Hakaniemen peruskorjattu kauppahalli avaa ovensa ennen vappua

Hakaniemen peruskorjattu kauppahalli on nyt muuttovalmis. Kauppiaiden muuttoon varataan pari viikkoa, ja asiakkaille halli avautuu 27. huhtikuuta. Väistötilana toiminut lasihalli on viimeistä päivää auki pääsiäislauantaina.
Hakaniemen hallin peruskorjaus on kestänyt viisi vuotta. Kuva: Kaupunkitilat.
Hakaniemen hallin peruskorjaus on kestänyt viisi vuotta. Kuva: Kaupunkitilat.

Viranomaiset tarkistivat Hakaniemen peruskorjatun kauppahallin tällä viikolla. Muuttolupa heltisi, ja kauppiaiden muuttoon varataan kaksi viikkoa pääsiäisen jälkeen. Halli avaa ovensa asiakkaille torstaina 27. huhtikuuta. Pääsiäissesongin Hakaniemen halli palvelee vielä väistötilana toimineessa lasihallissa. 

–  Aloitamme muuton heti pääsiäispyhien jälkeen. Muuton ajan halli on kokonaan kiinni,  Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer kertoo. 

Peruskorjatun hallin avajaisjuhlallisuudet järjestetään äitienpäiväviikolla 11.-13. toukokuuta. Näin kauppiaille jää hetki aikaa harjoitella hallin uusia käytäntöjä ja modernia talotekniikkaa. 

Vuonna 1914 valmistuneen hallin sisätilat on kunnostettu peruskorjauksessa lähes alkuperäiseen asuunsa ja talotekniikka on täysin nykyaikaistettu. Maan alle on rakennettu valtava huoltopiha, jota kautta kulkevat muun muassa tavarantoimitukset ja jätehuolto. Lämmön, veden, ilman, sähkön ja rakennusautomaation ohjauskeskukset ja muu infrastruktuuri on suurimmalta osin sijoitettu talon alle rakennettuun kokonaan uuteen kellarikerrokseen. Kellarikerroksista löytyy myös kylmäsäilytys- ja varastotilaa, sekä kauppiaiden sosiaalitilat pukukoppeineen ja suihkuineen. Kiinteistö on kytketty energiatehokkaaseen kaukokylmäjärjestelmään. 

Hallin asiakkaiden kannalta konkreettinen uudistus on maanalainen kulkuyhteys suoraan metrosta halliin. 

– Toinen ihana uutuus on tämä halliin tulviva valo, kertoo Bauer, ja osoittaa torille päin avautuvia suuria ikkunoita, joiden yhteyteen tulee uloskäynnit terassille. 

 
Torin suuntaan avautuvia ensimmäisen kerroksen kaari-ikkunoita on suurennettu, ja niiden yhteyteen tulee uudet uloskäynnit terassille.  Kuva: Kaupunkitilat Oy.
Torin suuntaan avautuvia ensimmäisen kerroksen kaari-ikkunoita on suurennettu, ja niiden yhteyteen tulee uudet uloskäynnit terassille. Kuva: Kaupunkitilat Oy.
Toisen kerroksen puiset myyntipisteet on korjattu käsityönä. Kuva: Kaupunkitilat Oy
Toisen kerroksen puiset myyntipisteet on korjattu käsityönä. Kuva: Kaupunkitilat Oy

Viisi vuotta kestäneen peruskorjauksen pääurakoitsijana on toiminut kaupungin oma rakentamispalveluliikelaitos Stara. Suojellun rakennuksen muutostöitä on valvonut Helsingin kaupunginmuseo. 

– Rakennustyömaalla on ollut töissä kaikkiaan 460 aliurakoitsijaa, 1 780 työntekijää ja 48 eri kansallisuutta. Hallin pohjavahvistusta varten tarvittiin esimerkiksi 3 000 juoksumetriä teräsputkipaaluja, 2 000 juoksumetriä porapaaluja ja pohjan suihkuinjektointeihin 1624 tonnia sementtiä. Huoltopihaan betonia valettiin 4864 kuutiometriä ja harjaterästä sinne upposi 528 320 kiloa, luettelee kohteen vastaava työnjohtaja, rakennusmestari Riku Koponen Starasta.  

50 myyntipaikkaa

Peruskorjatussa Hakaniemen hallissa on noin 50 myyntipaikkaa. Ykköskerrokseen tulee myyntiin pääasiassa elintarvikkeita, kakkoskerrokseen puolestaan kodin käyttötavaraa: tekstiilejä, käsityötarvikkeita, lahjatavaraa ja asusteita. Tarkoitus on jättää halliin myös muutama kokeilupaikka, joissa yritykset voivat testata konseptejaan ja tehdä uusia tuotelanseerauksiaan. 

Suurin osa hallin vanhoista kauppiaista on palaamassa väistötiloista peruskorjattuun halliin.

Hakaniemen kauppahalli palvelee vielä pääsiäisen lasihallissa seuraavin aukioloajoin:  
6.4. klo 8-18 
7.4. suljettu 
8.4. klo 8-18 
9.4. su suljettu 
10.4. ma suljettu 

Helsingin Kaupunkitilat Oy on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, jonka toimialana on vuokraamiensa tilojen ja alueiden kehittäminen.