Helmet-omatoimikirjastojen käyttösäännöt uudistuvat – jatkossa omatoimikirjastojen käyttö vaatii rekisteröitymisen

Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan omatoimikirjastojen käyttösäännöt uudistuvat. Helmet-alueen omatoimikirjastoja voivat käyttää 1.11.2023 lähtien vain rekisteröityneet käyttäjät. Rekisteröitymisen voi tehdä jo ennakkoon 1.9.2023 alkaen missä tahansa Helmet-kirjastossa.
Käsi pitelee oranssia Helmet-kirjastokorttia ja on tarttunut kiinni kirjaston ovenkahvaan.
Kuva: Espoon kaupunki

Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joita voi käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Omatoimisen käytön aikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa. Omatoimikirjastossa voi lainata ja palauttaa aineistoja, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä, työskennellä ja kokoustaa. Helmet-alueella omatoimikirjastoja on ollut jo vuodesta 2016. Tällä hetkellä omatoimikirjastoja on Helsingissä kuusi, Espoossa yksitoista, Kauniaisissa yksi ja Vantaalla neljä.

Omatoimikirjastoon pääsee sisään Helmet-kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Käyttösääntöjen uudistuttua 1.11.2023 omatoimikirjaston käyttäminen vaatii myös rekisteröitymisen. Omatoimikirjaston käyttäjäksi voi rekisteröityä jo ennakkoon missä tahansa Helmet-kirjastossa asiakaspalveluaikoina 1.9.2023 alkaen. Rekisteröityessään käyttäjä sitoutuu allekirjoituksellaan käyttösääntöihin. 

Omatoimikirjastojen käytöllä ei ole ikärajaa. Alle 15-vuotiaat voivat vierailla omatoimikirjastossa itsenäisesti, jos huoltaja antaa siihen suostumuksen. Alle 15-vuotiaat voivat vierailla omatoimikirjastossa myös aikuisen seurassa ilman rekisteröintiä. Myös lapsen itsenäiselle omatoimikirjaston käytölle voi antaa suostumuksen ennakkoon. 

Rekisteröityneet voivat käyttää mitä tahansa Helmet-alueen omatoimikirjastoa. Helsingissä omatoimikirjasto on käytössä Herttoniemen, Laajasalon, Lauttasaaren, Paloheinän, Suomenlinnan ja Viikin kirjastoissa.

Uudistuksen tavoitteena on lisätä viihtyisyyttä ja turvallisuutta 

Helmet-alueen jokaisella neljällä kaupungilla on ollut käytössä erilaiset omatoimikirjastojen käyttösäännöt, jotka nyt yhtenäistetään. Näin selkeytetään omatoimikirjastojen käyttöä yli kuntarajojen. 

Uudistuksen tavoitteena on lisätä omatoimikirjastojen viihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä vähentää järjestyshäiriöitä ja kirjaston tilojen epäasiallista käyttöä. Uudistetut käyttösäännöt helpottavat myös ongelmatilanteisiin puuttumista. Tulevaisuudessa on mahdollista, että omatoimiaikoja laajennetaan ja yhä useammassa Helmet-kirjastossa voidaan ottaa käyttöön omatoimiajat.

"Toivomme, että tämän uudistuksen myötä asiakkaat voivat asioida omatoimikirjastossa turvallisin mielin ja käyttää kirjaston palveluita silloin, kun se heille parhaiten sopii!” iloitsee Espoon kaupunginkirjaston kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg.