisuuden toritoiminnasta.

Tapahtuma toteutetaan Helsingin kaupungin ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n yhteistyönä. Myös alueen yritysluotsi ja stadiluotsi ovat paikalla.

Suunnittelussa hyödynnetään torista tehtyjä selvityksiä

Torin historiasta on tehty ympäristöhistoriallinen selvitys, jossa on kartoitettu torin eri vaiheet ja selvitetty alueen historiaa. Tämän perusteella on laadittu ideasuunnitelma torin peruskorjausta varten. Peruskorjauksen lähtökohtana on ideasuunnitelman VE3 vaihtoehto. 

Torikahvit toimivat keskustelunavauksena peruskorjauksen suunnittelulle. Suunnitelmat esitellään loppuvuodesta 2024 kaupungin verkkosivuilla sekä asukastilaisuudessa. Tavoitteena on aloittaa rakentaminen syksyllä 2025.