Girls Takeover -päivä pormestarina vahvisti innostuksen politiikasta

Jyväskyläläinen abiturientti Aliina Ruuttunen oli Helsingin kaupungin pormestarina tiistaina 4.10. Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksessa.
Pormestari Juhana Vartiainen ja Aliina Ruuttunen Helsingin kaupungintalon parvekkeella.

Jyväskyläläinen abiturientti Aliina Ruuttunen oli Helsingin kaupungin pormestari päivän ajan tiistaina 4. lokakuuta. Kyseessä on Plan Internationalin tempaus, jossa tytöt ympäri maailman valtaavat näkyviä poliittisia, yhteiskunnallisia ja yritysten johtopaikkoja.

Kuudetta vuotta järjestettävä tempaus on nimeltään #GirlsTakeover. Varsinaista kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään tänään 11. lokakuuta.

Ruuttunen pääsi kokemaan, mitä johtoasemassa olevan kunnan luottamushenkilön työ käytännössä tarkoittaa. Päivän päätteeksi hän kuvaili kokemustaan tosi antoisaksi.

– Opin paljon uutta ja kuulin, miten kaupungin päätöksenteko toimii. Ajattelin etukäteen, että minut otetaan todennäköisesti hyvin vastaan. Minut kuitenkin yllätti, miten paljon ihmisiä oikeasti kiinnosti kuulla näin nuoren mielipide, 18-vuotias Ruuttunen kertoo.

Mitä kaikkea päivän aikana tapahtui? Aloitetaan heti aamusta.

Ruuttunen otti pormestarin tehtävät haltuunsa heti aamukahdeksalta. Päiväksi väistynyt pormestari Juhana Vartiainen käy läpi päivän ohjelmaa ja pilke silmäkulmassa kysäisee pormestari Ruuttuselta, voisiko tämä saman tien ottaa hoitoonsa koko viikon.

Vahdinvaihto. Juhana Vartiainen esitteli päivän pormestarille tulevan työpäivän asialistat.

Sitten suunnattiin kaupunginhallituksen kokoushuoneeseen.

Seurasi päivän jännittävin hetki, pormestari Ruuttusen puhe. Paikalla puhetta kuulemassa oli joukko kaupungin virkajohtoa, muun muassa apulaispormestarit Nasima Razmyar ja Daniel Sazonov sekä rahoitusjohtaja Tuula Saxholm.

Etukäteen Ruuttunen paljasti, että puheen pitäminen jännittää. Yöunet jäivät vähäisiksi.

Aliina Ruuttusen Girls Takeover -puhe käsitteli muun muassa naisten asemaa työelämässä.

Jännitys ei näkynyt päällepäin, kun Ruuttunen aloitti. Pormestarina hän nosti esille tyttöjen oikeutta osallistua yhteiskunnalliseen ja itseään koskevaan päätöksentekoon myös talouskeskustelussa.

– Ala-asteen englannin kielen kirjassa sairaanhoitaja ja myyjä olivat naisia, pelastaja ja juristi taas miehiä. Mitättömiltä vaikuttavat asiat vahvistavat sukupuolinormeja ja vaikuttavat tyttöjen mielikuviin omista kyvyistä sekä johtavat ammattialojen eriytymiseen.

Suomen sukupuolijako naisten ja miesten töihin on Euroopan voimakkaimpia. Pormestari Ruuttunen muistutti puheessaan, että naisvaltaisten alojen palkat laahaavat edelleen miesvaltaisten alojen perässä. Naiset ovat kaikissa ikäluokissa köyhempiä kuin miehet.

– Nykyisillä toimilla ja vauhdilla taloudellinen tasa-arvo toteutuu 267 vuoden kuluttua, jolloin olisin itse 285-vuotias.

Hän huomautti, että Helsinki on Suomen suurimpana työnantajana tasa-arvon suunnannäyttäjä. Mutta voisiko kaupunki olla myös sukupuolisegregaation purkamisen suunnannäyttäjä?

– Helsingin kaupunki pystyy tähän. Minä luotan teihin!

Yleisö oli vaikuttunut ja kiitti vuolaasti hyvästä puheesta. Kiitoksiin yhtyi myös Vartiainen. Hän kertoi tehneensä aiemmin työurallaan tasa-arvovaltuutetun toimiston tilauksesta laajan analyysin siitä, mistä sukupuolittuneet palkkaerot pohjimmiltaan johtuvat.

Yksi iso syy tilanteeseen ovat perhevapaat, joille naiset jäävät miehiä pidemmäksi aikaa. Miehet sen sijaan edistävät tässä vaiheessa uraansa kaasu pohjassa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas jatkoi keskustelua muistuttamalla, että sukupuoliroolien mallit tarttuvat jo pieniin lapsiin. Kasvatuksessa voi edelleen olla vaikea tunnistaa, miten tärkeä merkitys roolimalleilla on. Hän kiitti nuorta pormestaria hyvistä nostoista.

Myös rahoitusjohtaja Saxholm kiinnitti huomiota tiedostamattomiin ja näkymättömiin sukupuolimalleihin. Suomessa ja Helsingissä on tehty tasa-arvon edistämiseksi paljon töitä, mutta ponnistuksia pitää jatkaa edelleen.

Apulaispormestari Nasima Razmyar kiitti pormestari Ruuttusen puhetta erinomaiseksi ja otti hänen kanssaan selfien. Razmyarin mielestä Planin tempauksen teema tytöistä, taloudesta ja tasa-arvosta on mainio. Razmyar kuuluu järjestön hallitukseen Suomessa.

Segregaatiota ehkäisemään

Seuraavaksi pormestari Ruuttunen pääsi tutustumaan siihen, kuinka kaupungin johto seuraa kaupunkistrategian toteutumista. Segregaation ehkäisy on yksi kaupungin tavoitteista, ja alkamassa oli ohjelmaryhmän kokous.

Asunto-ohjelmapäällikkö Hanna Dhalmann ja erityissuunnittelija Eeva Mynttinen kertoivat kaupungin toimenpiteistä Malminkartano-Kannelmäessä, Malmilla, Mellunmäessä ja Meri-Rastilassa.

Työ on pitkäjänteistä ja monialaista. Esimerkki myönteisestä kehityksestä on Myllypuro, jonne kaupunki alkoi kohdistaa toimenpiteitään 1990-luvulla.

Somejulkkikseksi

Ennen seuraavaa ohjelmaryhmää pormestari Ruuttunen ehti lyhyelle tauolle. Hän huomasi sosiaalisesta mediasta, että hänen puhettaan oli kuunneltu ja katsottu aktiivisesti.

Helsingin Sanomat striimasi puheen omille verkkosivuilleen, josta sitä oli seurattu muun muassa Ruuttusen koulussa.

Some-postauksia oli paljon. Kiitoksia tuli, ja yhdessä hänelle lähetyistä kuvista ystävän äiti pyyhkii juuri ennen puheen alkua pädinsä pinnan puhtaaksi. Oli tämä niin tärkeä tapahtuma.

Pikaisesti ehditään katsastaa näkymä pormestarin huoneen parvekkeelta. Kauppatorilla on parhaillaan silakkamarkkinat, ja Vartiainen kertoi Eteläsataman Makasiinirannan kehittämisestä.

Tauolla ehtii katsoa puhelimesta, kuinka sosiaalisessa mediassa kommentoidaan pormestarin puhetta. Kiitoksia tuli paljon.

Ilmastoasioissa kuultava erilaisia nuoria

Seuraavaksi pormestari Ruuttunen siirtyi kunnianhimoinen ilmastovastuu -ohjelmaryhmän kokoukseen ja kuuli, että kaupungin hiilineutraaliusohjelma on nyt myös eri kieliversioina verkkosivuilla.

Kokouksen pääteemana oli sopeutuminen, jota tarvitaan, kun ääri-ilmiöt yleistyvät. Esimakua on saatu Helsingissäkin, kun vesi on vallannut metrotunnelin.

Pormestari Ruuttunen piti puheenvuoron.

– Kuuleeko tämä ryhmä nuorten ääntä, sillä me kohtaamme ilmastonmuutoksen seuraukset? Yksi seurauksista on nuorten ilmastoahdistus.

Pormestari Ruuttunen kertoi myös taannoisesta kokouksestaan ympäristöministeriössä. Paikalla pyöreän pöydän ääressä oli joukko nuoria, mutta heistä muodostui hyvin samanlaisten nuorten joukko. Ainoastaan yksi heistä ei käynyt lukiota, ja kaikki olivat valkoihoisia.

– Toivon, että jos ja kun kaupunki kuulee nuoria, se kuulee erilaisia nuoria.

Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna sanoi, että kaupungissa on mietitty ja tunnistettu tarve kuulla nuoria muissakin kuin ilmastoasioissa.

– Tapa, jolla kuulemme nuoria, perustuu hallinnolliseen rakenteeseen, kuten nuorisoneuvostoon. Mukaan hakeutuvat ne, joilla on tahto vaikuttaa ja tulla kuulluiksi. Tällainen tapa ei täysin vastaa ajatustasi siitä, että hakisimme monimuotoisuutta. On hyvä, että nostat asian esille.

Sarvilinna toivoo, että monimuotoisuus saataisiin keskusteluun mukaan tuntuvammin, myös muissa kuin ilmastoasioissa.

Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajia

Pormestari Ruuttusen päivä jatkui lounastapaamisella kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Fatim Diarran kanssa.

Pormestari kertoi lounaalla kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Fatim Diarralle jännittäneensä päivää. Jännittävin osuus, puhe, oli onneksi jo pidetty.

Puhe kääntyi nopeasti nuorten uupumiseen. Diarra harmitteli, kuinka paljon nuoret stressaavat opinnoistaan. Hän toivoisi, että he ymmärtäisivät, kuinka asioita kannattaa tehdä omassa tahdissa. Aikaa opiskeluun ja työntekoon on koko elämä.

Hän tekee graduaan vasta nyt aikuisiällä.

Lounaalla jäi aikaa jutella muustakin. Pormestari Ruuttunen kuuli muun muassa Diarran aiemmista töistä baristana.
Pormestari Ruuttunen puolestaan kertoi kuulumisia lukiostaan sekä toimimisesta opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana.

– Hyvä, minäkin toimin aikoinaan opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana, Diarra sanoi.

Merkityksellistä työtä Suomen Pankissa

Iltapäivä jatkui tiiviinä. Suomen Pankissa pormestari Ruuttunen tapasi kansainvälisen toimiston ekonomistin Anni Norringin.

Erityisavustaja Mira Keränen, päivän pormestari Aliina Ruuttunen sekä Planin asiantuntija Hanna Wendelin oikaisivat Senaatintorin poikki matkalla Suomen Pankkiin.

Puhe siirtyi nopeasti tasa-arvokysymyksiin. Norring kertoi, että ainakin Suomen Pankissa naisedustus on vahvaa, myös johtoasemissa – vaikka keskuspankkimaailma onkin melko konservatiivista.

Hän toivoi, että nuoret kiinnostuisivat makrotaloudesta ja kehuu työtä Suomen Pankissa motivoivaksi. Hänen itsensäkin on mahdollista vaikuttaa jopa IMF:ään asti.

Suomen Pankin Anni Norring haluaa innostaa nuoria kiinnostumaan makrotaloudesta.

Kello kävi ja seuraavaksi siirryttiin kansliapäällikön viikkopalaveriin.

Mukaan politiikkaan

Kun virallinen ohjelma oli hoidettu, saattoi hetkeksi huokaista. Iltajuna Jyväskylään lähti kuudelta, ja seuraavana aamuna oli tiedossa koulun retki Ruotsiin Uumajaan.

Ennen pormestaripäivää Ruuttunen oli pohtinut lähtemistä mukaan politiikkaan.

– Päivän aikana tuli entistä varmempi olo, että haluan lähteä vaikuttamaan asioihin. Tämä oli ainutlaatuinen päivä, pääsin oikeasti isoon asemaan.
 

Lisätietoja

#GirlsTakeover-tempaus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 

Teksi: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho