Helmet-kirjastoissa keskustellaan ilmastovieraiden kanssa ilmastonmuutoksesta kirjallisuuden avulla

Helmet-kirjastoissa vierailee helmi–toukokuun aikana ilmastovieraita, joiden kanssa keskustellaan ilmastonmuutoksesta kirjallisuuden avulla.
Kuvakollaasissa kasvokuvia ilmastovieraista

Ilmastovieraat-kiertue tuo pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoihin helmi–toukokuun aikana noin parikymmentä kirjailijaa, kirjoittajaa ja aktivistia, joiden kanssa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla.

Ilmastovieraita tavataan kirjastoissa lähes viikoittain toukokuulle asti. Ilmastokriisistä, luontokadosta ja ekologisesta elämäntavasta julkaistaan yhä enemmän uusia kirjoja. Tieto lisää ymmärrystä ja toimintakykyä, ja kaunokirjallisuuden avulla voidaan kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia ja käsitellä ekokriisiin liittyviä tunteita ja ajatuksia.

Kiertue käynnistyy 2. helmikuuta Herttoniemen kirjastosta, jossa on vieraana maantieteilijä ja tietokirjailija Laura Ertimo. Hänen koko perheelle suunnatut kirjansa käsittelevät monipuolisesti ihmisen paikkaa luonnossa. Keskustakirjasto Oodissa vierailee 11.2. yrittäjä, ravintoloitsija, tietokirjailija ja puhuja Saku Tuominen. Pasilan kirjastossa on ilmastovieraana 17.2. toimittaja, kirjailija ja vaikuttaja Julia Thurén, jonka Kaikki kuluttamisesta -teos sai Tieto-Finlandia-ehdokkuuden syksyllä 2021. Kontulan kirjastossa tavataan 28.2. toimittaja Hanna Nikkanen ja tietokirjailija Mikko Pelttari, joiden kanssa keskustellaan ilmastolukutaidosta sekä ekokriisin käsittelystä mediassa.

Maaliskuussa kiertue jatkuu Viikin kirjastossa 8.3., jossa on vuorossa Juha Kauppinen. Hänen uusin kirjansa, Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija, julkaistiin syyskuussa 2021. Töölön kirjastossa vierailevat 16.3. Lapsiperheen vegaanikeittokirjan kirjoittaneet Elina Innanen ja Suvi Auvinen. Pukinmäen kirjastossa 24.3. ilmastovieraana on kirjailija Emma Puikkonen ja Oulunkylän kirjastossa 31.3. kirjailija, toimittaja ja Suomen johtava ympäristöuhkien asiantuntija Risto Isomäki.

Huhtikuun vierailut käynnistyvät 6.4. Vuosaaren kirjastosta. Siellä ilmastovieraina ovat dosentti Panu Pihkala, joka on johtava asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä monitieteellisessä tutkimuksessa sekä psykologian tohtori, tieto- ja oppikirjailija sekä ilmastoaktivisti Kia Aarnio. Rikhardinkadun kirjastossa vierailee 21.4. ympäristövaikuttaja, luonnonsuojelija ja yrittäjä Saara Kankaanrinta, jonka yhdessä Ilkka Herlinin kanssa kirjoittama teos Luonnollisia ajatuksia julkaistiin syksyllä 2021. Itäkeskuksen kirjastossa tavataan 26.4. meteorologi Kerttu Kotakorpi. Hänen keväällä 2021 ilmestynyt teoksensa Suomen luonto 2100 on viimeisimpään tutkimustietoon perustuva visio tulevaisuuden Suomesta, joka on ilmastoltaan hyvin erilainen kuin nyt.

Toukokuulle saadaan vielä pari vierailua. Rikhardinkadun kirjastossa on 5.5. vuorossa vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi. Töölön kirjastossa 10.5. vierailevat Teemu Vaarakallion toimittamassa Viimeinen siirto -teoksessa mukana olevat Teppo Eskelinen, Toni Ruuska ja Maija Li Raudaskoski.

Kiertue alkaa etätapahtumina

Koronatilanteesta johtuen ainakin kiertueen alkupään vierailut toteutetaan etätapahtumina ja ne striimataan Kirjasto Helsinki Facebook-sivulla osoitteessa facebook.com/kirjastohelsinki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Vierailujen striimauksista syntyneitä tallenteita voi katsoa kyseisellä Facebook-sivulla kahden viikon ajan vierailujen jälkeen. Mikäli koronatilanne sallii lähitapahtumien järjestämisen, on yleisö tervetullut seuraamaan keskusteluja myös kirjastoihin.

Ilmastovieraat-kiertue täydentyy ja vierailuja on tulossa Helsingin kirjastojen lisäksi myös Espoon ja Vantaan kirjastoihin. Päivittyvään kiertueohjelmaan voi tutustua osoitteessa helmet.fi/ilmastovieraat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Tapahtumailmoituksissa kerrotaan, onko kyseessä etätapahtuma vai voiko keskustelua tulla seuraamaan paikan päälle.

Kirjastot tarjoavat tiedon lisäksi myös tekoja

Keväällä 2021 kirjastoissa keskusteltiin ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kymmenissä ilmastolukupiireissä. Tänä keväänä keskustelua päivän polttavimmista kysymyksistä käydään siis kirjailijoiden, kirjoittajien ja aktivistien kanssa Ilmastovieraat-sarjassa. Useaan Helsingin kirjastoon on perustettu ekohyllyt, joihin on koottu lainattavaksi laajasti erilaista ympäristöä ja ilmastoa käsittelevää kirjallisuutta, niin tieto- kuin kaunokirjallisuutta. Lisäksi Toivon kirjahyllyyn(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on koottu huolellisesti valikoituja teoksia, joissa toivo ja toiminta yhdistyvät.

“Kirjastossa on tarjolla paljon tietoa, mutta nyt on aika tarjota myös tekoja. Kutsumalla Ilmastovieraat kirjastoihin, haluamme tukea aktiivista kansalaisuutta ja innostaa ihmisiä toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kirjallisuus, avoin tila ja keskustelu – siinä on parhaimpia aineksia, joita kirjastot voivat tarjota ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaiseen työhön”, sanovat Ilmastovieraat-kiertueen takana olevat kirjastovirkailija Liisa Uimonen ja kirjastonhoitaja Johanna Juvonen Helsingin kaupunginkirjastosta.

Koko kiertueen ohjelma: helmet.fi/ilmastovieraat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvassa ylhäältä vasemmalta Saku Tuominen, Kerttu Kotakorpi ja Saara Kankaanrinta, alhaalla vasemmalla Julia Thurén ja alhaalla oikealla Risto Isomäki.

Sinua voisi kiinnostaa