Planering av sommargatorna i Berghäll inleds

I Berghäll bereds sommargator för 2025 och 2026. På gatorna planeras element som möjliggör vistelse, terrassverksamhet samt kultur- och konstverksamhet. Delta i planeringen på hösten.
Ihmisiä kadulla katujuhlassa. Bild: Beatrice Bucht
Ihmisiä kadulla katujuhlassa. Bild: Beatrice Bucht

Helsingfors stad bereder sommargator i Berghäll. Syftet med projektet är att göra tillfälliga förbättringar i gångmiljön och trivseln i området under sommarsäsongerna 2025 och 2026. Enligt en preliminär plan används sommargatorna från maj till slutet av september. Projektets huvudsakliga objekt är Vasagatan, Flemingsgatan och Porthansgatan. Förutom på de huvudsakliga objekten placerar man också sittplatser och grönska ställvis på flera gator och platser i området.

Målet med sommargatorna är ett grannskap för lugn mobilitet där man går, stannar och använder områdets tjänster och stadsrummet mer än tidigare. Ett centralt mål är dessutom att involvera aktörerna i området i planeringen genast från början och att förverkliga lokala invånares, föreningars och företags idéer och önskemål på sommargatorna. Genom att utveckla området tillsammans vill man säkerställa att de som bor och verkar i Berghälls område får sina önskemål och behov hörda och att de upplever att sommargatorna är deras.

Kom med och ta fram idéer!

Ett invånarmöte som är öppet för alla ordnas på Berghälls bibliotek onsdagen den 4 september 2024 kl. 16.00–18.00. Planerarna kan också träffas på popup-kontoret på Berghälls bibliotek den 5 och den 6 september 2024. Närmare öppettider för popup-kontoret meddelas senare. Det kommer också att ordnas egna möten för företagen och föreningarna i området.

Stadsmiljönämnden fattar beslut om den fortsatta planeringen och genomförandet av projektet i november 2024.