Planeringen av totalrenoveringen av Fredrikstorget inleds med torgkaffe den 21 augusti

En totalrenovering planeras för Fredrikstorget i Rödbergen. Kom med och diskutera torgets framtid på torgkaffe den 21 augusti.
Aurinkoisella torilla on telttoja ja värikkäitä kukkia.
Bild: Kuvatoimisto Kuvio

Planeringen av totalrenoveringen av Fredrikstorget inleds hösten 2024. Målet är att bevara torget som öppet stadsrum och trygga dess funktioner. Det öppna stadsrummet möjliggör olika behov, såsom torgförsäljning, evenemang och fester samt affärslokalernas terrasser.

Under totalrenoveringen förnyas torgets planteringar och beläggningar till behövliga delar samt repareras guppen i torgområdet och gatan.

Även torgets belysning och möbler förnyas. De möbler som är i dåligt skick och som inte passar ihop med varandra avlägsnas och de nya möblerna planeras enhetliga så att de passar in i den öppna platsens utseende.

Under totalrenoveringen beaktas även ordnande av evenemang på torget och utreds om det finns behov för evenemangsel och vattenanslutningar samt avfallshantering.

De nuvarande förhållandena för gång och cykling på Fredrikstorget förbättras och förtydligas. Otillåten parkering i torgområdet förhindras och torgförsäljarnas möjlighet för kortvarig lastnings- och distributionsparkering tryggas.

Välkommen på torgkaffe den 21 augusti

Inför den kommande totalrenoveringen bjuder vi in invånarna och aktörerna i området till ett somrigt evenemang på Fredrikstorget onsdagen den 21 augusti kl. 12–18. Kom och diskutera torgets framtid och vilken slags verksamhet du skulle vilja se och uppleva på torget i framtiden. Dela med dig av dina minnen, idéer och önskemål över en kopp torgkaffe!

Under evenemanget kan man kl. 16–18 diskutera med projektchefen och planeraren för renoveringsprojektet och ta del av utkastet till idéplanen och de bakgrundsutredningar som tagits fram gällande torgområdet. Representanter för Helsingfors stadslokaler Ab, som förvaltar torgområdet, är på plats kl. 12–18 för att diskutera den framtida verksamheten på torget.

Evenemanget genomförs som ett samarbete mellan Helsingfors stad och Helsingfors stadslokaler Ab. Områdets företagslots och stadslots är också på plats.

I planeringen utnyttjas tidigare utredningar

En miljöhistorisk utredning har gjorts om torgets historia, där torgets olika faser har kartlagts och områdets historia utretts. Baserat på det här har en idéplan tagits fram för totalrenoveringen av torget. Utgångspunkten för totalrenoveringen är alternativet VE3 i idéplanen.

Torgkaffet utgör diskussionsöppningen för planeringen av totalrenoveringen. Planerna presenteras i slutet av 2024 på stadens webbplats och på invånarmötet. Målet är att inleda byggarbetet hösten 2025.